FOTO Desculţi în Sarmizegetusa Regia. Cum a fost celebrat echinocţiul de primăvară în Stonehenge-ul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de oameni au urcat în acest sfârşit de săptămână la Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a Regatului Dac, situată în Munţii Orăştie. În mulţimea de turişti s-au aflat şi grupuri de vizitatori venite în special pentru a petrece aici ziua echinocţiului.

Duminică, încă de la primele ore ale dimineţii, Sarmizegetusa Regia a devenit locul de întâlnire al amatorilor de fenomene astronomice, dar şi o destinaţie ideală pentru turiştii mai puţin obişnuiţi, care au venit pentru a simţi, afirmă ei, energia fostei aşezări dacice din Munţii Orăştiei.

La ora 9 dimineaţa, primele maşini ale turiştilor au ocupat parcarea improvizată, deocamdată, în zona de la poalele Sarmizegetusei Regia, la 500 de metri de intrarea în situl UNESCO. De aici, zecile de turişti au pornit pe jos, pe aleea acoperită cu piatră cubică, aflată încă în şantier. Ajunşi în incinta sacră a Sarmizegetusei Regia, unii dintre vizitatori s-au dscălţat şi s-au plimbat desculţi prin iarba acoperită cu rouă. În ciuda vremii răcoroase, oamenii au susţinut că s-au simţit bine, în cele câteva ore petrecute în aşezarea antică.

”Am venit de echinocţiu la Sarmizegetusa Regia, pentru că aici este o încărcătură foarte mare de energie şi acest lucru se simte cu atât mai mult în zilele Echinocţiului şi de Solstiţiu. În aceste zile speciale, simţim că între pământ şi cer se face unirea, prin oamenii care sunt aici. Mai mulţi dintre prietenii mei s-au şi descălţat, iar păşind desculţi pe iarbă au simţit căldura acestui pâmânt. Între orele 9 şi 12 se simte cea mai mare încărcătură de energie”, a declarat Georgeta Florea, de 78 de ani, una dintre vizitatoarele sitului UNESCO.

image

”La Sarmizegetusa Regia curge o apă vie prin izvorul din cetate, o apă cu rol terapeutic”, spune Sandu, un alt vizitator. Aflată în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, aşezarea dacică are reguli stricte de vizitare, iar turiştii care au avut de gând să practice diverse ritualuri religioase sau ezoterice au fost opriţi de cei care asigură ordinea în sit.

image

Printe turişti nu au fost doar oameni veniţi pentru a celebra aici ziua în care iarna este alungată definitiv, potrivit unei tradiţii arhaice. ”Am venit din Cluj Napoca, fără să ştim că este echinocţiu, ci doar din dorinţa de a vedea ruinele cetăţii dacice”, au relatat doi tineri motociclişti.

image

Sarmizegetusa Regia, 20 martie 2016

image

În acest weekend, peste 400 de oameni au urcat la Sarmizegetusa Regia, însă şi celelalte cetăţi dacice din Munţii Orăştiei au avut numeroşi vizitatori.

Sarmizegetusa Regia, în 20 martie 2016

image

Sarmizegetusa Regia este în prezent unul dintre cele mai populare monumente istorice din România. Sarmizegetusa Regia a fost centrul economic, religios şi politic al Daciei, înainte de războaiele daco-romane din jurul anului 100. Oraşul antic înconjurat de zidurile ce pot fi văzute şi în prezent, se întindea pe o suprafaţă de trei hectare, susţin istoricii, iar la poalele cetăţii, pe o rază de trei kilometri, se aflau numeroase aşezări civile. Mai mult, pe vârfurile munţilor care înconjurau Sarmizegetusa Regia, dacii au ridicat cetăţi de apărare, iar în vremurile de restrişte, populaţia îşi găsea adăpost în aşezarea din munţi. Templele şi sanctuarele din Sarmizegetusa Regia au fost dispuse pe două terase, iar istoricii au stabilit că au fost ridicate unele din vremea regelui Burebista, iar altele în vremea lui Decebal, în care aşezarea s-a aflat în apogeul dezvoltării sale economice.


Vă recomandăm şi:

Ce făceau dacii cu lâna de aur, ce rol aveau valoroasele brăţări şi cum a fost găsită matriţa din Sarmizegetusa Regia

Secretele celor mai valoroase descoperiri arheologice din România ultimului secol, potrivit unor istorici, sunt prezentate într-o expoziţie inedită, la poalele Sarmizegetusei Regia.

Cinci locuri de vis din Hunedoara care au transformat judeţul într-o destinaţie de top. Recordurile Castelului Corvinilor şi ale Mănăstirii Prislop

Peste 10.000 de oameni au vizitat Castelul Corvinilor din Hunedoara de la începutul anului 2016. Administratorii monumentului istoric estimează că în acest an la castel vor ajunge peste 330.000 de turişti, mai mulţi în anul precedent. Hunedoara oferă turiştilor mai multe atracţii turistice de top. Cinci monumente istorice au făcut din judeţul Hunedoara una dintre principalele zone cu atracţii turistice din România.

Tezaurele fabuloase din Sarmizegetusa Regia. Peste 55 de kilograme de aur în monede antice şi 11 spirale din aur masiv sunt căutate prin Interpol

Curtea de Apel Alba Iulia va da sentinţe definitive în trei dosare penale în care membrii mai multor grupări au fost deja condamnaţi de Tribunalul Hunedoara pentru infracţiuni legate de traficul unor tezaure antice valoroase, sustrase din siturile arheologice din Sarmizegetusa Regia. O grupare a traficanţilor de comori a fost deja condamnată, iar alte anchete se află la Parchet. O cantitate impresionantă de aur este căutată, încă, prin Interpol.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite