DNA a cutremurat Prahova, în 2015. Pelerinajul politico-penal al „vedetelor” precum Ponta şi Ghiţă la cel mai vizitat Parchet din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul DNA Ploieşti, loc de pelerinaj, în 2015, pentru corupţi. FOTO Dana Mihai
Sediul DNA Ploieşti, loc de pelerinaj, în 2015, pentru corupţi. FOTO Dana Mihai

2015 a fost unul dintre cei mai agitaţi ani ai luptei anticorupţie din Prahova. Politicieni locali, dar şi din Capitalî au fost audiaţi la sediul DNA Ploieşti, iar mulţi dintre ei au trecut măcar o noapte şi prin arestul preventiv. De la primarul demisionar al municipiului, Iulian Bădescu, până la Victor Ponta, pelerinajul politico-penal de la Ploieşti a fost unul de forţă.

Sediul Serviciului Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost, în 2015, centrul „cutremurului“ de pe scena politică şi administrativă din Prahova, dar nu numai. „VIP-urile“ venite de nevoie la discuţii cu procurorii anticorupţie au fost atât de numeroase în 2015 încât ploieştenii au ajuns să facă pariuri despre cine este, într-o zi sau alta, la audieri. De asemenea, simpla vedere a carurilor de transmisie a televiziunilor din faţa DNA atrăgea ca un magnet oameni care şi-ar fi dorit să vadă pe viu „hoţii“ din politică şi administraţie.

La final de an, „spectacolul“ s-a încheiat, pentru Prahova, destul de dramatic: Ploieştiul nu mai are primar ales, preşedintele Consiliului Judeţean este suspendat, iar două tinere speranţe trimise în Parlament sunt anchetate pentru corupţie. La rândul lor, şeful Spitalului Judeţean, al Poliţiei Locale Ploieşti, directorul Finanţelor Publice Ploieşti, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova, adjunctul din Poliţia Judeţeană, dar şi ofiţeri BCCO, consilieri locali şi diverşi funcţionari sunt anchetaţi pentru fapte de corupţie.

Semnalul pentru lupta anticorupţie a început pe 4 februarie 2015, când Daniel Petre, director general al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGFP) Ploieşti, a fost reţinut de procurorii DNA Ploieşti pentru luare de mită. Daniel Petre a comis faptele pe când era director executiv adjunct la Direcţia Economică din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, dar şi ca director al DGFP Prahova.

A fost ridicat imediat după percheziţiile efectuate în biroul său, în urma unui denunţ, şi acuzat că a favorizat firme pentru atribuirea unor lucrări de modernizare a unui drum judeţean, dar şi pentru sprijinirea unei firme cercetată pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani. Două două luni în arest preventiv, a fost plasat în arest la domiciliu şi trimis în judecată.

Dosarul Herţanu, o „caracatiţă“ cu ramificaţii până la Bucureşti

În 18 februarie, Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro. Lucrarea a fost câştigată de firma lui Herţanu, SC Grossman Engineering Group, în urma unei „licitaţii“ cu SC Hidro Prahova, societate a Consiliului Judeţean Prahova.

hertanu

Iulia Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta

Dosarul a atras ca un tăvălug nume sonore la DNA: deputatul de Prahova Vlad Cosma, şeful Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, deputatul Sebastian Ghiţă, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, omul de afaceri Liviu Munteanu, dar şi fostul consilier judeţean Mihail Coman. Ca martori au fost audiaţi şi diverşi funcţionari din CJ Prahova şi din HidroPrahova.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic.

Ghiţă şi cei doi Cosma nu au precupeţit nici un efort pentru atribuirea ilegală a contractului: au făcut intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale, au exercitat presiuni privind înlocuirea din funcţie asupra unor persoane din HidroPrahova şi pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

Mircea Cosma, anchetat din 2014 într-un alt dosar de corupţie (ancheta a dezvăluit o întreagă caracatiţă de licitaţii prin care aproape un milion de euro din bugetul Prahovei au mers către familia lui Mircea Cosma şi către afacerişti cu legături în lumea interlopă din judeţ), a fost suspendat din funcţia de preşedinte al CJ Prahova, iar în prezent este sub control judiciar în dosarul HidroPrahova, la fel ca fiul său, Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă.

În 23 aprilie, Iulian Herţanu a fost plasat în arest la domicliu, în urma unei decizii a instanţei supreme. Ulterior, el a fost pus sub control judiciar pentru pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi deturnare de fonduri europene.

ponta la dna ploiesti foto dana mihai

Şi Victor Ponta a ajuns în 2015 la DNA Ploieşti

La audieri în acest dosar au venit, la Ploieşti, în 2015, şi sora fostului premier Victor Ponta, Alexandra Herţanu, precum şi mama acestuia, Cornelia Naum. În decembrie 2015, inclusiv Victor Ponta a fost audiat la Ploieşti în dosarul HidroPrahova.

Primarul Ploieştiului, arestat în martie. A leşinat de două ori

Luna următoare, în martie 2015, primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu a fost reţinut şi ulterior arestat preventiv pentru abuz în serviciu şi luare de mită în dosarul finanţării ilegale, din bugetul oraşului, a echipei de fotbal Petrolul, iar după numai câteva zile a demisionat din funcţia de edil şi din toate funcţiile deţinute în PSD Ploieşti.
Atât în seara reţinerii, cât şi în ziua arestului preventiv, i s-a făcut rău.

Ulterior, în acelaşi dosar, a fost acuzat şi de alte fapte de corupţie pe care le-ar fi comis atât în mandatul de primar cât şi anterior alegerii sale în fruntea Primăriei Ploieşti, în mandatul de senator pe care l-a deţinut în perioada 2008-2012, printre care luare de mită şi mituirea alegătorilor. Inclusiv soţia sa, Raluca Bădescu, a fost anchetată pentru influenţarea declaraţiilor.

iulian badescu arestat foto dana mihai

Iulian Bădescu a stat până în august în arest preventiv

La sfârşitul lunii iunie 2015, procurorii au deschis un nou dosar de urmărire penală pe numele lui Iulian Bădescu, de luare de mită şi abuz în serviciu. Numele acestuia este asociat tot cu deputatul Sebastian Ghiţă care i-ar oferit mită lui Iulian Bădescu o vilă, în 2013, în schimbul finanţării echipei de baschet Asesoft Ploieşti din banii oraşului.

Cei doi au fost trimişi în judecată, iar procurorii au instituit şi măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparţin lui Sebastian Ghiţă Sebastian şi Iulian Bădescu, până la concurenţa sumei de 3,5 milioane de lei.

De la jumătatea lunii august, Iulian Bădescu a fost plasat sub control judiciar. Fost jurnalist şi senator, ales pe listele PDL, Iulian Bădescu (41 de ani) a candidat pentru prima dată, în 2012 din partea USL/PSD la fotoliul de primar al Ploieştiului. Printre promisiunile sale de campanie s-au numărat celebra pensie municipală şi realizarea unui spital regional de pediatrie, ambele nerealizate.

HidroPrahova, raiul mitei şi al „comisioanelor“

Tot în martie, consilierul local din Ploieşti Ionuţ Ionescu (PNL) a fost reţinut pentru trei infracţiuni de luare de mită, fapte pe care le-ar fi comis în 2013, pe când era manager de proiect la SC HidroPrahova SA. „Este un denunţ“, spunea acesta, puternic afectat, la ieşirea de la DNA Ploieşti. Acesta ar fi primit mită 140.000 de lei în urma unor cereri repetate către un afacerist de a i se plăti un milion de euro pentru diverse contracte în cadrul SC HidroPrahova. A fost plasat sub control judiciar, s-a retras din PNL, dar a rămas ales municipal „pentru a aduce idei şi soluţii la problemele semnalate de cetăţeni“.

În iunie, Adrian Semcu, director al SC Hidro Prahova de numai câteva săptămâni, a fost reţinut de procurorii DNA Ploieşti, pentru acuzaţii de trafic de influenţă. Cu el a fost reţinut şi omul de afaceri Gheorghe Boeru, director al SC Romair Consulting SRL, pentru dare de mită, cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală

Potrivit procurorilor, cauza a fost disjunsă din dosarul în care era anchetat cumnatul premierului Victor Ponta. Semcu era, în 2010-2011, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, adică în perioada în care a fost semnat contractul pentru extinderea reţelei de canalizare de la Comarnic.

Documentele procurorilor din acest nou dosar conţin informaţii interesante despre bătălia care se purta între „moguli“ şi „mogulaşi“ pe licitaţiile privind reabilitarea şi modernizarea sistemului de canalizare din Prahova, un contract de peste 162 de milioane de euro, derulat din fonduri europene.

Potrivit rechizitoriului, susţinut de stenograme, începând din 2010, „au existat discuţii şi înţelegeri între mai multe persoane influente şi cu importantă susţinere politică, privind realizarea intereselor vizând obţinerea, în mod ilicit, a unor sume de bani din plăţile efectuate de către beneficiarul proiectului, SC HidroPrahova SA. Banii urmau să fie primiţi, sub formă de comisioane, de la societăţile agreate pe care, fiecare dintre persoanele implicate, urma să le sprijine în atribuirea contractelor prin exercitarea influenţei pe care o aveau la conducerea şi angajaţii SC HidroPrahova SA, respectiv la reprezentanţii Ministerului Mediului şi Pădurilor cu atribuţii legate de derularea proiectului”.

Chiliman & comp, tot la DNA Ploieşti

În iunie a fost din nou rândul politicienilor din Bucureşti să treacă pe la DNA Ploieşti. Primarul Sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman şi trei apropiaţi de-ai, Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad, au fost reţinuţi sub acuzaţiile de constituire de grup infracţional organizat şi trafic de influenţă în formă continuată. Procurorii spun că aceştia percepeau comisioane pentru acordarea unor contracte din bani publici. Primarul percepea un comision de 10% pentru a atribui preferenţial contracte de consultanţă pentru asfaltări şi reabilitare termică.

chiliman foto dana mihai

Andrei Chiliman a trecut pe la DNA Ploieşti în vară

Chiliman a trebuit să dea explicaţii anchetatorilor şi despre o serie de contracte pe care firma Romair Consulting SRL, deţinută de afaceristul Gheorghe Boeru (reţinut în aceeaşi seară cu Adrian Semcu în dosarul disjuns din cel al lui Iulian Herţanu), le-ar fi primit preferenţial de la primăria bucureşteană. Procurorii spun că omul de afaceri Gheorghe Boeru a dat „zeciuiala“ pentru a obţine contracte de consultanţă cu primăria condusă de Chiliman, iar o parte din bani ar fi ajuns inclusiv la edil. Firma controlată de Boeru ar fi avut contracte cu Primăria Sectorului 1 pentru consultanţă în activităţi precum lucrări de asfaltare şi anvelopare a blocurilor.

Dosarul continuă în prezent la Bucureşti.

Vară incendiară la DNA Ploieşti

Anul DNA a continuat la Ploieşti cu o vară incendiară. În august, Cristinel Toader, fostul şef al Poliţiei Locale Ploieşti, funcţie la care fusese nevoit să renunţe în martie 2015 din motive de incompatibilitate, a fost reţinut de procurorii DNA pentru şantaj, luare de mită şi incompatibilitate.

Potrivit procurorilor, în perioada 2013 - 2014, Cristinel Toader, în calitatea sa de director general al Poliţie Locale Ploieşti, a viciat concursurile organizate pentru ocuparea unor posturi vacante în cadrul acestei instituţii, în sensul că i-a constrâns pe membrii comisiilor de examinare să-i pună la dispoziţie subiectele, pe care le-a furnizat mai multor candidaţi, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200 şi 1000 euro. Acesta a fost acuzat şi de acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Pus în arest la domiciliu, a fost trimis în arest preventiv şi ulterior, din nou, în arest la domiciliu.

Luna „dedicată“ poliţiştilor de procurorii DNA a continuat, pe 17 august, cu reţinerea comisarului-şef de Poliţie Constantin Ispas, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova, a lui Adrian Rădulescu, adjunctul şefului IJP Prahova, şi Emanuel Saghel, ofiţer în cadrul BCCO Ploieşti.

Cei trei au fost acuzaţi de fapte de corupţie, cele mai grave acuzaţii fiind în cazul comisarului-şef Constantin Ispas care este suspectat de trafic de influenţă, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, luare de mită, folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, spălare a banilor şi cercetare abuzivă.

image

Constantin Ispas, şeful DGA Prahova

La rândul său, comisarul-şef Adrian Rădulescu, pus sub control judiciar, a determinat mai multe persoane să formuleze denunţuri la adresa unor ofiţeri de poliţie, denunţuri care s-au materializat în dosare penale.

În cazul lui Emanuel Saghel, ofiţer în cadrul BCCO Ploieşti, acuzaţiile sunt de şantaj, trafic de influenţă, folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, scurgere de informaţii, ameninţarea unui jurnalist şi luare de mită.

Benzină, baloţi de lucernă, parchet, vacanţe, lojă la Petrolul sunt doar câteva dintre „mărunţişurile“ primite ca mită de Ispas şi Saghel, aflaţi în prezent arest preventiv.

Tot în august, şi Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Ploieşti, a rămas fără manager. Medic şi manager respectat în Prahova, director al unor instituţii cu greutate din domeniul medical şi al serviciilor sociale, Alexandru Băloi şi-a pătat iremediabil cariera, după ce a fost reţinut de procurorii DNA pentru luare de mită.

A fost prins în flagrant în Piaţa Română din Capitală în timp ce lua mită 3.000 de lei de la un om de afaceri care l-a denunţat pentru comisioanele cerute pentru lucrări realizate la SJU Ploieşti. Acesta a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv.

Fost şef al CJ Prahova şi fiica actualului preşedinte al CJ Prahova, urmăriţi penal în acelaşi dosar

Pe 9 septembrie, Romeo Florin Nicolae, şeful Direcţiei Generale Antifraudă din cadrul ANAF, a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA Ploieşti pentru acuzaţii de trafic de influenţă, cu interdicţia de a-şi exercita funcţia. Acesta ar fi luat mită 5.000 de euro pentru a interveni în favoarea unei firme pentru soluţionarea favorabilă a unei contestaţii formulate de societatea respectivă împotriva unei decizii de impunere.

În fine, în decembrie, Florin Anghel, fostul preşedinte al CJ Prahova, notarul Andreea Cosma, fiica actualului şef suspendat al Consilului Judeţean Mircea Cosma şi Dănuţ Cornea, fostul director al Parcului Industrial Plopeni au fost puşi sub urmărire penală în dosarul vânzării cazarmei Ciuperceasca.

Cei trei au „colaborat“ pentru vânzarea activelor cazarmei, fără ca bunurile vândute să fi fost evaluate şi fără desfăşurarea unei licitaţii publice, provocând un prejudiciu de 17,6 milioane de lei. Andreea Cosma, fiica lui Mircea Cosma, a acceptat să autentifice contractele de vânzare cumpărare, fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind achiziţiile publice.

Pe aceeaşi temă

Fost preşedinte al CJ Prahova şi fiica actualului şef al Consiliului Judeţean Prahova, urmăriţi penal în acelaşi dosar

UPDATE Victor Ponta, citat ca martor la DNA Ploieşti, în dosarul cumnatului său. Fostul premier a plecat de la DNA

Sebastian Ghiţă, la DNA Ploieşti, pentru noi documente în dosarul cumnatului premierului Ponta


 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite