Noi nume pe lista de miniştri a premierului Dacian Cioloş. Cine rămâne în cărţi pentru un post în noul Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Achim Irimescu (Ministerul Agriculturii) şi Anca Paliu Dragu (Ministerul de Finanţe) sunt două nume noi care apar pe lista de miniştri ai premierului desemnat Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş, premierul desemnat de către preşedintele Klaus Iohannis, se află în plin proces de finalizare a listei de miniştri cu care va veni în Parlament pentru a obţine votul partidelor politice. Cioloş mai are la dispoziţie doar două zile pentru a definitiva lista cu miniştri pe care îi va propune.

Achim Irimescu, la Agricultură

Achim Irimescu, fost secretar de stat, are cele mai mari şanse să preia Ministerul Agriculturii, după ce Mihail Dumitru a refuzat oferta premierului desemnat, Dacian Cioloş, potrivit unor surse oficiale. Doctor în economie agrară, Irimescu a fost, din 1998, şeful secţiei Agricultură, Pescuit şi Dezvoltare Rurală al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uninea Europeană.

Achim Irimescu a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii în perioada mai 2012 — februarie 2014, la propunerea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. Achim Irimescu ocupă, în prezent, funcţia de ministru — consilier în cadrul Reprezentanţei permanente a României la Bruxelles şi este şeful secţiei Agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol.

Ministerul de Finanţe: Anca Paliu sau Daniela Gheorghe

Un alt nume nou este Anca Paliu Dragu (42 de ani), economist în cadrul Comisiei Europene, care ar putea prelua portofoliul Finanţelor Publice.

Anca Paliu Dragu este analist economic la Comisia Europeană din februarie 2013, iar înainte, în perioada septembrie 2001 – ianuarie 2013, a fost economist la FMI, în cadrul biroului regional pentru România şi Bulgaria. Din 1996 şi până în 2011, Paliu Dragu a fost economist la Banca Naţională a României. A absolvit Facultatea de Finanţe din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), un program de master pe politici publice şi instituţii europene la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi a obţinut titlul de doctor în finanţe la ASE. De asemenea, a urmat un program de studii de economie şi afaceri internaţionale la Universitatea George Washington.  

Şi numele Danielei Gheorghe, director la Comisia Europeană, a fost vehiculat pentru postul de ministru al Finanţelor Publice. Daniela Gheorghe (58 de ani) este din 2011 director de Resurse la Directoratul general Buget din cadrul Comisiei Europene (CE). În perioada 2007-2011, Gheorghe a fost director în cadrul Direcţiei Afaceri Maritime şi Perscuit din CE. Înainte a fost secretar de stat apolitic în Ministerul Finanţelor (2003-2004) şi director general al Fondului Naţional şi responsabil naţional adjunct cu autorizarea finanţării pentru PHARE, ISPA şi SAPARD (2004-2007).   

Ministerul Economiei şi Energiei – Tudor Constantinescu

Tudor Constantinescu, care ar putea prelua portofoliul Economiei şi Energiei, este din martie 2011 consilier principal la Directoratul General Energie din cadrul Comisiei Europene. Înainte de 2011 a fost director executiv la Institutul European pentru Performanţa Clădirilor şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Conservarea Energiei şi al Reţelei Europene pentru Energie. A lucrat 11 ani în cadrul secretariatului Cartei Energiei de la Bruxelles şi este doctor în politici energetice. De asemenea, el a lucrat şi la OMV Petrom, fiind lider de proiect pe eficienţă energetică.

Laura Ştefan, la Justiţie

Tocmai pentru a arăta că a înţeles revendicările pieţei, Cioloş pregăteşte Ministerul Justiţiei pentru Laura Ştefan, reprezentant al ONG-ului ExpertForum şi unul dintre cei mai apreciaţi experţi anticorupţie din România. Laura Ştefan a fost şi consiliera Monicăi Macovei la Ministerul Justiţiei, iar politicenii n-au uitat asta. Desemnarea unui ministru al Justiţiei apolitic este crucială, în condiţile în care la anul expiră mandatul Procurorului General, Tiberiu Niţu, dar mai ales a şefei DNA,  Laura-Codruţa Kovesi. Viitoarele numiri vor pleca din pixul ministrului Justiţiei. 

Ministerul de Interne: Dan Dungaciu sau Dudu Ionescu

Un alt nume de tehnocrat vehiculat pentru viitorul Guvern este Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române. Iniţial, numele lui Dungaciu a fost lipit de Ministerul de Interne. Sursele „Adevărul“ spun însă că Dungaciu nu-şi doreşte acest minister şi că ar prefera, mai degrabă, varianta Externelor, fotoliu ocupat în acest moment de Bogdan Aurescu. O variantă de lucru pentru MAI este Constantin Dudu Ionescu, fost ministru de Interne în guvernarea CDR, în prezent consilier de stat la Cotroceni.

Sănătatea merge la doctorul Paveliu

Medicul Sorin Paveliu este dat ca sigur la Ministerul Sănătăţii. Fost parlamentar PNL, Paveliu nu mai are în acst moment carnet de partid, fiind expert în politici de sănătate la Societatea Academică din România, ONG-ul condus de Alina Mungiu- Pippidi.

Moisă: Nu voi fi în Guvern

Europarlamentarul PSD Sorin Moisă (39 de ani), al cărui nume era vehiculat pentru a prelua portofoliul Transporturilor, a spus că nu va face parte din noul Guvern. „Cred ca e timpul pentru o clarificare, pentru a stopa speculaţiile inutile: voi fi alături de Guvernul României condus de Dacian Cioloş cu tot ce voi putea fi de folos, dar NU voi fi în Guvern. Îmi voi duce la îndeplinire mandatul de europarlamentar într-un mod de care nu cred ca o să vă fie ruşine“, a scris Sorin Moisă, pe pagina sa de Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite