Ruşii îşi arată muşchii în faţa turcilor în Marea Neagră. Nave militare ruseşti au forţat un vas commercial sub pavilion turcesc să-şi schimbe cursul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fregata rusă
Fregata rusă

O fregată şi o altă navă a pazei de coastă  din cadrul Flotei ruse la Marea Neagră au forţat o navă comercială turcească să-şi  schimbe cursul pe motiv că deranja un convoi de nave ruseşti ce tansportau două platforme de foraj, în apele teritoriale ruseşti.

Două instalaţii de foraj, aparţinând companiei Cernomorneftegaz, au fost transferate de la un zăcământ de gaze din zona Odesei (sudul Ucrainei) în apele teritoriale ale Rusiei, indică agenţiile ruse de presă. 

Moscova susţine că nava comercială sub pavilion turcesc nu a dat prioritate vaselor-remorcă, şio că le-ar fi  taiat calea şi atunci a fost forţată să-şi schimbe cursul, întrucât a creat în mod deliberat un caz de urgenţă. 

Căpitanul navei turceşti nu ar fi răspuns la apelurile prin radio ale navelor ruse, mai susţine Moscova.  „Acţionând contrar reglementărilor internaţionale pentru prevenirea coliziunilor pe mare şi navigare în baza convenţiilor general acceptate, nava turcă nu a lăsat unghiurile necesare pentru convoiul de navigatie şi a încercat să-i taie calea, putând cauza o coliziune" , a declarat intr-o declaratie compania Chernomorneftegaz . 

Potrivit companiei, costul platformelor  B-312 şi B-319 este de 25 de miliarde de ruble (323 milioane de euro). Ambele platforme au fost transportate în condiţii de siguranţă în apele teritoriale ruseşti. Compania ucraineană de gaze Cernomorneftegaz a ajuns sub controlul Rusiei după anexarea Crimeii în martie 2014. 

Acest incident survine după ce duminică un distrugător rusesc a tras focuri de avertisment la adresa unui pescador turcesc cu care era pe cale să intre în coliziune în Marea Egee. 

Aceste incidente sporesc tensiunile dintre Turcia şi Rusia în condiţiile în care cele două ţări traversează cea mai gravă criză diplomatică de la sfârşitul Războiului Rece, după ce un avion militar rus a fost doborât la 24 noiembrie de aviaţia turcă. 

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a avertizat că răbdarea Ankarei cu Rusia "are o limită" după reacţia „exagerată“ a Moscovei la un incident naval produs la sfârşitul săptămânii trecute între două ţări, scrie în ediţia sa de luni cotidianul italian Corriere della Sera, relatează Reuters. 

„Ambarcaţiunea noastră era doar un vas de pescuit, mi se pare că reacţia navei ruse a fost exagerată“, a afirmat Mevlut Cavusoglu într-un interviu acordat publicaţiei italiene.

„Cu siguranţă Rusia şi Turcia trebuie să-şi restabilească relaţiile de încredere pe care le-au avut întotdeauna, însă răbdarea noastră are o limită", a mai spus Cavusoglu.

Şeful diplomaţiei turce a afirmat totodată Rusia „s-a pus deja într-o poziţie ridicolă“ după acuzaţiile preşedintelui rus Vladimir Putin potrivit cărora Turcia ar fi doborât avionul rus pentru a-şi proteja aprovizionarea cu petrol de la gruparea teroristă Statul Islamic.

„Nimeni nu a crezut aşa ceva“, a mai spus Cavusoglu care a criticat de asemenea intervenţia Rusiei în Siria, afirmând că scopul său este de a sprijini regimul Bashar al-Assad şi nu de a combate Statul Islamic.

„Din păcate, Rusia nu se află în Siria pentru a lupta împotriva teroriştilor“, a spus el, adăugând că doar 8% din loviturile aeriene au vizat poziţii ale SI, în timp ce 92% au fost împotriva altor grupuri ostile lui Assad. 

Întâlnirea Putin-Erdogan, planificată pentru marţi, anulată

Un summit bilateral între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, planificat să se desfăşoare marţi, 15 decembrie, la Sankt-Petersburg, nu va mai avea loc, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Reuters. 

 Acest summit fusese convenit între cei doi lideri în Turcia, cu ocazia reuniunii G-20 din Antalya luna trecută, înainte de doborârea bombardierului rus Su-24 de către aviaţia turcă în zona graniţei cu Siria.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite