Liberalul Răzvan Mironescu, la Adevărul Live: Acuzaţiile de blat cu Gabriel Mutu sunt nefondate. Putem câştiga cinci sectoare şi Primăria Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răzvan Mironescu, candidatul PNL la Primăria Sectorului 6, a vorbit, la Adevărul Live, despre proiectul său electoral, despre confruntarea cu candidatul PSD Gabriel Mutu, dar şi despre întreaga echipă de candidaţi liberali pentru Bucureşti. Mironescu a declarat că liberalii au şanse să câştige cinci sectoare din şase şi Primăria Generală.

Principalele declaraţii ale lui Răzvan Mironescu:

Despre candidatura la Primăria Sectorului 6:

La desemnarea mea au contribuit mai mulţi factori. De fapt, a fost un mix din trei factori: votul politic, sondajul făcut de partid şi mai ales posibilitatea de creştere. Colegii mei au avut în vedere experienţa mea din sector. Potenţialul de creştere e unul exploziv, fiind legat de susţinerea partidului, dar şi de activitatea mea din sector. 

Despre speculaţia că Ştefan Florescu ar fi candidatul PNL la Sectorul 6:

A fost o discuţie, dar nu la nivelul de bază al partidului. Problema s-a pus doar în anumite cercuri. De altfel, domnul Predoiu a avut o poziţie tranşantă, a spus că domnul Florescu nu va fi candidatul PNL, şi discuţia s-a încheiat definitiv. Domnul Florescu a bătut la uşa PNL-ului cum a bătut şi la uşa altor partide. 

Care ar fi prima decizie pe care ar lua-o dacă ar ieşi primar:

Prima măsură pe care aş lua-o ar fi cea legată de curăţenie. Sectorul 6 suferă de câţiva ani de problema salubrizării: colectarea gunoiului menajar şi curăţenia stradală. Contractul în vigoare e unulvechi. Este făcut în zona de vid legislativ din acea perioadă, de acum vreo zece ani. Din 2013, 2014, firma respectivă a intrat şi în insolvenţă. În momentul de faţă, există în dezbatere publică caietul de sarcini pentru organizarea unei licitaţii pentru delegarea serviciului de salubrizare pentru următorii ani.  

Despre creşterea notorietăţii:

Oamenii din sector îmi cer două lucruri principale, în afara părţii de curăţenie. Prima problemă este cea legată de străzi. Mă refer şi la aspectul de întreţinere a străzilor, dar mai ales la problemele legate de trafic. Chiar astăzi am avut cu Răzvan Sava, primarul Capitalei, o discuţie îndelungată despre traficul din Sectorul 6. E vorba de fluidizarea traficului pe micile străzi din Sectorul 6. Aleile sunt foarte înguste. O altă problemă importantă despre care am discutat cu oamenii: continuarea reabilitării termice a blocurilor, un obiectiv care va fi continuat cu fonduri europene, dar şi cu bani de la bugetul local. 

Din păcate, suma alocată pentru municipiul Bucureşti pentru reabilitare termică e de 170 de milioane de euro. E puţin pentru şase sectoare. În acest sens, am avut discuţii cu doamna comisar Corina Creţu, pentru realocare de bani. Pentru reabilitare, 60% din bani vin de la UE, iar 40% de la asociaţii de propietari. Sectorul 6 are un buget la 200 de milioane de euro. E un sector mai puţin bogat decât Sectorul 1 şi 3, dar mai puternic faţă de 4 şi 5.

Alocările bugetare pentru Sectorul 3, condus de un primar PSD,  sunt de vreo cinci ori mai mari faţă de Sectorul 6. Înţelegem de ce: intervine factorul politic. Dacă alocarea s-ar face transparent, am vorbi de bugete echilibrate, în funcţie de numărul de locuitori.

Despre metroul din Drumul Taberei :

Primăria are doar un rol de ţinere sub control a disfuncţionalităţilor şi problemelor. Ne interesăm ca maşinile care ies din şantier să aibă roţile spălate, nivelul prafului să nu fie foarte mare. Primăria de sector, în ceea ce priveşte lucrările de la metrou, nu are atribuţii. Metrorex are atribuţii. 

Cât priveşte stadiul lucrărilor, veştile primite de la ministrul Transporturilor nu sunt foarte bune.Termenul de finalizare al lucrărilor în întregime s-a decalat undeva în primul trimestru al anului 2017. Vestea bună e că treptat, undeva în zona mai-iunie, se va redeschide circulaţie pe arterele din apropierea staţiilor de metrou.

Planurile pentru decongestionarea traficului: 

Este bugetat pentru acest an proiectul de semaforizare inteligentă pe Iuliu Maniu: vor fi 14 intersecţii cu semafoare intelignete. Apoi, am discutat cu Răzvan Sava despre problema Prelungirii Ghencea. Lucrările, optimist vorbind, pot începe anul acesta. Cel mai pesimist scenariu: începutul anului viitor. Nivelul de aşteptare al cetăţenilor a atins cote maxime. Vestea bună e că lucrările încep să reintre pe un făgaş normal. 

Sper ca Primăria Generală să fie câştigată de Ludovic Orban. Sunt convins că Orban nu va face nimic în detrimentul unui sector care e administrat de un primar care e de altă culoare politică, nu de-al PNL-ului. Nu cred că Oprescu a avut ceva cu Sectorul 6. Doar că Oprescu a manifestat un dezinteres general faţă de zona de vest a Bucureştiului.  

De ce l-ar vota un cetăţean al Sectorului 6:

Eu vă spun doar atât: promit doar lucruri pe care le pot realiza. Am proiecte fezabile, sustenabile, în toate zonele de interes ale sectorului. Proiectul meu mare se numeşte „regenerare urbană a Sectorului 6“. Am aici planşe cu acest proiect. Sunt inginer constructor de profesie. Lucrurile legate de administrarea unui sector nu-mi sunt străine. M-am implicat în ultimul an în multe probleme legate de creşe, grădiniţe, locuri de joacă, străzi. Sunt o persoană serioasă, zic eu. Nu o să auziţi din gura mea promisiuni fără acoperire. Oamenii au început să vadă, să simtă diferenţa dintre oamenii care promit lucruri fezabile, faţă de cei care spun că o să curgă laptele şi mierea. 

De ce a intrat în politică:

Mi-am dorit să intru în politică, în 2005, deoarece mi-am dat seama că pot face mai mult. Simţeam nevoia să dau un alt sens cunoştinţelor mele. Am o bună capacitate organizatorică. De când am început să fac politică, am fost doar membru la PNL Sector 6. Mi-a plcăut de la început atmosfera din partid. Ideea e că atât timp cât crezi în ceva, lucrurile sunt în regulă. Nu aş fi putut intra într-un partid care minte cetăţenii. PNL nu a minţit cetăţenii, niciodată.

Despre cel mai mare defect al său:

Defectul nu este politic, ci personal. Sunt destul de perfecţionist. Dorind să fac lucrurile bine, cheltui timp cu alte probleme. 

Despre faptul că Rareş Mănescu e liberal:

E un avantaj pentru mine. Avantajul e că Rareş Mănescu a pus la punct lucrurile în Primărie. Situaţia financiară şi mecanismele au fost ajustate în acest mandat. Comunicarea Primăriei a fost în prima perioada a mandatului deficitară. Activitatea primarului şi Primăriei nu au fost suficient comunicate cetăţenilor. De fapt, lucrurile mergeau într-un mod pozitiv. Preiau o Primărie curată. Fără acuzaţii şi suspiciuni de fapte de corupţie. 

Despre rivalii politici:

Adevărul e următorul: cu Gabriel Mutu sunt coleg de Parlament. Nu am o relaţie de prietenie, ci de colegialitate. Fiecare are drumul său politic. Ne-am intersectat în 2012, când am candidat amândoi sub umbrela USL. Acuzaţiile de blat sunt nefondate. Eu am fost surprins de ce nu l-a acuzat nimeni pe Mutu că face blat cu mine. El a fost şi membru PNL, şi membru PDL. Nu văd niciun motiv pentru care faptul că am fi colegi de Parlament ar duce la această idee. 

Despre raportul de forţe 

Diferenţa dintre PSD şi PNL în Sectorul 6 e în marja de eroare. Situaţia e echilibrată. Bazându-ne pe tradiţie, putem spune că Sectorul 6 e un sector de dreapta. Contracandidaţii mei şi-au anunţat mai demult candidatura. Acum, odată clarificată lucrurile pe partea de dreapta, cred că o parte din nehotărâţi îmi vor da votul. 

Despre mocheea din Bucureşti: 

 Eu aş face o consultare publică. Nu neapărat referendum. Înainte de hotărârea Consiliului local aş face o consultare să întreb despre oportunitatea construirii unei moschei.

Câte sectoare îşi propune PNL:

Dacă îmi puneaţi întrebarea acum o săptămână, spuneam că patru din şase şi Primăria Capitalei. Acum, având în vedere ce s-a întâmplat la Sectorul 2, cred că Dan Cristian Popescu, cadidatul PNL de la Sectorul 2, va fi câştigător. Cred că în afară de Sectorul 3, avem şanse la cinci sectoare şi Primăria Capitalei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite