Afacerea superbă a unei ploieştence care a bătut cinematografele de mall cu o idee genială de cinema privat. UE a investit 200.000 de euro în proiect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ani Bălănoiu a gândit cinematograful ca un proiect social FOTO Dana Mihai
Ani Bălănoiu a gândit cinematograful ca un proiect social FOTO Dana Mihai

În Ploieşti există un cinematograf privat, unul dintre puţinele afaceri de acest fel din România, unde copiii sunt pe primul plan. Administratora proiectului, la rândul său mămică de gemeni, a gândit cinema-ul, dublat de un loc de joacă, ca un spaţiu unde sunt proiecţii gratuite pentru copiii din şcolile speciale, ore de dirigenţie sau de educaţie cinematografică

În urmă cu cinci ani, la o vârstă la care majoritatea oamenilor se gândesc la perspectiva pensiei şi se orientează către lucruri mai liniştite, ploieşteanca Ani Bălănoiu (48 de ani) a decis să-şi schimbe jobul în care a lucrat toată viaţa, unul de top în domeniul bancar, pentru a apuca pe drumul imprevizibil al antreprenoriatului şi a deschide o afacere cu fonduri europene. „Motorul“ care a declanşat acţiunea îndrăzneaţă au fost chiar cei doi copii ai săi, doi băieţi gemeni acum în vârstă de 12 ani, Ion şi Nicolae. „Sunt o luptătoare şi, chiar dacă ceea ce fac acum nu va mai merge, o voi lua de la capăt. Cad şi mă ridic şi la 80 de ani dacă trebuie, pentru copiii mei şi pentru copii în general pentru că ei merită tot ce este mai bun în lume“, este filosofia de viaţă a ploieştencei.

În 2010, după ce a parcurs întregul proces, deloc uşor, de accesare a fondurilor europene, a deschis în Ploieşti Cinema Twins (gemeni). Momentul era unul foarte bun pentru o afacere cinematografică, în condiţiile în care în oraş mai exista un singur cinema, de stat, şi acela muribund. „Pentru că am gândit de la început cinematograful ca unul pentru copii, iniţial am intrat pe piaţă cu proiecţii de scurt metraje cu foarte multe efecte 3D. Ploieştenii mergeau în Bucureşti pentru a vedea un film, astfel că apariţia unui cinematograf în oraş a făcut ca toate proiecţiile, cele pentru copii, dar şi cele generaliste, să fie cu uşile închise o perioadă lungă“, spune Ani Bălănoiu.

Observând dorinţele copiilor care ajungeau la cinema, ploieşteanca a regândit proiectul prin mutarea cinematografului într-un spaţiu mult mai generos, din centrul oraşului, unde a creat şi un loc pentru timpul liber al celor mici, de la pitici până la adolescenţi. Acum, spaţiul este atât un cinematograf unde rulează în permanenţă filme pentru copii, cât şi un loc de joacă şi de petreceri, cu simulatoare de jocuri, „maşini ale fericirii“ şi multe alte dispozitive create special pentru copii. 

cinema twins ploiesti foto dana mihai

De obicei, după film, copiii mai petrec timp în locul de joacă ce dublează cinematograful FOTO Dana Mihai

Proiecte sociale din cinematograf

În 2012, afacerea ploieştencei s-a lovit de concurenţă. Cinema City, unul dintre coloşii mondiali în domeniu, a deschis un multiplex în oraş, urmat de un al doilea, în 2014. „A fost un moment dificil, însă nu mi-am propus niciodată ca Cinema Twins să fie o sursă de venit consistentă, ci un mod de viaţă şi o modalitate de a aduce bucurie copiilor, în primul rând. Clienţii fideli nu ne-au părăsit niciodată, iar cei care spijină investitorii privaţi vin la noi, unde încercăm să-i tratăm cât mai bine, ca pe o familie a noastră extinsă. Nu ne dorim să fim o concurenţă pentru multiplexuri, ne cunoaştem lungul nasului şi cred că fiecare îşi găseşte locul pe piaţă“, crede Ani Bălănoiu.

Iar printre argumentele sale se numără faptul că la Cinema Twins rulează aceleaşi filme ca la multiplexuri, de la aceiaşi distribuitori şi cu aceeaşi dată a premierei, însă la preţuri mult mai mici. Iar cinematograful său îndeplineşte şi alte funcţii decât cele ale unui loc unde vezi un film şi apoi ai plecat acasă.

Aici se desfăşoară frecvent ore de dirigenţie pentru elevii de liceu care, pe baza unui film mai „greu“ discută ulterior temele cu profesorii, vizionări în cadrul unui program naţional de educaţie socială şi cinematografică, CinemaEdu, lansări de filme la care participă regizori şi actori români, evenimente caritabile pentru copiii cu probleme. De asemenea, pentru că au transportul asigurat de administratorii cinematografului, clase întregi de elevi vin la filme adecvate vârstei lor, împreună cu profesorii, petrecând apoi zeci de minute în spaţiul de joacă. 

cinema twins ploiesti foto cinematwins

Copiii sunt pe primul loc în cinematograful privat FOTO Cinema Twins

„Printre cele mai dragi proiecte sunt cele dedicate copiilor din centre de plasament, şcoli speciale şi cazurilor sociale, copiii din familii care nu îşi permit să-i ducă la film. La câteva săptămâni, aceştia sunt invitaţii mei şi am trăit sentimente de nedescris după ce, mai întâi nu au putut să urmească integral o peliculă, dar, în timp, şi-au schimbat într-un mod favorabil comportamentul, atât aici cât şi la şcoală. Am devenit prieteni şi sunt foarte bucuroasă că pot oferi mai ales acestor copii un strop cât de mic de fericire. Am observat că, spre deosebire de copiii obişnuiţi, care au aproape tot ce îşi pot dori, prin grija părinţilor, aceştia sunt foarte recunoscători când cineva le oferă ceva din suflet, oricât de puţin“, spune Ani Bălănoiu.

Şi, pentru că încurajează foarte mult timpul petrecut de copii în familie, departe de telefoane şi tablete, bunicii care vin cu nepoţii la film au intrarea gratuită. La rândul lor, elevii, studenţii şi pensionarii cumpără bilete cu preţ redus.

Proiect de 200.000 de euro

„Investitorii români nu sunt încurajaţi şi nici ajutaţi să păstreze banii în ţară. Nici comunitatea locală nu are conştiinţa faptului că, dacă cheltuiesc banii în oraşul lor, aceştia vor rămâne acolo şi se vor întoarce tot către ei. Încerc să schimb ceva prin Cinema Twins. Este un proiect pe care l-am gândit şi vreau să-l păstrez în parametrii pasiunii pentru cinematografie şi frumos, cultură şi sport. Este al treilea «copil» al meu, căruia i-am dat naştere şi vreau să-l cresc la fel de frumos ca pe propiii copii“, mai spune Ani Bălănoiu.

Valoarea proiectului pe fonduri europene a fost de aproximativ 200.000 de euro, bani care s-au transformat, majoritar, în aparatură, calculatoare, mobilier, adică tot ceea ce presupune funcţionarea unui cinematograf la cerinţele foarte competitive ale pieţei.

Vă mai recomandăm

Inginerul petrolist care şi-a schimbat viaţa şi a făcut o cafenea unde totul costă 5 lei: „Nici familia nu a avut încredere că voi reuşi“

Închisoarea din Ploieşti aflată într-un cartier de case. Un avion a trecut prin ziduri la bombardamentele din 1943 şi a omorât deţinuţii
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite