De ce se înghesuie românii pentru a primi Agheasmă Mare în ziua de Bobotează şi cu ce este diferită faţă de apa sfinţită obişnuită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De Bobotează, curţile bisericilor devin neîncăpătoare pentru miile de credincioşii care vin la slujbă pentru a lua acasă apă sfinţită, convinşi fiind că aceasta are putere divină, îi apără de necazuri şi boli dacă o păstrează în casă.

Apa sfinţită de preoţi de Bobotează, în cadrul unei slujbe speciale, precedată de o altă ceremonie, oficiată în Ajun, este cunoscută de credincioşi ca fiind Agheasma Mare şi este considerată ca având puteri speciale faţă agheasma mică, apa pe care preoţii o sfinţesc pe tot parcursul anului în cadrul slujbelor, cunoscute sub denumirea de Sfeştanie. 

Preoţii spun că apa de la Botează are o putere deosebită, fiind sfinţită în însăşi ziua în care Mântuitorul a sfinţit apele, botezându-Se în Iordan. De aceea şi slujba Agheasmei mari este mai lungă şi mai festivă decât a Agheasmei mici, iar cântările şi rugăciunile ei pomenesc în mod special Botezul Domnului în Iordan.

Ce facem cu Agheasma Mare 

Date fiind puterile divine, se spune că Agheasma Mare nu se strică pe tot parcursul anului, păstrându-se la fel de proaspătă, de curată şi plăcută la gust ca şi când ar fi atunci scoasă din izvor. Considerată apă sfântă, Agheasma Mare nu trebuie să lipsească din nicio casă, spun preoţii, pentru că are puteri tămăduitoare şi ne fereşte de rele. Ea trebuie păstrată într-un loc special în casă, într-un vas curat, iar timp de opt zile, după Bobotează, credincioşii obişnuiesc să bea dimineaţa pe nemâncate şi înainte de anafură. După această perioadă, Agheasma Mare se poate lua numai după Spovedanie. 

Cu Agheasmă mare credincioşii stropesc şi casa, curtea, gradina, vitele şi ogoarele, pentru a le feri de rele. ”În caz de boală, putem, de asemenea, să gustăm din ea cu credinţă. Apa aceasta, având într-însa darul şi puterea dumnezeiască a Sfântului Duh, a făcut adesea multe minuni, însănătoşind bolnavi, tămăduind răni, apărând de rele, de necazuri si de primejdii”, spun preoţii. 

Slujitorii Domnului sfinţesc casele oamenilor cu apa sfinţită în Ajun, vestind astfel Botezul lui Hristos. ”Sfinţirea caselor credincioşilor se face prin stropirea cu Agheasma Mare în ajunul Bobotezei şi prin slujba Sfeştaniei ce se săvârşeşte la mutarea în casa nouă şi care se repetă în fiecare an sau chiar mai des, atunci când lucrarea răului se face simţită în vreun fel în casă. Apa sfinţită de preot poartă în ea puterea curăţitoare şi sfinţitoare a harului dumnezeiesc. Este aceeaşi apă ca şi cea din ziua Botezului Domnului. Din acest motiv, sfinţirea caselor în această perioadă aduce o binecuvântare deosebită”, explică preotul vasluian Dan Andrieş.

Când face sfinţirea apei, preotul se roagă ca: "apa aceasta să se sfinteasca cu puterea, cu lucrarea şi cu pogorarea Sfantului Duh", "pentru ca sa se pogoare peste ea lucrarea cea curăţitoare a Treimii celei mai presus de fire", "pentru ca să fie tămăduitoare sufletelor şi trupurilor şi izgonitoare a toată puterea cea potrivnică" şi pentru ca "prin gustarea şi stropirea cu apă sfintita să ne trimită Dumnezeu binecuvantarea Sa, care spală întinăciunea patimilor". 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite