Fostul consilier al lui Sorin Oprescu recunoaşte şpaga: „Familia soţiei i-a cerut să se despartă de mine”. Avocat: „A făcut şi două denunţuri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solomon Wigler, fostul consilier personal al lui Sorin Oprescu, a recunoscut acuzaţiile aduse de procurori în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită 204.000 de euro pentru intervenţii în aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale necesare construirii a trei supermarketuri. Mărturia a făcut-o astăzi în instanţă. Şi pentru a-şi asigura o pedeapsă mai blândă, Wigler a făcut şi două denunţuri.

Potrivit avocaţilor lui Solomon Wigler, acesta a recunoscut acuzaţiile şi a făcut şi două denunţuri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). 

Afirmaţiile apărătorilor au fost făcute la Curtea de Apel Bucureşti unde se judecă o cerere de eliberare a acestuia.

În faţa judecătorilor, avocatul Pavel Abraham a declarat că Wigler merge pe procedură simplificată şi a recunoscut totul. Mai mult, la următorul termen al procesului va depune acte în circumstanţiere, iar instanţa va rămâne în pronunţare. 

„Trebuie să vedem dacă acest om mai trebuie să fie în arest. A făcut şi două denunţuri. (...) Conduita lui este de necontestat”, a spus avocatul care a adăugat că Wigler „a recunoscut mai mult decât este necesar”.

„I s-a spus că «trebuie să-l dai pe Oprescu». Acum nu mai trebuie, Oprescu este arestat”, a completat avocatul.

Acesta a mai adăugat că Wigler a făcut un denunţ la adresa consilierilor la care trebuiau să ajungă banii. Apărătorii acestuia au declarat că fostul consilier al lui Sorin Oprescu este în arest preventiv de 4 luni şi 17 zile, perioadă în care „a slăbit opt kilograme, nu poate mânca din cauza unor probleme dentare”.

Pe de altă parte însă, procuror DNA cere în continuarea cercetarea lui Wigler în arest. „Judecătorul nu a validat procedura de recunoaştere, judecata simplificată”.

În ultimul cuvânt, Solomon Wigler a spus că regretă faptele de care este acuzat, spunând că a făcut şi lucruri bune.

„Din poziţia de consilier personal m-am ocupat de toate problemele sociale ale Primăriei Capitalei. Am greşit, dar am făcut şi lucruri bune. Îmi doresc arest la domiciliu, am o situaţie foarte, foarte grea acasă. După ce s-a pus sechestru pe avere, familia soţiei i-a cerut să se despartă de mine, că le-am făcut numele de ruşine. Vreau să mă duc acasă la ea să vorbim, chiar dacă mă întorc în penitenciar. Am un implant dentar, am făcut demersurile să mă duc la stomatolog, am slăbit 8 kilograme. Din primul moment în care am fost prins în flagrant am ales sinceritatea. Vreau să termin cu acest vis negru care a fost asupra mea. Sunt vinovat, am greşit”, a spus Wigler.

Wigler, prins în flagrant în timp ce primea 25.000 de euro

Solomon Wigler a fost trimis în judecată, în iunie 2015, acesta fiind acuzat de trafic de influenţ după ce a fost prins în flagrant în timp de primea mită în valoare de 25.000 de euro.

Potrivit rechizitoriului întrocmit de procurori „în perioada mai-iunie 2012 – mai 2015, inculpatul Wigler Solmon, în calitate de consilier personal al primarului general al municipiului Bucureşti, a pretins, în mai multe rânduri, suma de 230.000 euro şi a primit, în mai multe tranşe, suma de 179.000 euro de la un o persoană (martor denunţător) pentru a interveni pe lângă funcţionari din aparatul administrativ al primarului general al municipiului Bucureşti şi consilieri din cadrul consiliului general al municipiului Bucureşti, lăsând să se creadă că are influenţă asupra acestora, în vederea iniţierii şi votării unor proiecte de hotărâre”. 

Aceste hotărâri, spun anchetatorii, vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale (PUZ) necesare edificării a trei supermarket-uri pe raza municipiului Bucureşti şi acceptarea unei donaţii de către Primăria municipiului Bucureşti.

Mită negociată şi primită în sediul Primăriei Capitalei

Potrivit unor surse judiciare, Solomon Wigler s-a întâlnit cu omul de afaceri, pe 12 mai 2015 în sediul Primăriei municipiului Bucureşti, moment la care i-ar fi cerut şi o suma de bani pentru intervenţiile sale.

„Cu prilejul acestei întâlniri Solomon Wigler i-a precizat că o nouă şedinţă a Consiliului general al municipiului Bucureşti urmează să aibă loc în data de 28 mai 2015. Tot în acest context, Wigler i-a cerut suma de 11.000 euro, diferenţa până la 15.000 euro cerută pentru intervenţiile sale pe lângă consilierii locali în vederea adoptării hotărârii de acceptare a donaţiei şi suma de 40.000 euro pentru intervenţiile sale pe lângă consilierii locali în vederea adoptării hotărârii privind PUZ - ul pentru magazinul din şoseaua Alexandriei”, arată sursele citate, care adaugă că spre finalul discuţiei Wigler i-ar fi precizat că trebuie să-i dea pentru aceste intervenţii suma de 51.000 euro. „Deci, asta….51.. asta e” I-ar fi spus Solomon Wigler afaceristului.

Mai mult, pe 20 mai 2015, Wigler ar fi purtat o nouă discuţie cu omul de afaceri la sediul Primăriei. Cu această ocazie omul de afaceri i-ar fi spus consilierului că nu a fost aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea donaţiei aferentă proiectului din B-dul 1 Mai.

„Numitul Solomon Wigler a precizat că deşi a intervenit pe lângă consilieri, nu a reuşit să obţină numărul necesar de voturi”. Potrivit interceptărilor de la dosar, consilierul s-a scuzat spunând <<n-a trecut donaţia, da ţi-am spus că n-au avut ...au fost 36.. au lipsit doi oameni>>”.

Totodată, „în acelaşi scop, la data de 28 mai 2015, omul de afaceri s-a întâlnit cu inculpatul Wigler Solomon în biroul acestuia din urmă aflat în sediul Primăriei municipiului Bucureşti, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat pe afacerist că, în şedinţa Consiliului general al municipiului Bucureşti din ziua respectivă, au fost aprobate atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donaţiei aferentă unuia dintre proiecte, cât şi PUZ - ul pentru unul dintre supermarket-uri”, mai arată procurorii în ordonanţa de reţinere.

Astfel, Solomon Wigler ar fi convenit cu omul de afaceri ca, pe 03 iunie 2015, să-i dea suma de 25.000 euro, urmând ca diferenţa până la 51.000 euro să o aducă în săptămâna 08-12 iunie 2015.

În acest context, miercuri seară, Wigler a fost surprins în flagrant de procurorii anticorupţie în timp ce primea suma de 25.000 euro.

50.000 de euro înainte, 50.000 după

Anterior, în anul 2013, spun sursele judiciare, omul de afaceri i-ar mai fi dat lui Solomon Wigler suma de 50.000 Euro în biroul acestuia situat la etajul 14 din clădirea Primăriei Generale, iar după ce a fost aprobat PUZ - ul, la două, trei zile, i-a remis şi diferenţa de 50.000 euro. Acei bani ar fi fost pentru intervenţiile sale pe lângă consilieri ai Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Mită ascunsă în contracte pentru un sens giratoriu

Anchetatorii spun că Wigler ar fi cerut mită inclusiv pentru ca primăria să aprobe contruirea unui sens giratoriu.

„În ceea ce priveşte solicitarea sumei de 25.000 euro pentru ca Solomon Wigler să intervină pe lângă primarul Sorin Oprescu, pe lângă care a lăsat să creadă că are influenţă în vederea eliberării autorizaţiei de construire a unui sens giratoriu pentru un supermarket situat la intersecţia a două bulevarde, omului de afaceri i s-a cerut în primă fază de către Wigler, o sumă de bani neprecizată ce urma a fi remisă în mod camuflat, sub forma contravalorii unui contract de execuţie a lucrării pentru realizarea soluţiei de trafic”, mai precizează sursele judiciare.

În acest sens, Wigler ar fi indicat firma Eurotrading Construc 98 drept societate prin intermediul căreia urma a fi dată suma de bani, punându-l în legătură la data de 11 decembrie 2012 pe omul de afaceri cu un inginer din cadrul societăţii.

Astfel, spun sursele citate, a fost încheiat cu Eurotrading Construct 98 contractul de execuţie lucrări în valoare de 350.000 euro, contract ce avea drept obiect inclusiv obţinerea autorizaţiei de construire. 

Întrucât până în luna septembrie 2013 societatea comercială nu a obţinut autorizaţia de construire şi nici nu a edificat construcţia, omul de afaceri l-a contactat pe Solomon Wigler care pentru obţinerea autorizaţiei necesare a cerut în plus suma de 25.000 Euro. 

„Ulterior consilierul a precizat că nu se poate obţine în mod legal o autorizaţie de genul celei anterior menţionate şi că va interveni pe lângă primarul Sorin Oprescu pentru obţinerea unei autorizaţii speciale. În contextul acestei discuţii Solomon Wigler a cerut încă o dată suma de 25.000 Euro”, mai arată sursele judiciare care adaugă că la data de 25 octombrie 2013 a fost eliberată de către Primăria Municipiului Bucureşti autorizaţia de construire numărul de 348, ce poartă semnătura primarului Sorin Oprescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite