Reportaj „The Guardian“: „România: văgăună sau ţară a romantismului şi a misterului?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureşti Foto: Sever Gheorghe
Bucureşti Foto: Sever Gheorghe

Cotidianul britanic „The Guardian“ a publicat duminică un amplu articol despre România, semnat de jurnalista Carole Cadwalladr, care a revenit la Bucureşti după 20 de ani şi care a constatat că a găsit un oraş transformat.

„Aşadar, vestea bună, îi spun primului român pe care îl intervievez, este că un ziar britanic vrea să scrie un articol despre România, care nu este despre faptul că imigranţii le fură joburile (britanicilor, n. red.) sau despre cerşetorii romi care îşi fac dantura gratuit, pe banii NHS (sistemul britanic de sănătate, n. red.).  «Iar vestea proastă?», mă întreabă el. Fac o pauză. Că, potrivit unui sondaj Observer, cei mai mulţi dintre britanici cred că românii vin în Marea Britanie pentru a le fura joburile şi a-şi face dantura pe banii NHS“. Aşa îşi începe Carole Cadwalladr reportajul cu titlul „România: văgăună sau ţară a romantismului şi a misterului?“.

De fapt, continuă jurnalista britanică, studiul nu spune chiar asta, dar nici prea departe nu este. 

„Spune că, dintre toate ţările din Europa în care britanicilor nu le-ar plăcea să trăiască, de departe cea mai rea este România - 25% dintre respondenţi  afirmă acest lucru“, scrie Carole Cadwalladr.

Britanicii cred despre români că sunt „agresivi“ şi „leneşi“. Totuşi, foarte puţini au fost în România - mai precis, mai puţin de 1% în ultimii cinci ani. În plus, 58% dintre britanici cred că România este una dintre cele cinci ţări ale Uniunii Europene din care au venit cei mai mulţi migranţi în Regatul Unit. 

Impresii false

Numai că în Marea Britanie sunt mai puţin de 100.000 de români, în timp ce numărul polonezilor este de aproximativ 700.000. De asemenea, datele din 2014 indică faptul că mai puţin de 2.500 de români au solicitat ajutoare sociale în Marea Britanie. Mai mult, românii contribuie la economia britanică. 

Apoi, Carole Cadwalladr relatează cum a decurs conversaţia cu jurnalistul român Cristian Lupşa, editor al publicaţiei „Decât o Revistă“, cu care s-a întâlnit la o cafenea din centrul Capitalei, şi care i-a amintit cum a prezentat presa britanică ştirea că românilor şi bulgarilor li se va permite să vină la muncă în Marea Britanie fără restricţii. „A fost o nebunie. Exista o teamă că românii vă vor invada“, a spus el. 

Pare că a fost în urmă cu foarte mult timp, având în vedere ce s-a întâmplat în Europa de atunci, însă, la acel moment, ameninţarea unui val de imigranţi români a dominat luni la rând titlurile publicaţiilor, continuă Carole Cadwalladr.

Potrivit jurnalistei britanice, Cristian Lupşa i-a spus că în Marea Britanie există o confuzie în legătură cu cine sunt românii cu adevărat, mulţi britanici neînţelegând diferenţa dintre români şi romi. „Mulţi oameni se enervează când romii merg în străinătate şi se întâmplă ceva rău. Simt că dau ţării o imagine proastă“, a afirmat Lupşa.

Carole Cadwalladr scrie, de asemenea, că românii sunt uimitor de bine informaţi cu privire la Brexit (ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, n. red.). Însă istoria şi efectele traumatice ale istoriei recente a Europei sunt mai vizibile în România în comparaţie cu Marea Britanie. România încă se confruntă cu consecinţele celui de-Al Doilea Război Mondial în moduri foarte directe, adaugă ea. 

O generaţie diferită

Jurnalista britanică a stat de vorbă şi cu un scriitor irlandez care trăieşte la Bucureşti - Philip Ó Ceallaigh. Acesta i-a vorbit despre cât de diferiţi sunt cei care s-au născut în anii ’90 faţă de generaţiile precedente. „N-au idee. Ceea ce este minunat. Sunt sănătoşi. Nu sunt deloc diferiţi de tinerii din vestul Europei, în timp ce părinţii lor sunt alte specii. Au fost total traumatizaţi şi încă mai sunt într-o anumită măsură“, a afirmat acesta.

Carole Cadwalladr scrie că înţelege perfect ce vrea să spună scriitorul irlandez întrucât ea a fost în România în iarna anului 1991 şi „dintre toate văgăunele post-sovietice“ pe care le-a vizitat în acea perioadă România părea cea mai dezolantă. „Nu am mai fost niciodată într-un loc în care oamenii să pară atât de descurajaţi şi de deprimaţi“, notează jurnalista, adăugând că unul dintre cei mai trişti oameni pe care i-a întâlnit a fost un băiat, la metroul din Bucureşti, care a intrat desculţ în vagon şi a cântat la vioară ceea ce părea a fi un „bocet funerar“.

Însă acum oraşul este schimbat, clădirile din secolul al XIX-lea au fost renovate, poţi merge cu Uber şi există chiar şi hipsteri, remarcă jurnalista, care aminteşte şi de Casa Poporului, notând că o plimbare de-a lungul „monstruosului palat construit de Ceauşescu“ i-a luat în jur de 20 de minute.

Potrivit jurnalistului englez de investigaţie Michael Bird, România tinde să „inspire două reacţii extreme în presa britanică. Fie este, pentru presa de dreapta, o văgăună, fie are un romantism misterios. Este locul în care Evul Mediu întâlneşte totalitarismul“. 

La finalul articolului, jurnalista relatează o discuţie pe care a avut-o la Londra, într-o cafenea, cu singurul român pe care îl cunoaşte – Mihai, „barmanul prietenos“, după cum îl descrie Cadwalladr.

L-a întrebat dacă este adevărat că britanicii au o părere proastă despre români, iar el a răspuns: „Aveţi, dar este de înţeles“. De înţeles pentru că oamenii îi văd pe mulţi cerşind. „Cine vrea asta? Pe de altă parte, este în mare parte ignoranţă. Oamenii spun «Ne iau joburile!», dar dacă vrei jobul, e al tău. Vino şi ia-l“, a afirmat Mihai.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite