Super-chirurgul cu ochi de vultur care reface membre amputate fără microscop: „Sunt colegi care nu cred că pot face aşa ceva cu ochiul liber“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chirurgul Oleg Tacu operează amputaţii de membre într-un spital uitat de lume FOTO Arhiva personală
Chirurgul Oleg Tacu operează amputaţii de membre într-un spital uitat de lume FOTO Arhiva personală

Chirurgul plastician Oleg Tacu (37 ani) replantează cu succes membre amputate fără a se ajuta de microscop. Înzestrat cu mâini de aur şi cu o acuitate vizuală ieşită din comun, face adevărate minuni la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad.

La Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad (judeţul Vaslui), unitate medicală de rang III din patru posibile, se fac operaţii de micro-chirurgie plastică şi reparatorie de mare fineţe, într-o sală de operaţie cu dotări minimale.

Doctorul Oleg Tacu (37 ani), singurul chirurg plastician din spital, replantează membre amputate de unul singur, fără a avea ajutorul unui chirurg – mâna a doua, fără asistent medical şi fără aparatură de ultimă generaţie. Mai mult, chirurgul nu foloseşte microscop la suturarea nervilor, ligamentelor şi vaselor de sânge deoarece este înzestrat de la natură cu adevăraţi ochi de vultur, având o acuitate vizuală mult peste media oamenilor normali.

Spitalul nu este dotat cu microscop performant, costul unui asemenea aparat indispensabil microchirurgiei plastice variind între 30.000 şi 80.000 de euro. Solicitările chirurgului către conducerea unităţii pentru a achiziţiona microscopul de care e atâta nevoie fiind respinse din lipsă de bani.

Trusă de microchirugie adaptată

„Operez cu o trusă de micro-chirurgie adaptată, nu e ceea ce ar trebui. Ar fi vital să mai fie angajat încă un chirurg plastic pentru a putea opera împreună şi pentru a putea asigura urgenţele non-stop. Am făcut o cerere în acest sens în urmă cu trei luni şi nu am primit niciun răspuns. Dacă intervine o urgenţă cât sunt plecat din oraş, pacienţii pierd şansa de recuperare. O replantare de membru, de exemplu, se face în primele 6-12 ore de la accident. Ulterio,r nu se mai poate face nimic”, a explicat, pentru „Adevărul”, doctorul Oleg Tacu.

Chirurgul s-a angajat la Bârlad în 2012 şi de atunci operează cu succes pacienţi cu amputaţii. Unul din cele mai complicate cazuri l-a rezolvat pe 3 decembrie, zi în care a salvat mâna unui bărbat care suferise un accident casnic. Neculai Nacu (52 ani) şi-a tăiat mâna dreaptă cu toporul. Practic şi-a amputat complet cele mai importante degete ale mâinii (metacard I şi II – degetul mare şi arătătorul).

„Ajutam un prieten să taie lemnele şi atât el cât şi soţia s-au pierdut când au văzut ce s-a întâmplat. Era întuneric şi ne grăbeam să terminăm. Am fost conştient tot timpul. Mi-am învelit mâna într-o cârpă şi am plecat la spital cu un taxi. Nu ştiam că avem asemenea chirurg la Bârlad şi m-am obişnuit la gândul că voi fi invalid tot restul vieţii. Când m-am trezit după anestezie am plâns de bucurie. Nu-mi venea să cred că am mâna întreagă”, a povestit pacientul (foto jos).
 

image

Replantare în patru ore şi jumătate

Doctorul Tacu a fost chemat de acasă imediat după ce a ajuns pacientul la spital, puţin după ora 18.00. Era în timpul liber. Operaţia s-a terminat în jurul orei 2 dimineaţa, după patru ore şi jumătate în care a suturat cu măiestrie fiecare vas de sânge în parte, fiecare nerv şi ligament.

„Un vas de sânge are grosimea unei seringi. Trebuie făcute suturile în jurul acestuia pentru a putea repune sângele în circulaţie. Dacă nu e suturat într-un loc nu se va putea reface vasul, dacă pereţii vasului vor fi lipiţi, nu va permite sângelui să circule. Trebuie multă precizie. Sunt colegi care nu cred că pot să fac aşa ceva cu ochiul liber”, explică chirurgul-minune.  

La finalul operaţiei a făcut testul final pentru a se asigura de reuşita intervenţiei. La trei zile după replantare, pacientului încă nu-i venea să creadă că îşi simte degetele. „Nu ştie nimeni din familie ce am păţit. Sunt divorţat, iar singurul meu fiu e stabilit în Anglia. Nu vreau să-şi facă griji, o să-i spun când va trece totul”.


Chirurgul i-a dat asigurări că dacă nu intervin complicaţii va fi externat în cel mult şapte zile de la operaţie şi că în două luni funcţiile membrului reconstruit vor reveni la normal.

image

Pasionat de chirurgia reparatorie

Oleg Tacu a ales să profeseze la Bârlad tocmai datorită patologiei complexe şi diversificate din domeniul traumatologiei. În primii ani ca medic specialist în chirurgie plastică şi reparatorie a muncit la o clinică din Iaşi şi a observat că vin mulţi pacienţi de la Bârlad şi a decis să se mute acolo unde e mai multă nevoie de el. În patru ani, de când s-a stabilit în micul orăşel de provincie, a operat cu succes numeroşi pacienţi cu amputaţii.

Performanţe

„Adevărul” a prezentat o primă reuşită a „chirurgului-microscop” în aprilie 2014, când acesta a plecat de la propria aniversare şi a lăsat acasă musafirii veniţi să-l felicite şi soţia însărcinată în ultimul trimestru pentru a salva un pacient. Un bărbat de 56 de ani şi-a amputat patru degete la mâna dreaptă cu un circular. Operaţia a fost un succes şi au continuat multe altele.

Un caz aparte a operat în mai 2015, când un pacient de 39 de ani, victima unui accident rutier, a juns la spital cu braţul stâng zdrobit. Chirurgul nu s-a mulţumit să intervină doar pentru refacerea membrului distrus, ci a continuat şi cu partea estetică, refăcând şi tatuajul pacientului (foto jos).

costel blanaru

Leafă de 2.000 de lei

În paralel cu chirurgia reparatorie, doctorul Tacu face şi chirurgie estetică. În fiecare weekend munceşte la o clinică privată din Iaşi unde face implanturi de silicoane sau alte retuşuri care ţin de estetică. „Salariul din spital îmi ajunge doar cât să plătesc facturile şi să mă întreţin. Nu mi-aş permite să merg la cursuri să fiu la curent cu toate noutăţile în medicină. Numai în 2015 am investit 6.000 de euro pentru perfecţionare”, explică doctorul.
Leafa de chirurg, fără gărzi, este de 2.000 de lei după majorările cu 25%.

Vede panoul oftalmologic de la 11 metri

Oleg Tacu este originar din Soroca, Republica Moldova. A absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”  Iaşi şi tot în capitala Moldovei a făcut şi rezidenţiatul. A realizat că are vederea atât de bună după absolvirea facultăţii, când simţea nevoia să se aplece sub lupele microscopului pentru a vedea mai bine cum se suturează vasele de sânge. Controalele oftalmologice făcute ulterior au confirmat că are ochi-fenomen.  Mai exact, are acuitate vizuală de 1.5, faţă de 1.0 – acuitatea vizuală a unui om cu vedere normală. Altfel spus, chirurgul vede de la 11 metri cele mai mici litere de pe panoul oftalmologic, în timp ce majoritatea oamenilor disting literele de la 6 metri.

Citeşte şi:

Povestea "chirurgului-microscop" de la Bârlad. Medicul Oleg Tacu are o acuitate vizuală ieşită din comun şi suturează vase de sânge fără ajutorul lentilelor

Performanţă medicală la spitalul din Bârlad: o operaţie extrem de dificilă în care medicii au refăcut nu doar un braţ zdrobit, ci şi tatuajul de pe mână

Omul cu o lamă de prăşitoare înfiptă în mână. Cum au reuşit salvatorii să scoată unealta din braţ, grea de aproape 3 kg

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite