Cum au fost pedepsiţi în crunta iarnă a anului 1945 locuitorii din Bucureşti care au refuzat să cureţe zăpada: „închiderea luminei electrice până la conformare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu zeci de ani, locuitorii Bucureştiului care nu voiau să îşi deszăpezească trotuarele din faţa imobilelor în care locuiau erau pedepsiţi de autorităţi în spiritul dictaturii comuniste.

În iarna anului 1945, atunci când în Bucureşti ninsese puternic şi totul era acoperit de zăpadă, o ordonanţă a Prefecturii Poliţiei Capitalei îi obliga pe locuitorii oraşului să îşi deszăpezească trotuarele din faţa imobilelor în care locuiau. 

Mai exact, oamenii erau obligaţi ca, în cel mult trei ore de când se oprea ninsoarea, să iasă înarmaţi cu lopeţi şi să cureţe trotuarele.

Cei care însă nu voaiu să se supună acestor reguli erau aspru sancţionaţi aspru, existând mai multe modalităţi de a fi pedepsiţi. „Cei care nu vor curăţa zăpada în termenul prevăzut mai sus vor fi sancţionaţi pe loc cu o amendă penală până la 10.000 de lei şi cu închisoare de la una la cinci zile“, se spunea în Jurnalul de Dimineaţă în luna decembrie a anului 1945, potrivit paginii Bucureştii Vechi. 

De asemenea, cei care refuzau îndărătnic să-şi deszăpezească trotuarele se alegeau cu o sancţiune şi mai mare: „închiderea luminei electrice până la conformare“.

„Marele viscol“, perdeaua de zăpadă în care a rămas încrustat Bucureştiul

În prima săptămână din luna februarie a anului 1954, asupra României s-a abătut „Marele viscol“. Atunci, Bucureştiul a trecut printr-o iarnă care a rămas în istorie, după ce întregul oraş a fost viscolit şi a rămas „încrustat“ în zăpadă şi gheaţă.

image

Tramvaiele treceau printr-un tunel de zăpadă FOTO RATB

„La 3 februarie a început de dimineaţă să ningă cu fulgi imenşi, fără întrerupere, până a doua zi. Când ne-am trezit, în casă era întuneric. Geamurile se deschideau în afară, la fel şi uşile, cu excepţia uneia dintre ele, cea de la bucătărie. Ne-am dat seama că era zăpadă mare pentru că geamurile erau albe şi am încercat să ieşim, dar nu s-au deschis!“, povestea Dan Antoniu, cercetător istoric în domeniul aeronautic, pentru „Adevărul de Seară“.

Totul era acoperit de zăpadă şi oraşul părea pustiu, lipsit de oameni, învelit de natură cu o pătură groasă, pufoasă, albă. Pentru că zăpada depăşea în unele locuri câţiva metri, bucureştenii s-au mobilizat exemplar şi au lucrat braţ la braţ cu soldaţii din armata română pentru a scoate Capitale de sub troiene.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite