5 reţete delicioase de peşte pentru masa de Revelion. Secrete pentru a prepara plachie şi peşte umplut, la cuptor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plachia de peşte este o reţetă tradiţională românească.FOTOtrilulilu.ro
Plachia de peşte este o reţetă tradiţională românească.FOTOtrilulilu.ro

Dacă v-aţi săturat de tradiţionala friptură şi de sarmale, de Revelion puteţi testa câteva reţete de peşte şi veţi avea o masă mai uşoară şi foarte gustoasă.

Dacă mâncaţi peşte în noaptea de Revelion, veţi respecta şi o tradiţie, care spune că anul viitor vă veţi strecura printre greutăţi şi probleme.

Bucătarii ne dau câteva ponturi pentru reţete delicioase chiar dacă alegem peşte proaspăt sau congelat. O reţetă delicioasă şi totodată rafinată pentru noaptea dintre ani este somonul cu portocale, lămâie şi măsline. „Este o reţetă simplă pe care oricine o poate face. Cumpăraţi medalion sau file de somon, spălaţi-l bine cu apă şi aşezaţi-l în tavă. Puneţi sare, piper şi puţin ulei de măsline. Pentru că somonul este un peşte mai gras, stoarceţi peste el puţină zeamă de lămânie şi portocale, apoi aşezaţi şi în tavă felii de lămâie şi portocale şi măsline verzi. Lăsaţi apoi totul la cuptor 30 de minute. Pentru cei care vor ceva şi mai rafinat pot stropi peştele cu puţină şampanie. Se serveşte cu garnitură de carfofi natur sau legume“, spune Marian Nicoară, bucătar.

Şalăul este mereu o alegere potrivită

O altă reţetă care poate fi încercată vine din bucătăria internaţională. „Mie ca peşte îmi place foarte mult şalăul, dar nu gătit simplu ca şi grătar sau pane. O reţetă pe care o recomand este cea de şalău bonne femme. „Peştele se spală şi pe pune la cuptor cam un sfert de oră. Între timp se face un piure din cartofi şi lapte. Se scoate peştele, se toarnă acest piure peste el, se rade puţin caşcaval şi se pune din nou la cuptor alte 15 minute. Între timp se călesc separat ciuperci proaspete (champignon maro pentru că sunt mai gustoase) şi puţină ceapa. Se toarnă peste peşte, după care totul se acoperă cu caşcaval ras. Se mai lasă ca cuptor cam 2 minute să se topească caşcavalul. Se serveşte fără garnitură“, mai spune bucătarul.

Peşte umplut la cuptor

O reţetă la fel de simplă este cea de peşte umplut la cuptor. „Eu prefer peştele proaspăt şi de aceea la această reţetă aş alege păstrăvul. Merge însă şi macroul. Peşte se eviscerează şi se spală bine. Recomand să nu se taie capul înainte de preparare pentru că se umple mai uşor. Este o reţetă unde imaginaţia şi gustul fiecăruia pot fi puse la încercare. Îl puneţi umple cu felii de roşii, ceapă, ardei şi ciuperci. Mai puneţi sare, piper şi puţină lămâie. Ca şi condimente puteţi folosi busuioc, pătrunjel sau rozmarin, depinde de gust. Înveliţi apoi peştele în folie de aluminiu pentru că aşa se vor păstra toate aromele şi lăsaţi-l la cuptor 30 de minute“, spune Marian Nicoară.

Plachia, o reţetă româneacă delicioasă

Plachia de peşte este o reţetă originală din sudul ţării şi poate fi servită atât ca şi antreu, dar şi ca masă principală. „ Pentru plachie puteţi alege file sau peşte întreg. Poate fi crap, ştiucă, macrou sau chiar şi păstrăv. Peşte se taie bucăţi şi se aşează într-o tavă mai înaltă unsă cu unt. Separat într-o tigaie să căleşte ceapă şi ardei, iar peste ele se toarnă apoi roşii pasate, roşii bucăţi sau suc de roşii după gust. Se adaugă sare, piper şi foi de dafin. După ce sosul fierbe cam 10 minute se toarnă peste peşte, se stropeşte cu puţin vin şi se dă totul ca cuptor o jumătate de oră“, mai spune bucătarul.

Dorada umplut cu portocale

Un peşte cu carne albă şi cu un gust deosebit este dorada. Vine din zona Greciei şi poate fi alegerea perfectă pentru noaptea de Revelion. Este un peşte extrem de gustos şi cu puţine oase. „Peştele se aşează în tavă şi se umple cu felii portocale şi puţin usturoi tăiat mărunt. Se condimentează cu busioc, sare, piper şi se pune la cuptor, 30-40 de minute. Când este aproape gata îl puteţi stropi cu puţină zeamă de portocală pentru un gust mai deosebit. Se poate servi cu garnitură de cartofi natur sau fasole verde cu usturoi făcută şi ea la cuptor“, mai spune bucătarul.

Citeşte şi:

Cinci reţete banale bazate pe cartofi. Cum se impresionează musafirii cu un ingredient simplu, gătit dumnezeieşte

Trucuri profesioniste pentru o friptură de vis. Care sunt timpii perfecţi de gătire pentru carnea de porc, vită sau pui

Secretul pâinii perfecte, o reţetă ca la mama acasă. Cum se dospeşte în Ardeal aluatul ideal, fără urmă de aditivi

Povestea delicioaselor sarmale: ce conţinea reţeta lor acum 120 de ani şi cum s-a ajuns de acolo la gustoasele variante cu urdă sau stafide

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite