Top 10 cele mai frumoase cetăţi ale României. Bijuteriile istoriei care au rămas încă în picioare şi atrag nenumăraţi turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă propune o călătorie în timp, prezentându-vă cele mai frumoase cetăţi româneşti care, de-a lungul anilor, au devenit principale atracţii pe harta turistică a României,

Realizarea unui clasament al celor mai frumoase cetăţi medievale este o misiune dificilă pentru că fiecare cetate are farmecul şi o frumuseţea aparte.

Astăzi, ”Adevărul” vă propune un clasament al celor mai frumoase cetăţi medievale româneşti, realizat împreună cu profesorul de istorie Ionela Lepărdă, de la Liceul ”Emil Racoviţă”, din Vaslui, cu menţiunea că numărul lor ar putea depăşi cele zece poziţii ale clasamentului.

1. Cetatea Râşnovului

Ridicată pe un deal stâncos, împrejmuit de pǎdure, în sudul oraşului Râşnov, Cetatea Râşnovului este un ansamblu fortificat ce se întinde pe aproximativ 3.500 metri pătraţi. Cele mai vechi structuri care există şi în prezent datează din secolul al XIV-lea.

Cetatea Râşnov a fost construită de către locuitorii din zonă, cu o arhitectură simplă, are ziduri înalte de cinci metri şi late de 1,5 metri. În curtea interioară erau căsuţele locuitorilor, folosite ca adăpost şi cămară în timpul asediilor. Încăperile poartă denumiri pe care le regăsim şi la alte cetăţi ţǎrǎneşti: "a şcolii", "a preotului", etc. În interiorul Cetăţii Râşnov pot fi vizitate case de piatră şi o fântână adâncă de 150 de metri, dar turnuri de apărare.

2. Cetatea Poenari

Ruinele Cetăţii Poenari

Cunoscută şi sub denumirea de Cetatea lui Vlad Ţepeş, Cetatea Poienari este situată la intrarea în Cheile Argeşului, pe un vârf abrupt, în mijlocul pădurilor de fag. Cetatea a fost ridicată la începutul secolului al XIV-lea, pe vremea lui Negru Vodă, ulterior fiind refăcută de Vlad Ţepeş în secolul al XV-lea. Situată la o altitudine de 850 de metri, drumul spre cetate este unul anevoios, format din 1480 de trepte de beton. Cetatea Poenari a fost principalul refugiu din calea otomanilor a domnitorului Vlad Ţepeş.

3. Cetatea Neamţului

   

Cetatea Neamţului

Situată în apropierea oraşului Târgu Neamţ, Cetatea Neamţului a fost ridicată în secolul al XIV-lea, aproape de vârful cel mai înalt al Culmii Pleşului şi face parte din categoria monumentelor medievale de valoare excepţională din România. A fost construită de domnitorul Petru I Muşat, însă perioada sa de glorie a fost în timpul domniei lui Ştefan cel Mare, Cetatea Neamţului este considerată una dintre cele mai întărite cetăţi ale Moldovei, în perioada medievală, datorită zidurilor sale înalte şi a şanţurilor adânci, care o înconjurau. De-a lungul anilor, cetatea a fost supusă unor ample procese de restaurare, în perioada 2007 - 2008 a fost închisă şi restaurată integral

4. Cetatea Devei

image

Ridicată în secolul al XIII, pe un con vulcanic din apropierea oraşului Deva, cetatea cu acelaşi nume este considerată una dintre cele mai spectaculoase fortificaţii ale Transilvaniei. Cunoscută şi sub denumirea de  "cheia Mureşului", cetatea a vegheat, secole la rând, intrarea şi ieşirea din Transilvania pe Valea Mureşului. 

În 1849, cetatea a fost distrusă în urma unei explozii la depozitul de muniţii. 30 de ani mai târziu, localnicii au început refacerea cetăţii.  Din 2013, Cetatea Devei a fost inclusă într-un amplu proces de restaurare, evaluat la aproape 40 de milioane de euro.

5. Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei a fost construită în secolul al XIV-lea de domnitorul Petru I Muşat şi fortificată în secolul al XV-lea de Ştefan cel Mare. Cetatea Sucevei făcea parte din sistemul de fortificaţii construit în Moldova la sfârşitul secolului al XIV-lea, împotriva pericolului otoman. Sistemul de fortificaţii medievale cuprindea aşezări fortificate - curţi domneşti, mănăstiri cu ziduri înalte, precum şi cetăţi de importanţă strategică , întărite cu ziduri de piatră, valuri de pământ sau având şanţuri adânci. Şi cetatea de Scaun a Sucevei a fost supusă unui amplu proces de restaurare, ale cărei lucrări au fost finalizate în vara acestui an.

Încăperile poartă denumiri întâlnite şi la alte cetăţi ţǎrǎneşti: "a şcolii", "a preotului", etc. Pe vârful colinei a fost construită o şcoală, iar în 1650 a fost ridicatǎ o capela ale cǎrei ziduri se mai vǎd şi astăzi.

6. Cetatea Oradei

image

Cetatea Oradei este considerat un monument arhitectonic al României, fiind printre puţinele cetăţi utilizare şi în zilele noastre. În prezent, în Cetatea Oradei se află Facultatea de Arte Vizualea Universităţii Oradea. Piatra de temelie a Cetăţii Oradea a fost pusă de Regele Ladislau în secolul a XI-lea, care a zidit mănăstirea fortificată. În secolul al XIV-lea, în interiorul cetăţii a fost construită o catedrală gotică de dimensiuni impresionante, de aproximativ 72 de metri lungime. Noua cetate a fost construită în stil flamand între anii 1570 - 1620.

7. Cetatea Sighişoara


 

image

Cetatea Sighişoara este centrul istoric vechi al municipiului Sighişoara, iar din anul 1999 este oraş monument protejat de UNESCO. Cetatea Sighişoarei a fost ridicată în anul 1280, fiind înconjurată de un zid de 930 de metri, de o înălţime de 4 metri, care ulterior a fost ridicată şi la 14 metri. Zidurile aveau 14 turnuri, 9 dintre ele păstrându-se şi în prezent. Turnurile funcţionau ca sedii ale diferitelor bresle meşteşugăreşti, care s-au stabilit sub cetate în secolul al XIV-lea. 

 8. Cetatea Alba Carolina

image

Considerată cea mai mare şi mai bine conservată cetate de tip Vauban din Europa, Cetatea Alba Carolina a fost ridicată la începutul secolului al XVIII- lea în oraşul Alba Iulia, având rol de apărare strategică împotriva Imperiului Otoman. Cetatea Alba Carolina are şapte bastioane şi se întinde pe aproximativ 12 hectare. Intrarea în cetate se făcea prin şapte porţi, adevărate monumente de arhitectură, decorate cu statui şi reliefuri. 

9. Cetatea Făgăraş

image

Construită la sfârşitul secolului al XIV-lea, Cetatea din Făgăraş este considerată al doilea cel mai frumos castel din lume, fiind devansată de Castelul Neuschwanstein din Germania, potrivit unui clasament realizat în 2014 de Hopper, un site dedicat planificării călătoriilor. Aşezată la jumătatea drumului dintre Braşov şi Sibiu, Cetatea Făgăraşului este una dintre cele mai mari şi bine păstrate fortificaţii medievale din România şi din Europa. Între 1918 şi 1948 cetatea a funcţionat fost garnizoană a armatei române. Între anii 1948 - 1960, în Cetatea Făgăraşului, a existat una dintre cele mai temute închisori pentru deţinuţi politici. În 1965, cetatea a fost restaurată şi amenajată ca muzeu.

10. Cetatea Rupea

image

Atestată documentar în 1324, Cetatea Rupea a servit drept ultim refugiu al saşilor răsculaţi împotriva regelui Carol Robert de Anjou al Ungariei, având atât rol de apărare, cât şi administrativ, de scaun săsesc. În perioada comunistă, cetatea de la Rupea s-a transformat într-o ruină, zidurile dărăpănate rămânând complet izolate. În 2009, Cetatea Rupea a fost supusă unui amplu proces de restaurare care a durat trei ani, fiind complet refăcute zidurile exterioare, dar şi cele patru turnuri. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite