Noul sistem de redevenţe va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Guvernul negociază cu FMI nivelul taxelor pe hidrocarburi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrom şi Romgaz plătesc cea mai mare parte a redevenţelor la petrol şi gaze colectate de stat în România  FOTO Mediafax
Petrom şi Romgaz plătesc cea mai mare parte a redevenţelor la petrol şi gaze colectate de stat în România  FOTO Mediafax

Actualul sistem de taxare a hidrocarburilor va fi prelungit cu încă un an, noile redevenţe urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017, având în vedere că Executivul şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) discută încă asupra proiectului, care urmează să fie lansat în dezbatere, aprobat în Guvern şi transmis Parlamentului, care ar urma să îl adopte până la jumătatea anului viitor, a declarat joi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.

Eugen Teodorovici a declarat joi că au avut loc trei misiuni tehnice ale FMI pe tema redevenţelor şi că, în urmă cu trei săptămâni, instituţia financiară internaţională a transmis o serie de observaţii asupra proiectului cu privire la delimitarea perimetrelor off-shore şi on-shore. Partea română a transmis ulterior comentariile către FMI şi aşteaptă ca în următoarea perioadă să aibă loc discuţia finală asupra acestui proiect. 

La jumătatea lunii septembrie, reprezentanţii Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) declarau că noul sistem de redevenţe nu se va aplica de la 1 ianuarie 2016, întrucât modificarea implică proceduri care necesită un timp mai îndelungat.

„Am aşteptat să continuăm dialogul cu Ministerul de Finanţe şi cu Fondul Monetar Internaţional şi faptul că încă nu am fost invitaţi la discuţii, iar Dan Manolescu (fost secretar de stat în Finanţe, n.r.) a părăsit ministerul şi ne-a condus spre concluzia că va exista o întârziere. De la ANRM nu avem veşti, ştim că ANRM a confirmat că acea comisie interministerială care a fost însărcinată să elaboreze un raport pe redevenţe s-a desfiinţat. Asta înseamnă că raportul a plecat către Cancelaria primului ministru, ce curs va avea acel raport şi noi aşteptăm să vedem“, a declarat în septembrie, într-o conferinţă, Artur Stratan, preşedintele asociaţiei care reuneşte cele mai mari companii de profil de pe piaţa românescă.

În aceste condiţii, el se aşteapta ca modificarea să fie operată cu începere din ianuarie 2017.

„Redevenţele rămân neschimbate şi anul viitor, aceasta este estimarea noastră. Este foarte bine ca redevenţele să fie schimbate de la data de 1 ianuarie a unui an. Pentru că să schimbi contabilitatea unei companii cu operaţiuni atât de extinse cum este o companie petrolieră este ceva aproape imposibil de făcut la jumătatea anului sau oricând. De aceea este foarte bine să se schimbe de la 1 ianuarie. Nu mai este timp, din punctul nostru de vedere, să se introducă noul sistem al redevenţelor de la 1 ianuarie 2016, deci odată ce acest obiectiv nu mai poate fi atins, deducţia logică este că va fi vorba de 1 ianuarie 2017“, a spus Stratan.

Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), afirma în luna iulie că noua modalitate de taxare a hidrocarburilor, la care lucrează împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, va fi definitivată în luna august şi va intra în dezbatere în Parlament în sesiunea din toamnă. Noul sistem urma să cuprindă redevenţele, dar şi un supra-impozit pe profitul realizat de companii din activitatea de upstream (producţia de petrol şi gaze)e, precum şi o serie de deduceri pentru investiţiile realizate pe acest segment.

Valoarea totală a redevenţelor petroliere şi miniere încasate de stat anul trecut a fost de 1,64 miliarde lei, din care doar cele la petrol şi gaze sunt la nivelul de 1,36 miliarde de lei. Cea mai mare parte din redevenţe este plătită de Romgaz şi Petrom.

Redevenţa reprezintă o taxă pe care statul o percepe din valoarea producţiei. În sectorul de petrol şi gaze, redevenţele au valori între 3,5% şi 13,5%, în funcţie de mărimea zăcământului.

Taxa pe profitul din exploatare

In 2013, autorităţile au introdus o serie de taxe suplimentare în domeniul hidrocarburilor: o taxă de 0,5% pe extracţie şi o taxă de 60% pe veniturile suplimentare realizate de operatori din liberalizarea preţului la gaze. Cele două au fost prelungite la finele anului trecut de Guvern, cu promisiunea eliminării acestora la momentul intrării în vigoare a noului sistem de taxare a resurselor.

Executivul a introdus anul trecut o taxă pe construcţiile speciale de 1,5% din valoarea activelor. Ulterior, aceasta a fost redusă la 1% pentru acest an, iar prima variantă a noului Cod Fiscal promitea eliminarea sa din 2016. Numai că acesta a fost retrimis în Parlament, iar la reexaminare, eliminarea taxei pe stâlp a fost amânată pentru anul 2017. 

Noul sistem va cuprinde redevenţele, dar şi un supra-impozit pe profitul realizat de companii din activitatea de upstream (producţia de petrol şi gaze), precum şi o serie de deduceri pentru investiţiile realizate pe acest segment. 

Noul sistem de taxare a hidrocarburilor ar trebui să prevadă niveluri diferite de redevenţe între exploatările de pe uscat şi cele marine, potrivit lui Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM). De asemenea, ar trebui să existe diferenţieri între zăcămintele marine de mică adâncime şi cele de mare adâncime, din cauza costurilor diferite pe care le implică. 

Concomitent, statul a promis companiilor din domeniu eliminarea celor trei taxe suplimentare.

Noul sistem de taxare ar afecta atât Petrom şi Romgaz, cât şi ceilalţi concesionari de perimetre din România, precum ExxonMobil, Lukoil, NIS Petrol, Rompetrol, Stratum Energy, MOL sau Carlyle Group.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite