Probleme grave la ArcelorMittal Galaţi. În 2016, angajaţii vor avea zile libere neplătite din cauza scăderii dramatice a comenzilor de oţel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Motivul principal pentru care s-a ajuns la această măsură drastică este scăderea dramatică a comenzilor, pe fondul importurilor masive, în Uniunea Europeană, de oţel chinezesc la preţ foarte mic. Asociaţia producătorilor de oţel din Europa a înaintat un protest împotriva dumpingului asiatic.

Problemele combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi s-au agravat pe fondul importurilor masive de oţel chinezesc ieftin în Uniunea Europeană. Întreprinderea gălăţeană avea deja dificultăţi în a se menţine la nivelul de rentabilitate (în ultimii ani, exerciţiul financiar s-a încheiat cu pierderi considerabile), iar „dumpingul” chinezesc este lovitura de graţie.

Potrivit unor informaţii din surse sindicale – confirmate ulterior şi de conducerea ArcelorMittal – în acest moment se duc negocieri dure pentru ca angajaţii să fie convinşi să accepte reducerea programului de lucru în 2016. Evident, zilele respective nu vor fi plătite, iar acest lucru va duce la scăderea salariilor angajaţilor cu între 3 şi 5 la sută.

„ArcelorMittal Galaţi anunţă că a luat măsuri puternice de protejare a resurselor, în această perioadă de timp, când afacerea este afectată de importurile masive de oţel din China, la preţuri foarte joase. Această situaţie afectează întreaga industrie europeană a oţelului. Pentru 2015, unitatea noastră a evitat să ia decizii cu impact social, dar pentru primul trimestru al anului 2016 este forţată să implementeze Săptămâna Redusă de Lucru (S.R.L.)”, se arată într-un comunicat al Arcelor Mittal.

„Toţi angajaţii vor lucra cu două zile mai puţin in perioada 1 ianuarie – 31 martie 2016. Şefii de Departamente vor lua patru zile, iar membrii Comitetului de Conducere – şase zile de S.R.L., în aceeaşi perioadă de timp. Măsura Săptămânii Reduse de Lucru a fost aleasă în locul şomajului tehnic, pentru că protejează într-o mai bună măsură veniturile angajaţilor”, a mai precizat sursa citată.

Federaţia producătorilor de oţel din Europa cere sprijin instituţional

În condiţiile pierderii locurilor de muncă din cauza oţelului adus din China la preţ de dumping, industria siderurgică europeană face apel la miniştrii Uniunii Europene (U.E.) să lucreze la un plan de acţiune de urgenţă pentru acest sector.

„Pentru a evita daunele iminente şi ireparabile asupra industriei siderurgice din Uniuniea Europeană, factorii de decizie trebuie să ia măsuri imediate, folosind un set complet de instrumente de protecţie comercială disponibile, inclusiv accelerarea aplicării acestor măsuri”, a declarat Asociaţia Europeană a Oţelului (EUROFER), într-o scrisoare adresată în urmă cu câteva săptămâni guvernelor UE, semnată de directorii producătorilor de oţel din Europa, incluzând ArcelorMittal, Tata Steel, ThyssenKrupp Steel, SSAB, Voestalpine, Riva, Celsa şi Salzgitter AG.

Importurile la preţuri foarte mici, în special din China, dar şi din alte ţări, cum ar fi Belarus, sunt în creştere pe piaţa U.E., lovind industria siderurgică şi cauzând pierderea a mii de locurilor de muncă. Având capacităţi de producţie care depăşesc cu mult consumul – de peste două ori volumul total al cererii de oţel din U.E. – China a livrat cantităţi de oţel fără precedent.

Sectorul siderurgic european a pierdut cel puţin 85.000 de locuri de muncă din 2008, adică peste 20% din forţa de muncă. Cel puţin 5.000 de slujbe s-au redus numai în ultimul trimestru.

„Europa trebuie să modernizeze rapid instrumentele sale de protecţie comercială. În prezent, poate dura un an şi jumătate de la plângere, până la măsuri anti-dumping definitive. Acest proces este prea lent. Partenerii noştri comerciali pot implementa instrumente de protecţie comercială mai rapid şi mai eficient. De asemenea, U.E. nu trebuie să renunţe la principiile sale economice, sociale şi de mediu acordând statutul de economie de piaţă Chinei, înainte ca ţara să întrunească criteriile UE. Oricum, U.E. ar trebui să realizeze o evaluare completă a impactului şi să se coordoneze cu principalii parteneri comerciali înainte ca o astfel de evaluare să fie făcută ", a subliniat Robrecht Himpe, preşedinte al EUROFER.

„Un sector siderurgic puternic şi inovator este esenţial pentru îndeplinirea obiectivelor U.E. pentru o economie prosperă, durabilă, care utilizează eficient resursele şi care are emisii reduse de carbon. Pentru ca acest lucru să se întâmple, industria siderurgică europeană are nevoie extrem de urgent de condiţii de concurenţă echitabile cu competitorii săi globali şi de o perspectivă pe termen lung în Europa. Aceasta este o pre-condiţie esenţială pentru generarea veniturilor necesare pentru investiţii”, a mai spus Himpe.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite