Cum funcţionează în SUA lupta contra corupţiei. Ambasadorul Hans Klemm, despre cinci stâlpi ai societăţii americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti. FOTO: Eduard Enea.
Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti. FOTO: Eduard Enea.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, susţine despre corupţie că „este o otravă pentru orice democraţie“. El a explicat care sunt cei cinci „stâlpi“ ai luptei anticorupţie din America.

Cultura legală, sistemul judiciar, societatea civilă şi presa sunt, după părerea lui Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti, “stâlpii” luptei anticorupţie din American. “În SUA există o cultură legală puternică, care contribuie la lupta împotriva corupţiei. Avem un sistem judiciar de urmărire penală puternic şi independent, cu resurse importante, cu unităţi speciale pentru a lupta împotriva corupţiei publice şi împotriva crimei organizate”, a susţinut Klemm zilele trecute, în faţa studenţilor de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB).

El a arătat că un rol foarte important îl are societatea civilă: “De asemenea, avem organizaţii nonguvernamentale foarte puternice, avem o societate civilă puternică, avem multe ONG-uri care se concentrează şi încearcă să se asigure că guvernarea locală, de stat şi cea federală lucrează pentru poporul american, pentru cei pe care ar trebuie să-i servească”. Ambasadorul a ţinut să amintească rolul foarte important al presei în lupa anti-corupţie: “De asemenea, mai există şi presa liberă, care este foarte puternică, transparentă şi concetrată să se asigure că funcţionarii publici sunt cu adevărat în slujba publicului”. 

“În SUA există o cultură legală puternică, care contribuie la lupta împotriva corupţiei. Avem un sistem judiciar de urmărire penală puternic şi independent, cu resurse importante, cu unităţi speciale pentru a lupta împotriva corupţiei publice şi împotriva crimei organizate”

Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti

Efectele corupţiei

Întrebat care sunt efectele corupţiei, Klemm a susţinut: “Resursele trebuie să fie folosite pentru educaţie, sănătate, transport, pentru eficietizarea administraţiei publice, dar aceste lucruri sunt luate şi beneficiază de aceste resurse doar un cetăţean şi familia sa. Acest lucru este furt, iar banii plătitorilor de taxe trebuie alocate în folosul cetăţenilor, pentru a le oferi o viaţă mai bună”.

Ambasadorul crede că lupta împotriva corupţiei este o provocare în orice ţară: “Corupţia este o otravă pentru orice democraţie, fie că este în SUA sau în România şi trebuie eliminată la toate nivelele vieţii publice. Este o mare provocare şi felicit România pentru ce a făcut şi pentru că luptă din greu împotriva corupţiei, este o luptă care nu se termină niciodată şi trebuie susţinută. Această luptă nu există numai în România, inclusiv vecinii dumneavoastră se confruntă cu provocări serioase, cum ar Ucraina, Republica Moldova, dar şi SUA are o problemă cu corupţia, în condiţiile în care au fost cazuri de foşti guvernatori şi senatori anchetaţi, sau preşedinţi care au părăsit funcţia din cauza corupţiei”.

Citeşte şi:

Cine este Hans Klemm, noul ambasador SUA în România

INTERVIU Hans G. Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti: Averile câştigate prin acte de corupţie trebuie date înapoi românilor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite