Orăşenii care vor neapărat să fie ţărani. Disperaţi că au de plătit taxe mai mari, locuitorii din două oraşe sucevene vor să-şi transforme localităţile în comune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tomiţă Onisii, primarul oraşului Liteni, din judeţul Suceava. FOTO: Dănuţ Zuzeac
Tomiţă Onisii, primarul oraşului Liteni, din judeţul Suceava. FOTO: Dănuţ Zuzeac

Primarul oraşului Liteni, Tomiţă Onisii, şi primăriţa de la Dolhasca, Maria Cojocaru, ambii din judeţul Suceava, au anunţat că vor organiza referendumuri pentru ca oraşele pe care le conduc să redevină comune. Supărarea primarilor de oraşe mici au apărut din cauza prevederilor conţinute în Noul Cod Fiscal care duc la creşterea cu până la 500% a impozitelor şi taxelor plătite de locuitorii acestor unităţi administrativ-teritoriale.

Supărarea primarilor de oraşe mici asupra prevederilor conţinute în Noul Cod Fiscal care duc la creşterea cu până la 500% a impozitelor şi taxelor plătite de locuitorii acestor unităţi administrativ teritoriale, ar putea declanşa o reacţie în cascadă care să nu fie pe placul decidenţilor politici naţionali – membrii celor două camere ale Parlamentului României.

„Aplicarea noului Cod Fiscal, aprobat pe data de 8 septembrie 2015, prin Legea 227/2015, cu aplicare din ianuarie 2016, produce mari probleme în unităţile administrativ – teritoriale. Mă refer strict la localităţile de genul Liteniului, considerat oraş mic.

Prin vechiul Cod Fiscal, dacă un cetăţean avea declarată suprafaţa de doi ari curţi-construcţii, din suprafaţa declarată, un ar aproape era ocupat de casa propriuzisă pentru care era o scutire de impozit. Prin noul Cod Fiscal pentru acea suprafaţă ocupată de casă se plăteşte acelaşi impozit ca şi pentru terenurile ocupate de curţi, construcţii, ceea ce mi se pare normal, până aici.

Prin noul Cod Fiscal însă urmează să se plătească impozit integral pentru cei doi –trei ari evidenţiaţi anterior, inclusiv suprafaţa de sub casă, la care însă se mai adaugă pentru impozitare la suprafeţele de teren din intravilan încă 400 de metri pătraţi, indiferent de categoria de folosinţă a terenului – că e grădină, că este livadă, păşune ori fâneaţă, pentru care trebuie plătit impozit tot ca şi pentru teren curţi – construcţii. S-a ajuns astfel într-o situaţie de neacceptat pentru cetăţeni.

Astfel, dacă până anul trecut, un om din Liteni  – facem acum o proiecţie necesară pentru a fi lămurite lucrurile, avea declaraţi doi ari (200 de metri pătraţi) curţi – construcţii şi plătea impozit doar pentru arul neocupat de casă, acum trebuie să plătească impozit pentru cei doi ari declaraţi plus pentru încă patru ari. Anul trecut plătea impozit pentru un ar de curţi – construcţii, acum trebuie să plătească pentru şase ari, indiferent de folosinţa terenului, a explicat primarul oraşului Liteni, din judeţul Suceava, Tomiţă Onisii.

El a mai spus că dacă ar privi lucrurile strict din punct de vedere contabil, ar fi trebuit să se bucure pentru că în acest fel s-ar încasa mai mulţi bani la bugetul local pentru a fi folosiţi în dezvoltarea localităţii, dar există şi varianta ca gradul de colectare a impozitelor să fie mai mic. Dar lucrurile nu stau nici pe departe aşa pentru că în orice localitate, indiferent dacă este vorba despre mediul rural sau urban, sunt oameni necăjiţi.

Primarul Tomiţă Onisii, care consideră că cea mai bună soluţie ar fi fost calea de mijloc – proprietarul să plătească impozit şi pe terenul de sub casă fără a mai plăti şi acele suprafeţe de teren pe care omul îşi cultivă ceapa, cartofii, morcovii ori pătrunjelul, la nivelul terenului ocupat de construcţii.

Înainte de a face publică nemulţumirea sa, Onisii s-a consultat cu specialistul IT din primăria localităţii, el însuşi cetăţean al Liteniului. S-a făcut astfel un calcul: anul trecut, salariatul primăriei a plătit impozit pe teren în sumă de 80 de lei. Anul acesta va trebui să plătească în jur de 400 de lei. Diferenţa este de 500% şi vorbim doar despre terenul aflat în intravilan alocat conform noului cod fiscal pentru categoria curţi – construcţii.

Ca o concluzie, primarul Tomiţă Onisii, referindu-se doar la localităţile de rangul Liteniului – oraşe mici, consideră că creşterea atât de mare a impozitelor pe teren este nedreaptă pentru oameni şi a ţinut să precizeze că la Liteni, nici Consiliul Local şi nici Primăria nu a mărit deloc impozitele.

Nemulţumirea primarului Tomiţă Onisii de la Liteni, nu este singulară. Un alt primar de mică localitate urbană, este vorba despre Maria Cojocaru, primarul de la Dolhasca, a anunţat că are în vedere organizarea unui referendum pentru ca Dolhasca să redevină comună, tocmai pentru că noile prevederi ale Codului Fiscal sunt de neacceptat pentru gospodarii din această localitate.

De asemenea, şi primarul oraşului  Liteni, Tomiţă Onisii, a anunţat că, dacă factorii de decizie nu vor găsi soluţii în sprijinul populaţiei din localităţile vădit dezavantajate  de prevederile noului Cod Fiscal, intenţionează să demareze procedurile la rândul său pentru desfăşurarea unui referendum de revenire a oraşului Liteni la statutul de comună.

Alte ştiri pe această temă:

Impozitele pe locuinţe în Focşani, majorate pe şest. Oamenii plătesc cu 25% mai mult faţă de anul trecut

Contribuabilii care desfăşoară activităţi economice în clădirile pe care le deţin trebuie să depună la Finanţe declaraţiile prevăzute de Codul Fiscal

Primăria Alba Iulia a oprit colectarea taxelor locale din cauza neclarităţilor în aplicarea Codului Fiscal

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite