FOTO Torţionarul Vişinescu, condamnat definitiv la 20 de ani închisoare pentru crime împotriva umanităţii. El a fost ridicat de poliţişti şi dus la penitenciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada 1956 - 1963, a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni împotriva umanităţii. El a fost ridicat de poliţişti şi dus la penitenciar pentru a-şi ispăşi pedeapsa.

UPDATE Alexandru Vişinescu a fost ridicat de poliţişti şi dus un spital penitenciar unde va sta 21 de zile în carantină.

În această perioadă, Vişinescu va fi supus mai multor analize şi teste, în baza cărora se va stabili unde va fi încarcerat, dar şi regimul de detenţie.

Magistraţii Curţii Supreme au decis miercuri condamnarea definitivă a torţionarului Alexandru Vişinescu la 20 de ani de închisoare cu executare.

Potrivit minutei instanţei, Alexandru Vişinescu i-a supus pe deţinuţii de la Penitenciarul Râmnicu Sărat la tratamente neomenoase, inumane şi la tortură.

Curtea Supremă reiterează faptul că, în cauză, pe lângă convenţia Naţiunilor Unite, trebuie avută în vedere şi convenţia europeană adoptată în 1964.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie constată, potrivit probelor de la dosar, deţinutul Plăcinteanu Gheorghe a fost victima unui act de exterminare. (...) Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie constată că intervenţia politică a constituit o cauză pentru care nu s-a făcut ancheta”, se arată în minuta deciziei de condamnare.

Judecătoarea Francisca Vasile a avut opinie separată, în timp ce magistraţii Horia Şelaru şi Iulian Dragomir au avut  opinie majoritară.

Torţionarul Vişinescu, condamnat definitiv la 20 de ani închisoare pentru crime împotriva umanităţii

   

Torţionarul Vişinescu, condamnat la 20 de ani închisoare

Astfel, instanţa a respins apelul formulat de Alexandru Vişinescu la decizia prin care a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 20 de ani închisoare. De asemenea, instanţa a mai respins şi apelurile formulate de părţile civile Nicoleta Eremia, Elena Iacob, Ana Maria Cernea, dar şi apelurile declarate de intimatele părţi responsabile civilmente Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Afacerilor Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Pe de altă parte, judecătoarea Francisca Vasile, a admis apelul declarat de Vişinescu „numai în ceea ce priveşte latura penală a cauzei, desfiinţării sentinţei penale şi, în baza art. 16 lit. f teza a II-a Cod procedură penală, încetării procesului penal pornit împotriva inculpatului Vişinescu Alexandru, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 2312 Cod penal de la 1936, ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale”, potrivit minutei.

Ca urmare a faptului că doi judecători din complet au respins apelul lui Vişinescu, acesta a fost condamnat la 20 de închisoare.

Vişinescu a aşteptat acasă decizia Curţii Supreme, urmând să fie ridicat de poliţişti şi dus în penitenciar. 

De altfel, acasă la Vişinescu a fost un coleg al acestuia, George Buză. „Trebuie să fie cineva lângă el”, a spus acesta. El a explicat că i-a transmis torţionarului „să fie tare, că asta e viaţa”. „Când l-am cunoscut în 1972 era altfel, ne învăţa să nu lovim deţinuţii. Faptele sunt grave, eu nu ştiu ce a făcut el atunci”, a spus Buza.

Reacţia la decizia de condamnare a torţionarului Vişinescu

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a precizat, miercuri,  că sentinţa în cazul Alexandru Vişinescu este o premieră judiciară şi un deschizător de drumuri.

„Hotărârea pronunţată astăzi reprezintă o confirmare a muncii într-un dosar care este o premieră din punct de vedere judiciar", a spus Licu.

Potrivit lui Licu, deciziţia luată miercuri de magistraţii Curţii Supreme „înseamnă nu doar un adevăr juridic, ci şi stabilirea unui adevăr istoric".

După anunţarea deciziei, Andrei Muraru, fostul preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), a declarat că această condamnare este „un act de dreptate pentru victimele lui Alexandru Vişinescu, dar şi pentru istorie”.

Dinu Zamfirescu, preşedintele Consiliului ştiinţific al IICCMER, a declarat că, după Alexandru Vişinescu, trebuie să urmeze şi alţi „bravi tovarăşi”, iar primul „pe ordinea de zi” este Ion Ficior.

„Condamnările astea au intervenit într-adevăr târziu, dar este mai bine mai târziu decât niciodată", a declarat Zamfirescu, arată Mediafax

El a vorbit şi despre rolul important pe care l-a avut IICCMER în faptul că Alexandru Vişinescu, primul comandant de penitenciar din perioada comunistă trimis în judecată, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 20 de ani de închisoare.

„Asta se datorează în primul rând Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, care a luat această iniţiativă. Şi aş zice eu, personal, domnului Andrei Muraru, care a fost preşedintele executiv al acestui Institut şi care împreună cu un grup de tineri de acolo, trei-patru tineri, au început să investigheze situaţia acestor bravi tovarăşi. Sigur că cei mai mulţi dintre ei nu mai sunt în viaţă, dacă putem spune din păcate sau din fericire. Pentru ei, poate din fericire. Dar mai sunt doi-trei-patru, care sunt în viaţă şi care probabil că vor căpăta şi ei aceeaşi soartă, adică vor fi şi ei judecaţi şi probabil condamnaţi, ca şi Vişinescu. Şi primul pe ordinea de zi este Ion Ficior”, a spus Dinu Zamfirescu.

Zamfirescu a precizat că, pentru societatea românească, acesta este un fapt istoric.

„Pentru societatea românească cred că este bine să se reamintească, pentru că este un fapt istoric. Şi acuma, când se vorbeşte de suprimarea istoriei din învăţământ, ceea ce găsesc că este un scandal nemaipomenit, pentru că este un atentat la identitatea naţională a României, cred că este şi pentru asta bine-venit, pentru că face parte din istoria recentă a acestei ţări", a mai afirmat Dinu Zamfirescu.

Totodată, Dinu Zamfirescu spune că este necesară şi o schimbare de mentalitate în societatea românească.

„Ar trebui o schimbare de mentalitate, care asta se face mai greu. A început să fie o oarecare schimbare la tineri, în special. Dar tinerii trebuie să cunoască ce s-a întâmplat, ca să nu se mai repete. Aceste crime ale regimului comunist au fost crime iniţiate de Partidul Comunist din România, de fapt, pentru că oamenii ăştia erau reprezentanţii Partidului, Securitatea era unealta partidului, după cum însăşi Ceauşescu a mărturisit-o. Sigur că este o lecţie. Este o lecţie care nu trebuie să se mai repete. Aşa cum a fost în trecut şi cu mişcarea legionară, care au fost la fel, totalitari, şi care au comis crime şi au însângerat România în lung şi în lat. Din fericire a durat foarte puţin, din nefericire Comunismul a fost mult mai lung", a mai spus Dinu Zamfirescu.

Curtea Supremă a judecat, pe 27 ianuarie, ultimul termen al dosarului în care Vişinescu a fost judecat pentru crime împotriva umanităţii. Torţionarul a primit, pe fond, 20 de ani de închisoare.

Alexandru Vişinescu nu a vrut să dea declaraţii în această fază a procesului, deoarece ar avea probleme de sănătate. Avocata acestuia a cerut ca fostul comandant al penitenciarului Râmnicu-Sărat să fie supus unei expertize psihiatrice, dar solicitarea este respinsă de instanţă. Mai multe rude ale victimelor cer să se mărească cuantumul daunelor morale.

Ultimul cuvânt

Alexandru Vişinescu a început să plângă în faţa judecătorilor Curţii Supreme şi a încercat să justifice de ce nu a mai vrut să dea nicio declaraţie.

„Trebuie să mă întelegeti că nu vreau să fac aici o scamatorie. Nu pot să vorbesc. Vă rog să mă întelegeti. Sunt de acord cu ce a cerut avocatul. Vă rog să mă lăsaţi să mor. Tatăl meu a murit când eu nu mă născusem”, a spus Vişinescu. A fost momentul în care fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu-Sărat a început să plângă.

„Am fost o slugă până să fiu militar!”, a spus acesta, cu ochii în lacrimi.

Instanţa l-a întrebat dacă a citit memoriul depus de mai mulţi deţinuţi. „Sunt zeci de scrisori din toate colţurile ţării. N-am ştiut că va veni treaba asta când am fost acolo. La orice condamnare sau executare a pedepsei, când deceda un deţinut, nu se putea face nimic până nu venea Securitatea de la Ploieşti. Nu se puteau îngropa până nu venea Securitatea”

Instanţa: De ce au murit detinuţii acolo?

Alexandru Vişinescu: Atâţia ani ...au murit din cauza vârstei.

Pledoaria procurorului

Procurorul a cerut menţinerea condamnării date în faza de fond a procesului şi a declarat în faţa instanţei: „Poate în închisoare Vişinescu va scrie o carte în care să-şi ceară iertare victimelor şi rudelor lor. Poate va avea o revelatie si va cere iertare pentru ce a făcut. Va reuşi aşa să iasă mai repede”.

Ce spune apărarea

Avocata lui Visinescu a spus că: „Probleme sunt şi acum în penitenciarele din România şi nimeni nu îşi pune întrebări. La Râmnicu Sărat, pereţii închisorii era foarte groşi, normal ca era frig. Martorii au venit cu probe din ziare, cu articole, cărţi. Sunt opere de beletristică şi au încărcătură emoţională mare, normal. Nu mi se pare corect. Trebuie reapreciate toate probele. Starea de singurătate, de claustrare... E clar că i-a afectat pe deţinuţi…. Corneliu Coposu chiar a zis ca securitatea era cea care îl tortura”.

Vişinescu, condamnat la 20 de închisoare

Pe 24 iulie, torţionarul Alexandru Vişinescu a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 20 de ani de închisoare cu executare, asta deşi procurorul de caz a cerut pedeapsa maximă prevăzută de lege în cazul său, dar mai favorabilă, respectiv 25 de ani de închisoare.

Instanţa a mai decis atunci că trebuie să plătească, în solidar cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, 300.000 de euro cu titlu de despăgubiri urmaşilor victimelor sale, astfel: 50.000 de euro către partea civilă Nicoleta Eremia, 100.000 către partea civilă Elena Iacob şi 150.000 de euro Ancăi Maria Cernea.

De asemenea, magistraţii au menţinut sechestru asigurător pus de către anchetatori pe imobilul în care locuieşte Alexandru Vişinescu, dar şi pe o serie de acţiuni pe care acesta le-ar deţine la SIF.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite