STRATFOR Cheltuielile militare ale Rusiei pentru 2016 stagnează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În anul 2016 cheltuielile bugetare alocate sectorului apărării vor fi doar la jumătate celor din anul 2015. FOTO: ibtimes.co.uk
În anul 2016 cheltuielile bugetare alocate sectorului apărării vor fi doar la jumătate celor din anul 2015. FOTO: ibtimes.co.uk

Planificarea bugetară a Kremlinului pentru anul ce urmează va suferi o schimbare esenţială. În premieră în ultimii ani, cheltuielile pentru apărare vor stagna, după ce au crescut constant începând cu anul 2011. Pentru anul bugetar 2014-2015 Kremlinul avea planificată o creştere cu 20 la sută a cheltuielilor pentru apărare, însă din cauza problemelor financiare creşterea s-a limitat la 10 procente.

Cu toate acestea, apărarea a fost singurul sector guvernamental care nu s-a confruntat cu tăieri ale cheltuielilor bugetare. În anul 2016 cheltuielile bugetare pentru acest sector vor creşte cu doar 0.8 la sută, ajungând la suma de 3.145 trilioane de ruble, ceea ce constituie, însă, doar jumătate din bugetul militar pe anul 2015 în valoare de 83.7 miliarde de dolari SUA. În acelaşi timp, în acest an valoarea rublei a scăzut aproape la jumătate iar cea mai mare parte din cheltuielile din industria rusească de apărare se fac în ruble şi nu în dolari.

Aceeaşi bani, decizii mai dificile

Cu bugetul apărării rămas în stagnare, pentru Kremlin va fi destul de dificil să decidă felul în care va aloca fondurile existente. Aceasta, mai ales dat fiind faptul că Rusia şi-a extins intervenţiile militare (în Ucraina şi Siria) pe parcursul acestui an, precum şi exerciţiile militare – contramăsură la extinderea prezenţei NATO în Europa. Tot aici se pune şi Programul de Reînarmare 2020, care este de asemenea planificat deja. În acest an Rusia a reuşit să-şi gestioneze povara financiară pe care a avut-o numai datorită faptului că intervenţiile sale militare nu au fost constante de-a lungul întregului an. De exemplu operaţiunile militare în Siria au fost declanşate de Moscova abia în luna septembrie. Totuşi cu un buget similar pentru anul 2016, ceva tăieri în sfera apărării trebuie să aibă loc pentru ca Moscova să-şi îndeplinească toate sarcinile asumate.

Dificultăţi în a ţine pasul cu NATO

Armata a declarat deja că în conformitate cu proiectul de buget pe 2016 nu intenţionează să-şi reducă personalul, ci dimpotrivă salariile militarilor vor fi mărite. Cel mai probabil fondurile alocate pentru întreţinerea şi deservirea tehnică a armatei la fel nu vor fi tăiate dat fiind faptul că extinderea operaţiunilor militare necesită echipament militar din plin. De asemenea este de aşteptat ca Rusia să continuie să desfăşoare un număr mare de exerciţii militare în următorul an, dat fiind că NATO îşi extinde prezenţa în ţările membre din apropierea graniţei acesteia. Totuşi încă nu este clar cât de intense vor fi operaţiunile ale Rusiei în Siria şi Ucraina în anul ce urmează.  În luna septembrie a acestui an, autorităţile de la Kremlin declarau că operaţiunile militare în Siria vor dura cel mai probabil nu mai mult de patru luni, ceea ce ar însemna că ele ar trebui să se încheie în ianuarie 2016.

Totodată armistiţiul din estul Ucrainei este respectat relativ, iar Rusia ar putea să-şi reducă prezenţa în această zonă în încercarea de a mai slăbi sancţiunile pe care i le-a impus Uniunea Europeană. Moscova trebuie totuşi să aibă suficiente fonduri de rezervă de-a gata pentru a putea face faţă unor schimbări a situaţiei din Ucraina sau Siria, fapt ce aduce şi mai multă incertitudine când este să se decidă ce fonduri trebuie alocate pentru operaţiuni militare în anul viitor. 

Achiziţii reduse – echipament tot mai vechi

Achiziţia sau investiţiile în tehnologiile militare reprezintă zona în care Kremlinul şi-ar putea limita cheltuielile în 2016. Ambiţiosul Program de Reînarmare al Rusiei îşi propune să ofere tuturor unităţilor şi militarilor din ţară echipamente total noi, după ce timp de un deceniu de la căderea Uniunii Sovietice armata a fost neglijată aproape total. Cu toate acestea este foarte probabil ca, în actualul proiect de buget, banii destinaţi acestui program să fie reduşi, dat fiind că aceasta este singura zonă în care cheltuielile sunt foarte flexibile. Kremlinul şi Armata rusă vor trebui să decidă asupra zonelor cu cele mai prioritare cheltuieli, fără să se facă achiziţionări masive de echipament. Într-un final, acest fapt, va duce cel mai probabil la o degradare a armatei ruse şi a modului în care aceasta operează acasă şi în afara graniţilor, dat fiind că echipamentul de care dispune se învecheşte.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite