Transnistria, în febra alegerilor unui parlament fictiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spiritele se încing în regiunea transnistreană odată cu apropierea aşa-ziselor alegeri parlamentare. Actualul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, speră să preia controlul asupra legislativului pentru a reduce numărul deputaţilor care critică politica sa. Serviciile de securitate deschid pe numele acestor „deputaţi” anchete penale, iar foşti şi actuali „demnitari” vorbesc despre prezenţa Rusiei în regiune.

Miliţia transnistreană a deschis un proces penal pe numele celei mai mari grupări comerciale şi industriale din regiune - Sheriff - care declarase război lui Evgheni Şevciuk.  Sheriff susţine formaţiunea politică „Obnovlenie” care va candida la fotoliile din Sovietul Suprem alături de reprezentanţii lui Şevciuk.

Totodată, direcţia pentru combaterea crimelor economice din cadrul a „internelor” de la Tiraspol a deschis pe 5 noiembrie un dosar penal pe numele numele băncii partenere a concernului Sheriff - „Agroprombank”. Conducerea acestei bănci este învinuită de contrabanda cu valută în proporţii deosebit de mari.

Potrivit anchetatorilor, Sheriff a încheiat, începând cu anul 2010, nouă contracte cu nişte companii off-shore pentru furnizarea unor bunuri materiale. Sheriff a achitat aceste bunuri cu dolari SUA, bani gheaţă, iar suma transferată companiilor off-shore este de 254.464.946 dolari SUA. Aceşti bani au fost transportaţi prin metode contrabandiste prin punctele vamale transnistrene. Menţionăm că anterior, Evgheni Şevciuk vorbea despre suma de aproape un miliard de dolari, care ar fi fost transferată la firme off-shore.

Conflictul Sheriff-Şevciuk

Anchetatorii efectuează investigaţii şi verificări la contabilităţile Sheriff şi „Agroprombank”. Scopul acestor investigaţii este identificarea persoanelor care au primit sumele de bani pentru mărfurile care se presupune că ar fi fost livrate. Unul din membrii „grupului de anchetă”, colonelul Valeri Ţukov, a declarat pe 5 noiembrie că anchetatorii nu deţin probe că grupului Sheriff i-au fost livrate mărfurile stipulate în contracte, banii însă au fost scoşi din republica nerecunoscută, fără a fi făcute plăţi vamale.

Conducerea Sheriff-ului a expediat o scrisoare pe numele aşa-numitului prim-ministru al Transnistriei, Tatiana Turan, în care a învinuit autorităţile de luarea unor decizii absurde şi nejustificate economic, dar şi de faptul că autorităţile încearcă să transfere responsabilitatea pentru situaţia economică din regiune pe umerii săi.

Aşa-zisele alegeri ale Sovietului Suprem şi alegerile locale vor avea loc pe 29 noiembrie.

Vor avea de câştigat inamicii Rusiei

Lupta dintre Evgheni Şevciuk şi grupul Sheriff a fost comentată şi de ex-deputatul Sovietului Suprem Dmitri Soin, care locuieşte acum acum la Moscova, fiind declarat persona non-grata la Tiraspol şi urmărit penal la Chişinău. Soin consideră că lupta dintre Şevciuk şi concernul Sheriff a ajuns la un punct de unde nu este cale de întoarcere, iar oportunităţi pentru ameliorare benevolă nu există. Ex-deputatul vede similitudini între conflictul de la Tiraspol şi scandalul cu „furtul miliardului” de la Chişinău, în urma căruia a fost arestat Vlad Filat şi a fost ruptă coaliţia de guvernare. La Tiraspol scandalul se va încheia cel mai probabil la fel. „Autorităţile ar putea să ceară Sheriff-ului să renunţe la campania electorală sau chiar să închidă compania, însă Victor Guşan nu va accepta capitularea fără luptă”. Potrivit lui Soin, de pe urma scandalului de la Tiraspol vor avea de câştigat doar „inamicii” Rusiei care privesc cu mare atenţie evenimentele în jurul furtului din Transnistria. În acest conflict ar urmă să se implice politicieni din Federaţia Rusă, care ar putea să convingă părţile din conflict să acţioneze într-un asemenea mod, ca să nu aibă de suferit „statalitatea transnistreană”.

Vasilati vs Iastrebciak

Fostul şef al aşa-numitei „diplomaţii transnistrene” Vladimir Iastrebciak consideră că rata de participare la alegeri poate fi foarte mică. În acest caz, nu s-ar pune problema cine câştigă aşa-zisele alegeri parlamentare, ci validarea viitorului scrutin. „Dezamăgirea populaţiei în ambele tabere este atât de mare, încât sarcina la aceste alegeri poate să nu fie victora unui bloc sau altuia, ci organizarea la general a alegerilor parlamentare, chiar şi cu rata de participare de 25%”, comentează Iastrebciak. Potrivit acestuia, Rusia este cea care poate face ordine în regiune.

Deputatul în Sovietul Suprem de la Tiraspol Oleg Vasilati îl combate pe Istrebciak. Acesta crede că Rusia nu-şi face griji de ceea ce se întâmplă în Transnistria. „Oamenii şi-au ales conducerea, iar puterea conduce cum ştie. Interesele Rusiei sunt respectate - pacificatorii, vectorul de dezoltare prorus, armata, gazoductul. Oricine ar veni la putere în regiunea noastră va respecta toate interesele Rusiei, altfel este un sinucigaş politic. De aceea, este o utopie să aştepţi venirea «pădurarului»”.

Andrei Safonov, fost candidat la funcţia de „preşedinte al Transnistriei” în 2006, a primit interdicţia de a participa la alegerile în Sovietul Suprem. Acesta este un critic al cuplului Şevciuk-Ştanski despre care spune că a făcut prea multe concesiuni faţă de Chişinău. Ca urmare a activităţii acestora - „politica paşilor mici” -, presiunea asupra Transnistriei s-a intensificat, iar Tiraspolul ezită să vină cu o reacţie oficială adecvată. Safonov îndeamnă „executivul transnistrean” să ia atitudine şi să redacteze o declaraţie „Cu privire la situaţia Transnistriei în contextul politicii externe” prin care să se condamne „politica paşilor mici”. O înfrângere a cuplului Şevciuk-Ştanski înseamnă pierderea regimului comercial preferenţial. Începând cu 1 ianuarie 2016, întreprinderile din Transnistria nu vor mai putea să exporte în Uniunea Europeană fără a plăti taxe vamale.


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite