Raiul animalelor construit la Cluj. Cum ajungeţi în grădina cu sălbăticiuni exotice care se lasă mângâiate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
salbaticiunile de la moara de vant

Ursuleţi năsoşi, cerbi carpatini şi lopătari, maimuţă, felurite păsări, vaci indiene Zebu - considerate animale sacre în Orient -, mufloni, oi de Camerun, potârnichi de California sunt animalele aflate în parcul de agrement din comuna clujeană Ciurila, numit ”Moara de vânt”.

La doi paşi de Cluj, în comuna Ciurila, un sas reîntors acasă, în Transilvania, s-a stabilit la Cluj şi de vreo 6 ani a creat o mică grădină de sălbăticiuni pe câteva hectare bune. Wilhelm Dietrich are 63 de ani şi multe idei. Vroia iniţial să ridice o pensiune şi apoi să amenajeze un mic parc alături de o moară de vânt – cum şi-a denumit locul - cum existau odinioară. Însă, cele vreo 250 de animale din parc, din vreo 40 de specii, sunt principala atracţie.

Parcul de agrement ”Moara de vânt” se află într-o zonă deluroasă, cu copaci, iar când e ceaţă – cum se poate vedea şi din fotografii – se creează impresia că te afli undeva într-o zonă muntoasă. Fiecare animal are un perimetru îngrădit cu garduri de lemn care permite să hrăneşti micile creaturi, iar spaţiile pentru acestea sunt legate între ele prin alei.

salbaticiunile de la moara de vant

”Moara de vânt” e casă pentru cerbi carpatini şi cerbi lopătari, ciute şi iepuraşi prietenoşi pentru care e suficient să vadă oameni lângă gard ca să vină sperând că vor primi hrană, mufloni, capre, ponei, măgari, ratoni, oi de Camerun, porci mistreţi (unul a fost botezat Berlusconi, după numele fostului premier italian), o maimuţă cazată cu o mare de păsări de felurite culori şi mărimi (păuni, fazani, şoimi, bufniţe, papagali mici şi mari, potârnichi de California etc), vaci roşiatice cu cocoaşă numite vaci Zebu – acele vaci considerate sacre în India, lame, urşi năsoşi.

salbaticiunile de la moara de vant

Curioşii pot vedea şi animale întâlnite în casele orăşenilor sau în gospodăriile ţăranilor - porci de Guineea, gâşte, găini, bibilici, cai, iepuri, miei, capre, curcani, câini, pisici. Unele animale au naşi familii din Cluj şi Germania. 

salbaticiuni cluj

”Animalele le-am cumpărat din Austria, Ungaria, Germania sau le-am primit ca donaţii”, spune proprietarul parcului, Wilhelm Dietrich.

Pentru 2016 are de gând să mai aducă animale mici care să se potrivească peisajului - adică fără urşi, lei sau trigri - dar şi să obţină mult râvnita autorizaţie de grădină zoologică. 

salbaticiunile de la moara de vant
salbaticiunile de la moara de vant

La ”Moara de vânt” se intră zilnic (exceptând lunea), de la ora 10.00 până la 17.00, cu bilet al cărui preţ este de 8 lei pentru adulţi şi 6 lei pentru copii. Cei care vor să călărească cai sau ponei o pot face contra cost, parcul oferind şi cursuri de călărie, dar şi alte distracţii – plimbare cu trenuleţul, minigolf, trambulină, plimbări cu sania sau căruţa, de parcurs trasee de căţărat în parcul de căţărat Gecko amenajat în incinta ”Morii de vânt”. Alte tarife le găsiţi pe site sau le puteţi afla la faţa locului.

În zonă puteţi vizita ruinele Cetăţii Lita, Herghelia de la Ciurila, Cheile Turzii sau puteţi da o tură pe la lacurile de la Miceşti şi Ciurila.

cluj

Mai puteţi citi:

Măgăruşul Ică, noul „chiriaş“ la Muzeul Satului din Cluj

Proiect fotografic inedit: Ce păsări trăiesc la Muzeul Satului din Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite