Războiul petrolului: preţul mic al ţiţeiului ameninţă proiecte în valoare de 380 de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sancţiunile internaţionale asupra Iranului ar putea fi eliminate în zilele următoare, ceea ce va duce preţul petrolului şi mai jos, deoarece Teheranul va începe să exporte masiv            FOTO Shutterstock
Sancţiunile internaţionale asupra Iranului ar putea fi eliminate în zilele următoare, ceea ce va duce preţul petrolului şi mai jos, deoarece Teheranul va începe să exporte masiv            FOTO Shutterstock

Colapsul înregistrat de preţul petrolului ameninţă 68 de proiect în valoare de 380 de miliarde în explorare şi producţie, cele mai afectate fiind cele de extracţie a hidrocarburilor din zone marine de mare adâncime, potrivit firmei de consultanţă Wood Mackenzie, citată de Bloomberg.

Acestea totalizează 27 de miliarde de barili şi înseamnă echivalentul unei producţii zilnice de 2,9 milioane de barili pe zi, potrivit sursei citate.

Preţul petrolului a scăzut de la 115 dolari pe baril în 2014 la niveluri sub 30 de dolari, ceea ce forţează companiile petroliere să concedieze angajaţi şi să taie investiţii. 

Grupul britanic BP a anunţat planuri de reducerere a numărului de angajaţi cu 4.000 de persoane, gigantul brazilian Petronas a anunţat reducerea planului de investiţii cu mai bine de un sfer, iar compania de stat maleziană Petronas a anunţat că va avea de înfruntat câţiva ani dificili. De asemenea, Saudi Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, deţinută de către Arabia Saudită, a anunţat un plan de listare a subsidiarelor de rafinare şi petrochimie.

„Companiile intră pe modul supravieţuire în 2016“, spune Angus Rodger, unul dintre autorii raportului. „Ne aşteptăm să vedem alte amânări de proiecte, bugete reduse şi companii care fac tot ceea ce pot pentru a-şi reduce cheltuielile pe care le au. Ca o consecinţă a acestui fapt, ne aşteptăm ca acest număr (de proiecte ameninţate cu dispariţia – n.r.) să crească“, mai spune el.

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a abandonat în decembrie limita de producţie, iar frisoanele înregistrate de economia Chinei şi posibilitatea ca sancţiunile asupra Iranului să fie ridicate au dus la scăderea şi mai mare a preţului pretrolului, din cauza perspectivelor unor exporturi mari ale statului persan.

Potrivit raportului Wood Mackenzie, pentru ca noile proiecte să fie pe zero, trebuie ca preţul petrolului să fie de 62 de dolari pe baril. 

Analistul Ed Morse de la Citigroup a estimat încă de anul trecut că preţul petrolului va atinge 20 de dolari pe baril, iar viziunea sa este acum împărtăşită şi de către băncile Morgan Stanley şi Goldman Sachs, în timp ce Standard Chartered crede că ţiţeiul va ajunge chiar la 10 dolari pe baril.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite