Vladimir Putin: „Pentru mine, nu graniţele sunt importante“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate cotidianului german „Bild“, preşedintele rus, Vladimir Putin, a vorbit despre agresivitatea Alianţei Nord-Atlantice, sinceritatea cancelarului german Angela Merkel, dar şi despre Crimeea.

Liderul de la Kremlin nu a ezitat să arate din nou cu degetul spre Alianţa Nord-Atlantică, amintind totodată de poziţia pe care el a adoptat-o în anul 2007, la Conferinţa de Securitate de la München, unde a avertizat asupra pericolului unei hegemonii americane, dar şi asupra pericolului extinderii Alianţei Nord-Atlantice spre est.

Acum, la nouă ani distanţă, liderul de la Kremlin, care nu este dispus să participe anul acesta la Conferinţa de la München, spune că statele membre NATO şi-ar fi putut urmări propriile interese şi fără ca Alianţa să se extindă spre est, adăugând că „nu este scris nicăieri că NATO trebuie să accepte anumite ţări“.

Pe lângă faptul că a criticat extinderea NATO spre graniţele Rusiei după dispariţia URSS în 1991 şi instalarea unui scut antirachetă de către Statele Unite în Europa, Vladimir Putin a acuzat Occidentul de exacerbarea crizelor internaţionale.

„NATO şi SUA au vrut o victorie completă în faţa Uniunii Sovietice. Voiau să stea singure pe tronul Europei. Dar acum stau acolo, iar noi vorbim despre aceste crize pe care altfel nu le-am fi avut. Puteţi vedea, de asemenea, această aspiraţie spre un triumf absolut în planurile privind scutul american antirachetă“, a declarat liderul de la Kremlin în interviul acordat cotidianului „Bild“.

Totodată, în contextul în care, potrivit lui, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică are situaţia din Iran sub control, iar sancţiunile împotriva acestei ţări se ridică, Putin a întrebat care este, de fapt, motivul amplasării de către SUA a elementelor antirachetă în România şi Polonia, precum şi a unui radar în Turcia.

Vladimir Putin a afirmat că şi Rusia a comis o serie de greşeli. „Am întârziat prea mult. Dacă ne-am fi prezentat de la început mai clar interesele naţionale, lumea ar fi fost azi încă în echilibru“, adăugând că după destrămarea Uniunii Sovietice, Rusia a avut o serie de probleme interne de care ea însăşi  a fost responsabilă.

„Nu m-am schimbat“

Jurnaliştii cotidianului „Bild“ l-au întrebat pe liderul de la Kremlin ce crede despre afirmaţia potrivit căreia ar exista „doi Vladimir Putin – unul până în 2007, prieten al Occidentului, cu legături strânse cu Gerhard Schröder (fost cancelar german, n.red.), şi apoi altul, un luptător al Războiului Rece“. 

„Nu m-am schimbat vreodată“, a răspuns Putin, precizând însă că relaţiile dintre state s-au schimbat. 

„Sunt preşedintele a 146 de milioane de ruşi. Trebuie să le reprezint interesele“, a spus el, adăugând că autorităţile de la Kremlin sunt dispuse să facă asta fără conflicte şi căutând compromisuri în baza dreptului internaţional. 

Totodată, el s-a pronunţat în favoarea unei cooperări mai puternice între state în lupta împotriva terorismului, pe care o consideră o provocare.

La capitolul provocări, jurnaliştii de la „Bild“ au adus în discuţie şi problema Crimeei, menţionând că frontierele statelor europene nu pot fi puse în discuţie. 

„Pentru mine, nu graniţele şi teritoriile statelor sunt importante, ci soarta oamenilor“, a răspuns Putin, care nu consideră că în cazul anexării Crimeei a fost încălcat dreptul internaţional.

„Bineînţeles că întotdeauna trebuie respectat dreptul internaţional. Şi în cazul Crimeei s-a întâmplat acest lucru. Potrivit Cartei Naţiunilor Unite, fiecare popor are dreptul la autodeterminare“, a afirmat liderul de la Kremlin, făcând o paralelă cu cazul Kosovo. 

Putin a menţionat, de asemenea, că „lovitura de stat a naţionaliştilor care a avut loc în februarie 2014 în capitala Ucrainei i-a speriat pe cei 2,5 milioane de ruşi care trăiesc în Crimeea“, adăugând că Rusia „nu a pornit un război“ şi că soldaţii ruşi doar au împiedicat trupele ucrainene din Crimeea să ridice piedici în calea libertăţii de exprimare a oamenilor. „La referendum (...) majoritatea a votat pentru a aparţine Rusiei. Asta este democraţie, voinţa poporului.“

Cât despre sancţiunile impuse Rusiei, Putin spune că acestea nu sunt menite să ajute Ucraina, ci să tragă înapoi Rusia geopolitic.

Merkel, prin ochii lui Putin

Relaţia cu Angela Merkel, actualul cancelar al Germaniei, a fost, de asemenea, adusă în discuţie. Liderul de la Kremlin a declarat că are încredere în Merkel, că o consideră o persoană deschisă, dar că şi ea este supusă unor constrângeri şi limitări. De asemenea, Putin a precizat că nu a spus niciodată că o admiră, dar o apreciază din punct de vedere profesional.

Jurnaliştii de la „Bild“ i-au amintit lui Putin că în anul 2007, când Merkel s-a aflat în vizită la Soci, Putin a venit la întâlnire cu căţeluşa sa Koni, ceea ce nu a fost tocmai plăcut pentru Angela Merkel, care se teme într-o oarecare măsură de câini. 

Liderul de la Kremlin a declarat că nu a ştiut acest lucru. „Am vrut să-i fac o bucurie. Când am aflat că nu îi plac câinii, bineînţeles că mi-am cerut scuze“, a mai spus Putin.

Cotidianul german „Bild“ a publicat luni doar prima parte a interviului cu liderul de la Kremlin, urmând ca partea a doua să apară marţi. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite