EXCLUSIV Norvegia a luat din familii de români de şase ori mai mulţi copii decât Germania, Austria, Elveţia, Finlanda, Suedia şi Danemarca la un loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu declanşarea cazului Bodnariu şi acuzaţiile aduse la adresa Serviciului de Protecţie a Copilului din Norvegia, au fost multe voci care au apărat sistemul norvegian considerat un apărător al interesului superior al copilului. „Adevărul” a solicitat Ministerului Afacerilor Externe o situaţie a copiilor luaţi din familii de români în ţări europene la fel de dezvoltate ca Norvegia.

Mii de oameni din ţară şi diaspora au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva sistemului de Protecţie a Copilului din Norvegia, Barnevernet. Aceste proteste fără precedent au fost declanşate de cazul Bodnariu, familie în cazul căreia Barneverent a dispus o soluţie radicală: scoaterea copiilor din familie, inclusiv a ebebluşului de trei luni, şi plasarea lor în familii surogat. Autorităţile norvegiene nu au făcut comentarii pe marginea acestui caz, dar au precizat că preluarea copiilor din familie se face numai în situaţii grave.

Cazul Bodnaru le-a dat curaj şi altor familii care şi-au făcut publică povestea, acuzând abuzuri ale Barnevernet. Odată cu declanşarea acestui scandal, Ministerul Afacerilor Externe a făcut public faptul că în ultimii cinci ani Ambasada româniei de la Oslo a fost sesizată în 13 cazuri, cu privire la preluarea din familii de români a 26 de copii, 10 dintre minori întorcându-se în familii, iar 16 fiind încă în custodia autorităţilor norvegiene.

„Adevărul” i-a solicitat Ministerului de Afaceri Externe din România o situaţie similară cazurilor din Norvegia în ţări europene la fel de civilizate, în care se pune preţ pe protecţia copilului şi în care este interzis să îţi loveşti copilul. Astfel, ziarul „Adevărul” a soliciat MAE să comunice  numărul cazurilor cu care au fost sesizate în ultimii cinci ani Ambasadele României din Finlanda, Suedia, Danemarca, Austria, Germania şi Elveţia. Potrivit MAE, în toate cele şase ţări au existat în ultimii cinci ani doar două cazuri „Bodanriu”, unul în Suedia (3 copii) şi altul în Danemarca(un copil). Iată situaţia din cele şase ţări, aşa cum a pus-o MAE la dispoziţia „Adevărul”.

Finlanda, Austria, Germania, Elveţia – Cele patru misiuni diplomatice române nu au fost sesizate de către autorităţile locale cu privire la existenţa unor cazuri similare celor din Norvegia şi nu au existat solicitări de asistenţă consulară din partea vreunui cetăţean român, implicat în situaţii de acest gen.

Suedia - În ultimii 5 ani, Ambasada României din Regatul Suediei a fost sesizată cu privire la un (1) caz similar celor din Norvegia, în care au fost implicaţi trei minori.

Danemarca- În ultimii 5 ani, Ambasada României în Danemarca a fost sesizată cu privire la un (1) caz similar celor din Norvegia, în care este implicat un minor.

Potrivit autorităţilor române, cazul din Suedia a fost rezolvat prin întoarcerea copiilor în familie. „S-a parcurs o procedură legală, inclusiv în justiţie. Misiunea diplomatică română a acordat asistenţă consulară de specialitate pe tot parcursul procedurilor respective. Minorii au fost reintegraţi în familie după aproximativ cinci luni”, arată reprezentanţii MAE. 

În cazul din Danemarca, copilul preluat din familie de Protecţia Copilului încă nu s-a întors în familie. „Minorul se află în prezent în custodia autorităţilor din Danemarca şi a fost încredinţat temporar unei familii de plasament. În acest caz, Ambasada României la Copenhaga a notificat ANPDCA, care a efectuat o anchetă socială şi, ulterior, s-a solicitat repatrierea minorului cu încredinţarea acestuia în grija bunicii materne. Misiunea diplomatică română a înaintat două note verbale, către Ministerul danez de Externe şi, respectiv, către Ministerul Afacerilor Sociale şi Internelor din Danemarca, solicitând repatrierea minorului. Totodată, s-a solicitat o întâlnire a ambasadorului la nivel de ministru, dar şi cu primarul municipalităţii daneze competente. În paralel, mama minorului, care se află în permanentă legătură cu misiunea diplomatică română, are pe rol un proces pentru încredinţarea minorului. Cazul este în continuare monitorizat de către Ambasada României la Copenhaga”, se mai arată în răspunsul oferit de MAE, la solicitarea „Adevărul”.

Ministerul Afacerilor Externe a arătat că termenul de rezolvare a cazurilor cu copii preluaţi de autorităţi „variază în funcţie de particularităţile fiecărui caz. În cazul semnalat în Suedia, minorii au fost reintegraţi în familie după aproximativ cinci luni”.  „Măsurile de protecţie adoptate de către autorităţile competente străine, în cazul minorilor cetăţeni români, preluaţi în sistemul protecţiei sociale din statul respectiv, sunt în concordanţă cu legislaţia locală şi internaţională şi vizează protejarea interesului superior al minorului”, au mai arătat reprezentanţii MAE.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite