Monica Gheorghiu, Centrul Gifted Education: „Avem o lege naţională care prevede educaţia diferenţiată pentru copiii supradotaţi şi care nu se aplică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Centrul Gifted Education şi Speakers Club Junior organizează, duminică 6 decembrie 2015, între orele 14 şi 17, la Hotel Parliament din Bucureşti, Conferinţa KIDx, în cadrul căreia copii supradotati, castigatori ai burselor Speakers Club Junior îşi vor exprima opinia despre sistemul de educaţie românesc şi vor susţine cauza copiilor supradotaţi.

Concomitent va avea loc şi Evenimentul Anual de recunoaştere socială a copiilor supradotaţi fiind oferite diplome de recunoaştere pentru performanţele de vârf la testele internaţionale ale copiilor supradotaţi din România.

Nevoia de educaţie diferenţiată a copiilor şi tinerilor cu potenţial înalt este stipulată încă din 1994, potrivit Recomandării nr. 1248 a Parlamentului European şi în Legea 17 din 2007 şi, cu toate acestea, politicile educaţionale care să susţină valorificarea potenţialului înalt al acestor copii nu au fost încă puse în aplicare în ţara noastră. Implementarea unei astfel de politici educaţional este cu atât mai urgentă, cu cât testările IQ realizate la nivel naţional, din cadrul Proiectului Pilot de Testare a Inteligenţei copiilor la nivel internaţional arată că 40% din cei 835 de copii testaţi au fost identificaţi cu intelect superior.

La Conferinţa naţională KIDx vor lua cuvântul câştigători ai bursei Speakers Club Junior, Diana Petre (10 ani) şi Bianca Ionescu (10 ani), Adelina Petre (6 ani, mezina grupului de vorbitori în public din cadrul Speakers Club Junior), Alexia Drăgan (10 ani, câştigătoare a mai multor concursuri naţionale de public speaking), Adelin Dănăilă (elev de clasa a 12-a şi membru al clubului de public speaking Speakers Club), trainerul Mihaela Mathe (Executiv Manager al companiei “One Smart Star Romania”) şi Monica Gheorghiu, preşedintele Centrului Gifted Education.

La conferinţa-dezbatere sunt aşteptaţi jurnalişti, reprezentaţi ai societăţii civile, organismele de stat implicate în apărarea drepturilor copiilor, instituţiile de stat sau private care sunt implicate în educaţia şi asigurarea bunăstării şi pregătirii pentru viaţă a copiilor, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale şi ai Administraţiei Prezidenţiale.

„S-au scurs 8 ani de la publicarea Legii naţionale 17/2007 pentru copiii supradotaţi din România şi încă nu a fost creat contextul implementării unor politici educaţionale diferenţiate pentru această categorie. Prin faptul că li se interzice dreptul copiilor cu abilităţi înalte la o educaţie diferenţiată, personal consider că se încalcă un drept fundamental al omului, iar nepăsarea instituţiilor abilitate ale statului afectează aproximativ 200.000 de copii supradotaţi, care încă nu au fost identificaţi, cărora nu li se recunosc nevoile speciale şi nu li se respectă dreptul la educaţie diferenţiată, conform legii în vigoare. În acest sens, facem un apel public instituţiilor abilitate ale statului, Guvernului României şi Administraţiei Prezidenţiale să participe la această conferinţă-dezbatere şi să prezinte o poziţie oficială”, declară Monica Gheorghiu, preşedintele Centrului Gifted Education, declarată „Femeia anului 2012 pentru Promovarea şi Apărarea Drepturilor Copilului”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite