Două fetiţe din Ialomiţa, părăsite în spital pentru că sunt prea bolnave. Mamele au dat bir cu fugiţii, iar micuţele sunt în grija medicilor şi asistentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele două fetiţe au fost abandonate la naştere din cauza problemelor medicale FOTO: Mădălin Sofronie
Cele două fetiţe au fost abandonate la naştere din cauza problemelor medicale FOTO: Mădălin Sofronie

Un caz tulburător se petrece la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. Două fetiţe de patru şi şase luni au fost abandonate de familiile lor din cauza faptului că sunt bolnave. Micuţele suferă de malformaţii grave ale creierului şi plămânilor.

Într-un salon al secţiei Pediatre de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, două asistente încearcă să aline suferinţa a două fetiţe minunate. Cu ochii ca nişte mărgele, micuţele se uită în jur şi zâmbesc mamelor de schimb.
„Sunt foarte cuminţi şi ascultătoare. Chiar dacă sunt bolnave, ele simt în sinea lor de copii că cineva le îndrăgeşte” susţine medicul Nina Precup Vâlcea, şefa secţiei de Pediatrie a spitalului de la Slobozia.

Abandonate de familie

Povestea celor două micuţe seamănă ca două picături de apă şi este cutremurătoare. Amândouă au fost abandonate în spital din cauza problemelor medicale cu care au fost diagnosticate. Fetiţa cea mică, în vârstă de patru luni, s-a născut cu o gravă malformaţie a plămânilor. Medicii explică faptul că sistemul ei respirator nu s-a dezvoltat suficient de bine, iar plămânii ei au aspectul unor bureţi.

Cealaltă fetiţă, micuţa în vârstă de şase luni, are probleme şi mai grave. Tot din cauza unei malformaţii dezvoltată în timpul vieţii intrauterine a fost adusă pe lume cu creierul slab dezvoltat.

 Practic, explică specialiştii unităţii medicale din Slobozia, în cutia sa craniană există o mică porţiune care o ajută să-şi menţină echilibrul şi să respire. Restul este umplută cu apă.

„În ambele cazuri problemele sunt dobândite din timpul devoltării embrionare. Fetiţa cu probleme craniene a fost diagnosticată cu hidrancefalie adică nu are emisferele cerebrale. Are doar un mugur de trunchi cerebral şi cerebel, fiind dependentă de aparatul de oxigen. Restul emisferei cerebrale este plin cu apă” explică medicul pediatrul Nina Precup Vâlcea, starea de sănătate a celor două copile.

Vor fi date în plasament

Potrivit legii, cele două copile vor fi incluse într-un program de instituţionalizare. Până la vârsta de doi ani vor rămâne în grija spitalului de la Slobozia, iar apoi vor fi duse într-un centru de plasament, unde vor beneficia de asistenţă medicală şi socială permanentă.

„Spitalul nostru s-a mai confruntat cu astfel de cazuri în care părinţii să refuze copiii din cauza afecţiunilor cu care aceştia s-au născut. Este tulburător, însă de cele mai multe ori mamele dispar pur şi simplu, fără urmă” mai spune medicul Nina Precup Vâlcea.

Beatrice, copilul spitalului din Slobozia

Timp de opt ani, spitalul de la Slobozia a fost casa în care a crescut Beatrice Călin, o altă fetiţă abandonată de familie din cauza problemelor medicale cu care s-a născut. Fetiţa era paralizată complet, era hipoacustică şi nu putea vedea. Ea a fost transferată într-un centru medical specializat în astfel de cazuri din Bucureşti, pentru investigaţii medicale amănunţite.  
 

Citiţi şi:

FOTO Povestea copilului ţintuit la pat, îngrijit zilnic de 40 de „mame”

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite