Istoria se calcă în picioare la Turnu Severin. Mister în jurul legendarului mobilier din sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „I.G.Bibicescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arăta sala de lectură a Bibliotecii Judeţene "I.G.Bibicescu" din incinta Palatului Cultural Teodor Costescu din Drobeta Turnu Severin FOTO Arhivă
Aşa arăta sala de lectură a Bibliotecii Judeţene "I.G.Bibicescu" din incinta Palatului Cultural Teodor Costescu din Drobeta Turnu Severin FOTO Arhivă

Revoltă în lumea culturală din Drobeta Turnu Severin, oamenii de cultură, scriitorii mehedinţeni se tem că sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „I.G.Bibicescu” nu va fi refăcută cu vechiul mobilier atunci când va fi redeschisă publicului, odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare a Palatului Cultural Teodor Costescu.

Lucrările de reabilitare a Palatului Cultural „Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin sunt pe ultima sută de metri, asta însemnând că în scurt timp va fi redeschisă şi sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „I.G.Bibicescu”, care este găzduită în acest palat.

Scriitorii mehedinţeni sunt foarte revoltaţi şi se tem că legendarele dulapuri care îmbrăcau pereţii sălii de lectură, sculptate în lemn masiv de stejar, în stil tradiţional, la Şcoala de Arte şi Meserii deschisă de Teodor Costescu la Vînjuleţ, au dispărut.

„Întreaga sală avea aspectul unei catedrale catolice, a unui templu al luminii, al cărţii, al culturii. Avea patina vremii care îi dădea un aer de nobleţe, de grandoare, impunea respect şi crea o atmosferă de mare seriozitate, de mare concentrare şi de muncă intelectuală. Mobilierul acela însemna istorie, în sala aceea au vorbit între cele două războaie mondiale cele mai luminate minţi ale acestei ţări (Nicolae Iorga, Constantin Rădulescu Motru, Liviu Rebreanu, Ion Minulescu). Avea şi o valoare sentimentală pentru miile de oameni din oraşul nostru”, spune scriitorul Victor Rusu, fost director al Bibliotecii Judeţene „I.G.Bibicescu”.

Dulapuri din pal în sala de lectură

mobilier sala de lectura biblioteca mehedinti FOTO Corina Macavei

Suspiciunile oamenilor de cultură sunt cu atât mai mari cu cât în sala de lectură reabilitată au fost aduse nişte dulapuri din pal, un fel de şifoniere, care nu au nicio legătură cu ceea ce înseamnă dulapuri pentru o bibliotecă. Nimic din vechiul mobilier.

„Sala aceea era încărcată de istorie, este un atac la ideea de cultură, este un act de vandalism cultural de neînchipuit. Sala aceasta trebuia păstrată aşa cum era Este o soluţie barbară, de avarie, de batjocură de a înlocui mobilierul cu aceste dulapuri, este ceva îngrozitor. Este foarte gravă şi atitudinea reprezentanţilor Consiliului Judeţean Mehedinţi, care ştiu situaţia, dar sunt îngroziţi de ea şi se fac că nu ştiu, că nu au auzit. Consiliul Judeţean trebuie să ştie că oameni din subordinea lui au distrus şi au înstrăinat acest mobilier. Sigur este faptul că acest mobilier nu este pus la locul lui”, mai spune scriitorul Victor Rusu.

Îngrijorată de această situaţie este şi scriitoarea Ileana Roman, şi ea fost director al Bibliotecii Judeţene „I.G. Bibicescu”, care aşteaptă un răspuns clar din partea autorităţilor privind situaţia acestui mobilier: 

„Sala de lectură avea model sala Bibliotecii Fundaţiilor Regale, iar dintr-o dată acum nu mai este nimic acolo. Nu mai este mobilierul, dulapurile şi alte obiecte de patrimoniu”.

Mobilierul este acum în patrimoniul CJ Mehedinţi

Actualul director al Bibliotecii Judeţene „I.G.Bibicescu”, Raluca Graf, spune că acest mobilier a fost predat cu titlu gratuit în 2011 Consiliului Judeţean Mehedinţi, adică nu mai figurează în patrimoniul bibliotecii. „În anul 2011, pentru că nu am avut un buget alocat şi fonduri necesare pentru a demonta, transporta şi depozita corpurile de bibliotecă, în număr de 77 de bucăţi, aflate în incinta Palatului Cultural „Teodor Costescu”, având o însemnătate culturală, s-au transmis fără plată Consiliului Judeţean Mehedinţi aceste bunuri. (...) Acum doi ani a venit un reprezentant al Guvernatorului Băncii Naţionale şi ne-a promis că atunci când se va da în funcţiune ni se va reface mobilierul pe banii Băncii Naţionale”, a declarat Raluca Graf.

mobilier sala de lectura biblioteca mehedinti FOTO Corina Macavei

De cealaltă parte, reprezentanţii Consiliului Judeţean Mehedinţi spun că acest mobilier nu a dispărut, că se află într-un depozit al instituţiei, dar că în acest moment nu s-a luat o decizie clară dacă va fi remontat în sala de lectură.

„Nu ştim dacă se va monta în bibliotecă acest mobilier, a fost o discuţie că se va asigura mobilierul nou de către guvernatorul Mugur Isărescu. Aceste dulapuri ne-am gândit să le folosim pe partea de dotare la muzeu. Deocamdată nu se poate face nimic până nu se recepţionează complet, decât după recepţia finală. Mobilierul va rămâne deocamdată depozitat şi păstrat până la momentul în care va putea fi folosit”, a precizat secretarul Consiliului Judeţean Mehedinţi, jr. Ladislau Ştefan Mednyanszky.

Ni s-a permis de către Consiliul Judeţean Mehedinţi să intrăm în depozitul respectiv, am fotografiat o grămadă de bucăţi de mobilier, dar numai o comisie de specialitate poate confirma dacă acolo este întreg mobilierul sau doar o parte din el.

mobilier sala de lectura biblioteca mehedinti FOTO Corina Macavei

Cert este un lucru până acum, că pe data de 13 decembrie, dacă nu ar fi intervenit problema avizului de la pompieri privind siguranţa la incendii, ar fi avut loc inaugurarea  Palatului Cultural „Teodor Costescu”, iar în sala de lectură de la etajul superior al palatului nu fusese remontat acest mobilier, ci aduse acele dulapuri din pal de care am amintit mai devreme.

Biblioteca severineană

Biblioteca din Drobeta Turnu Severin este posesoarea unor cărţi, publicaţii periodice, albume şi hărţi, cu o deosebită valoare documentară, putând să ilustreze întreaga istorie a tiparului, şi în general a culturii româneşti şi universale, începând cu rarităţile secolului al XVI-lea şi al XVII-lea – renumitele colecţii ale lui I.G. Bibicescu, Gr. Manu. G. Asachi, C.I. Istrati. Cea mai veche tipăritură existentă aici este Octoihul lui Coresi, tipărit la Braşov în anul 1575, scris cu alfabet chirilic şi în limba slavonă.
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite