Cum a ajuns să se vândă un prim-procuror: „Marfa este pregătită. De ce să mă sesizez? Să-mi fac probleme cu mâna mea? Să îmi dau de lucru!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pus să apere dreptatea, prim-procurorul Gligor Sabău, şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a preferat să închidă ochii şi să-şi primească leafa consistentă, chiar şi atunci când faptele de corupţie i-au fost semnalate. A fost mână-n mână cu infractorii şi a preferat să se compromită pentru lemne, bani, asfaltarea drumului de acces la locuinţa sa şi chiar racordarea locuinţei la reţeaua de apă geotermală.

Reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Oradea, prim-procurorul Sabău a fost arestat de către judecători, fiind trimis  în judecată. Stenogramele din rechizitoriul procurorilor anticorupţie arată nivelul josnic de compromitere al magistratului.

Prim procurorul Gligor Sabău a ajuns în atenţia procurorilor anticorupţie în urma unui denunţ făcut de către Adrian Domocş, primarul oraşului Beiuş, la rândul lui şi el anchetat de către procurorii DNA Oradea, în mai multe dosare de corupţie, dar şi denunţat de către alte persoane pe care le proteja.

Protecţie pentru edilul Beiuşului

Ales primar al oraşului Beiuş în anul 2008, Domocoş susţine că după ce a ocupat noua funcţie, prim-procurorul Sabău l-a asigurat de sprijinul său, astfel încât să nu aibă probleme cu legea, lucru care s-a şi întâmplat. În schimbul protecţiei oferite, edilul a dat curs solicitărilor prim procurorului. Astfel, i-a oferit lemne pentru construcţia locuinţei, lemne de foc, s-a îngrijit să-I fie asfaltată strada, şi chiar să-I fie racordată locuinţa la reţeaua de apă geotermală a oraşului.

În schimbul acestor servicii, prim-procurorul Sabău a închis ochii la toate afacerile şi abuzurile edilului din Beiuş. Chiar şi atunci când a fost conştient de ele a preferat să nu ia nicio măsură

Gligor Sabău: Nu mă sesizez, de ce să mă sesizez? Să-mi fac probleme cu mâna mea? Să îmi dau de lucru!, este răspunsul dat de prim-procurorul Sabău în cazul unui posibil dosar de cumpărare de trafic de influenţă.

Concret, arată procurorii, magistratul urma să facă demersuri şi să îşi exercite atribuţiile în favoarea primarului, în sensul soluţionării favorabile a dosarelor penale înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş care-l vizau şi, totodată, să nu procedeze la sesizarea din oficiu şi constituirea de noi dosare penale cu privire la faptele penale comise de către acesta din urmă, în domeniul achiziţiilor publice, cât şi în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu. Câtă vreme a durat amiciţia dintre primar şi prim-procuror, fiecare şi-a văzut liniştit de ale lui. Domocoş nu avea grija problemelor cu legea în timp ce, spre exemplu, vila lui Sabău a fost racordată la reţeaua de apă geotermală pe bani publici, ba primăria chiar a asfaltat drumul care ducea la casa procurorului, tot cu bani de la buget, asta după ce magistratul a „făcut rost” de teren.

Donaţie de la greco-catolicii

În vara anului 2009, Gligor i-a cerut unei persoane din conducerea Episcopiei Române Unite cu Roma Greco – Catolică Oradea, denunţător în cauză, să doneze municipiului Beiuş suprafaţa de 427 mp teren, aflat în proprietatea unităţii de cult, astfel încât Primăria municipiului Beiuş să poată asfalta drumul ce face accesul la locuinţa sa.

„Lucrările de asfaltare ce urmau a fi executate în favoarea magistratului, beneficiar al drumului de acces, nu puteau fi realizate şi decontate din bugetul local al primăriei decât dacă terenul ce urma a fi asfaltat ar fi fost în proprietatea primăriei Beiuş. Ca urmare a demersurilor efectuate de inculpatul Sabău Gligor Ioan, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, în data de 28 septembrie 2009, a fost încheiat un contract de donaţie prin care reprezentanţii Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco – Catolică Oradea, au donat municipiului Beiuş suprafaţa respectivă de teren”, precizează procurorii DNA. Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, era înregistrat un dosar penal având ca obiect comiterea infracţiunilor de furt calificat, distrugere şi profanare de morminte în care erau vizaţi reprezentanţii Bisericii Greco – Catolice.

Adrian Domocoş

Primar şantajat 

În primăvara anului 2015, Gligor Sabău a aflat că Adrian Domocoş intenţiona să formuleze un denunţ penal împotriva lui.

„În acest context, magistratul a exercitat acte de constrângere asupra persoanei respective, prin ameninţarea cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar expune, în cazul în care ar formula o astfel de sesizare, ameninţare menită să determine persoana respectivă să nu sesizeze instituţiile anticorupţie, respectiv Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea. Concret, inculpatul Sabău Gligor Ioan i-a transmis în mod direct persoanei respective, prin intermediul lui Lupaş Mihai Dinu, cumnatul său, şi prin intermediul unei alte persoane, că deţine dovezi din care rezultă că denunţătorul ar fi încălcat obligaţiile ce decurgeau din măsurile preventive luate împotriva sa de către organele judiciare (Curtea de Apel Oradea/Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) respectiv: că ar fi luat legătura cu persoane cu care avea interdicţia de a comunica, că deţine dovezi privind comiterea unor noi fapte penale, în legătură cu finanţarea ilegală din fonduri publice a echipei de fotbal din Beiuş”, arată procurorii anticorupţie.

Tot Gligor i-a pus în vedere lui Domocoş că îşi va trimite cumnatul, pe Dinu Lupaş, să depună la DNA un denunţ împotriva primarului, pentru fapte de corupţie. Pe de altă parte, la începutul lui 2015, pe vremea în care Gligor era încă în relaţii apropiate cu Domocoş, procurorul şi-ar fi convins cumnatul să nu sesizeze autorităţile despre două infracţiuni de luare de mită săvârşite de primar. Aceste lucruri reis din discuţia pe care Sabău a purtat-o cu Daniel Coraş, şeful districutului Ocolul Silvic “Codrii Beiuşului”.

CORAŞ DANIEL IONUŢ: – Deci, cine s-o gândit că se ajunge la chestiile astea? Atâta-mi pare de rău, că trebuia să spun: „bă, n-am rezolvat cu Sabău nici ăia 10 metri cubi de stejar, n-am rezolvat cu el nici lemnele de foc”. Nu trebuia să-i spui… Cine s-o gândit? „Că numa’ din cauza ta îi acolo!” Când tu…

SABĂU GLIGOR IOAN: – D-apăi cum, mă? D-apăi, nu…! Cine l-o (n.n: trivial) pe el? Nu ăştia l-o chemat… O venit el vreodată la parchet, la Binş, chemat pentru ceva? Io ştiu, îi bagă ăştia în cap, din juru’ ei, mă înţelegi tu?

SABĂU GLIGOR IOAN: – Poţi tu să-i transmiţi un lucru?Dacă nu, io merg… tot o caut io, sau îi transmit pe altcineva! Dinu o venit de două ori la mine. Dinu, Chiaburu’ (n.n. Lupaş Mihai Dinu). Cumnatu’-meu! I-o dat de două ori câte 1000 de euro şpagă pentru a-i emite autorizaţiile la blocu’ ăla şi la ăstalalt. Dinu o venit la mine după ce m-am întâlnit cu tine, săptămâna… când ne-am întâlnit. L-am chemat pe Dinu. „Fii atent, mă, (n.n: trivial), ce vrea să facă primaru’!”  Zice: „unde trebuie să merg?” „Nu trebuie să mergi, deocamdată, nicăieri”, zic. „Cum”, zice, „io mă duc! Am martori pe mama, pe Radu…” Cu Radu cu maşina o mers. Şi i-o dat dreptu’! Zice: „dacă vrei să-i mai bag două infracţiuni de luare de mită, clare, zi-i să vină, zice, să… să facă aia”. Dacă ea… merge pe varianta asta, înţelegi?

CORAŞ DANIEL IONUŢ: – Bun. Acuma io-ţi spun că… direct, amu, în secunda… în secunda unu te-am sunat, înţelegi?

În ceea ce o priveşte pe Adriana Ardelean, procurer la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş, procurorii DNA arată că aceasta a aplicat un sechestru asigurator asupra unui autoturism folosit de Adrian Domocoş, sechestru care mai apoi, tot prin dispoziţia ei, a fost ridicat. Practic, maşina în valoare de 16.000 de euro fusese achiziţionată de Ocolul Silvic Codrii Beiuşului, însă o folosea primarul. Achiziţia autoturismului a făcut obiectul unui dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş. Până când Domocoş s-a aflat în relaţii bune cu prim-procurorul, în acest caz nu s-a întâmplat mare lucru. Când cei doi s-au certat, Sabău, ajutat de subalterna sa, pentru a se răzbuna pe primar, a dispus punerea maşinii sub sechestru, iar când s-au împăcat, din nou, sechestrul a fost ridicată. Ridicarea măsurii asiguratorii ar fi fost determinată strict de faptul că, după o perioadă de timp de la momentul aplicării sechestrului, Sabău s-a împăcat cu Domocoş, astfel că acţiunile procurorului împotriva primarului au fost stopate.

SABĂU GLIGOR IOAN: – El, dacă se oprea… Fii atent! El, dacă se oprea la timp şi nu făcea măgăriile astea, poate că şi ăia îl lăsau în pace. Da’ el nu s-o mai oprit, mă, înţelegi? N-o avut treabă cu mine. Poate că io, la un moment dat, când m-am certat cu el, amu-s vreo doi, trei ani, i-am spus: „bă, io te (n.n: trivial)!” Da’ una-i să spui şi alta să faci, înţelegi tu? Alta-i să faci! Atunci când o fost treaba cu maşina, atunci o fost cearta noastră, când am făcut dosaru’ cu maşina. Da’ arestatu-l-am io pentru maşină? (n.n: trivial) Dumnezeu! Că şi io îl puteam, ca şi ceia, aresta! L-am arestat? Nici măcar nu l-o chemat nimeni la declaraţii, mă!   I-o chemat pe ăia de la ocol.

image

Denunţat de Degău

Anchetatorii mai arată că, în perioada 2011 – 2015, Sabău a pretins şi primit diferite foloase necuvenite (produse viticole, obiecte de mobilier, diverse servicii) de la Sorin Degău, primarul comunei Bunteşti, care l-a şi denunţat, în schimbul cărora magistratul urma să protejeze activitatea infracţională a edilului şi să nu îşi îndeplinească, ori să îşi îndeplinească în mod defectuos, atribuţiile de serviciu. Pretinderea şi primirea foloaselor a fost făcută de magistrat atât pentru ca organele de urmărire penală să nu procedeze la sesizarea din oficiu cu privire la diverse fapte penale comise de edil şi, implicit, de a nu constitui dosare penale faţă de acesta, cât şi pentru a-l favoriza pe primar şi a dispune o soluţie favorabilă faţă de acesta într-un dosar deja existent pe rolul unităţii de Parchet.

„DEGĂU SORIN-MIHAI: – Marfa este pregătită, domnu’!

SABĂU GLIGOR IOAN: – Da, numa’ io îs în sat, amu, nu ştiu dacă mai apuc să vin. Numai mai diseară. Sau mâine…sau luni…

DEGĂU SORIN-MIHAI: – Vină când vrei tu, tati, amu’ io nu pot veni cu ele, nicicum!

Sabău i-a cerut omului de afaceri  Ioan Dărăban,   cercetată penal într-un dosar aflat pe rolul acestei unităţi de Parchet, să efectueze reparaţii la instalaţia de apă a locuinţei magistratului, fără ca acesta din urmă să achite contravaloarea lucrărilor. De la acelaşi om de afaceri a primit diferite produse. În schimbul acestor foloase, procurorul urma să-l favorizeze pe omul de afaceri prin tergiversarea cercetărilor şi obţinerea unei soluţii favorabile acestuia, în dosarul penal în care era vizat.

DĂRĂBAN IOAN: – Pregăteşte-ţi… pregăteşte şi borcanele la doamna, că mâine îţi trimit o ladă de cireşe, dacă tot mă trimit ai mei la cules.

SABĂU GLIGOR IOAN: – Da? Na, hai că ne auzim mâine, atunci, la telefon şi vedem, bine?

DĂRĂBAN IOAN: – Bine. Ok.

SABĂU GLIGOR IOAN: – Bun. Bine”.

În ceea ce priveşte acuzaţia de fals în declaraţii, DNA susţine că, pe parcursul anului 2015, Sabău a realizat lucrări de reabilitare şi modernizare a unei case de vacanţă, aflată în proprietatea sa şi care nu figurează menţionată în declaraţia de avere depusă la Consiliul Superior al Magistraturii.

Va mai recomandam:

Ruşinea magistraţilor. Pentru ce s-a vândut prim-procurorul din Beiuş, reţinut de DNA: lemne pentru foc, reţea de apă şi asfalt până la poarta casei sale

Decizia luată de magistraţii Curţii de Apel Oradea în cazul prim-procurorului de la Beiuş, denunţat chiar de către cei cărora le acoperea infracţiunile

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite