Creditul cu dobândă mică, promoţie de la instanţă. Gheorghe Piperea: „Va fi jihad financiar, 200.000 de români pot folosi acest precedent juridic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dobânda de referinţă variabilă practicată de către BCR este abuzivă şi va fi eliminată, potrivit unei decizii luate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) într-un proces colectiv pierdut de bancă în faţa a 200 de clienţi.

Un număr de 200 de clienţi ai Băncii Comerciale Române (BCR) vor avea parte de credite cu dobândă extrem de mică, după ce au câştigat un litigiu contra instituţiei de credit la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), acesta fiind primul proces colectiv pierdut de o bancă în ţara noastră.

Înalta Curte a decretat că dobânda de referinţă variabilă este abuzivă dacă banca o modifică unilateral. Mai exact, instanţa a constatat „nulitatea absolută parţială a clauzei privind dobânda, în partea privind dobânda de referinţă variabilă, precum şi orice altă clauză care permite B.C.R. S.A. modificarea unilaterală a cuantumului dobânzii“, potrivit deciziei luate de Înalta Curte. De asemenea, instanţa obligă BCR „să modifice contractele încheiate cu reclamanţii ca urmare a constatării nulităţii absolute parţiale a clauzei privind dobânda, precum şi să emită noi grafice de rambursare în urma acestei modificări“. 

„Toată apa din Amazon nu va fi suficientă pentru a stinge văpaia care urmează“, a scris, marţi, pe Facebook, avocatul Gheorghe Piperea, care a reprezentat în instanţă grupul de clienţi. El a declarat că acesta este un precedent judiciar şi că acum mai bine de 200.000 de români pot folosi această victorie din justiţie. „Băieţii ăştia nu şi-au imaginat niciodată că ar putea pierde pentru că s-au gândit cu au de partea lor BNR-ul, FMI-ul, Parlamentul sau tot PR-ul din lume“, a spus Piperea.

Povestea dobânzii

BCR, cea mai mare bancă din România, s-a confruntat cu un val de procese după ce, începând cu anul 2010, a modificat contractele de credit ale clienţilor. Obligaţia de a modifica contractele a izvorât din OUG 50/2010, care obliga toate băncile să treacă în acte formule transparente de calcul a dobânzii. Anterior, banca folosea un indicator intern – dobânda de referinţă variabilă – iar ordonanţa cerea folosirea unor indici transparenţi precum EURIBOR la creditele în euro sau ROBOR la cele în lei, plus o anumită marjă, care era de regulă de 1,5  puncte.

Ca să nu piardă bani, banca a modificat formula astfel încât procentul dobânzii să iasă la fel. Cum EURIBOR se afla atunci la minime istorice, BCR a introdus în contracte formule de tipul EURIBOR la 6 luni plus 8-10 puncte. Iar acum justiţia a decis că formula este abuzivă, ca şi modificarea unilaterală a ei.

„De azi, orice consumator poate da în judecată BCR sau poate spune că nu mai plăteşte decât EURIBOR plus 1,5 sau cât avea în contractul original“, a declarat, pentru „Adevărul“, Piperea. El a avertizat, însă, că prevederea nu se va aplica şi celor care au acceptat ofertele făcute de bancă şi au semnat acte adiţionale. „Aceştia au alte căi de atac“, a arătat avocatul, fără să detalieze.

Nulitatea altei clauze

Pe lângă formula privind dobânda, judecătorii instanţei supreme au constatat caracterul abuziv şi nulitatea absolută a unei alte clauze, care permitea BCR declararea scadenţei anticipate a creditului, dacă valoarea garanţiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului rămas de plată.

Decizia este irevocabilă, astfel că banca este obligată să modifice contractele încheiate cu reclamanţii.

Ce spune banca

De partea cealaltă, BCR a anunţat că aşteaptă ca instanţa să redacteze hotărârea luată marţi privind caracterul abuziv al dobânzii de referinţă variabilă şi afirmă că doreşte să închidă amiabil toate litigiile cu clienţii.

„Aşteptăm redactarea hotărârii instanţei, în această situaţie fiind incertă interpretarea sintagmelor (citate de mass-media): nulitatea absolută parţială a clauzei privind dobânda, în partea privind dobânda de referinţă variabilă, precum şi orice altă clauză care permite modificarea unilaterală a cuantumului dobânzii“, se arată într-o reacţie a băncii.

BCR insistă că instanţa „nu poate lăsa un contract de credit fără dobândă“, însă Piperea spune că nu s-a pus astfel problema. Potrivit avocatului, dobânda va fi calculată pe formula EURIBOR plus marja iniţială. El spune că anumite contracte au marjă zero, dar nici în acest caz dobânda nu va fi zero, căci EURIBOR este puţin peste zero în acest moment.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite