Harta costurilor cu manopera. România şi Bulgaria au cea mai ieftină forţă de muncă din UE - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Singurul sector din economie în care mâna de lucru s-a ieftinit în 2015 este mineritul
Singurul sector din economie în care mâna de lucru s-a ieftinit în 2015 este mineritul

Deşi costul cu forţa de muncă a crescut simţitor anul trecut în România şi Bulgaria, cele două ţări se află în coada clasamentului la nivelul Uniunii Europene, cu un cost orar de 5 euro/oră, respectiv 4,1 euro/oră.

Costul orar cu forţa de muncă, un indicator al poverii salariale pentru angajatori, a crescut anul trecut în România cu 8,7% comparativ cu 2014, potrivit datelor publicate vineri de biroul european de statistică Eurostat.

Mai exact, de la 4,6 la 5 euro/oră (22,2 lei/oră). În Bulgaria, ţara cu cea mai mică povară salarială (nominal) din Uniunea Europeană, costul cu forţa de muncă a crescut de la 3,8 euro/oră în 2014 la 4,1 euro/oră.

Costuri cu forţa de muncă mai mici de 10 euro pe oră mai suportă angajatorii din Lituania (6,8 euro), Letonia (7,1 euro), Ungaria (7,5 euro), Polonia (8,6 euro), Croaţia (9,6 euro) şi Cehia (9,9 euro).

Costurile s-au dublat în ultimii 11 ani

Totuşi, dacă analizăm tendinţele manifestate pe termen lung, în Slovacia, România şi Bulgaria, costul cu mâna de lucru, relativ la zona euro, s-a dublat comparativ cu 2004, în timp ce în Ungaria aprecierea este neglijabilă.
Rămâne o marjă semnificativă de convergenţă a costurilor forţei de muncă în Europa Centrală şi de Est (ECE) cu cele din zona euro.

Condiţia necesară este ca statele ECE să progreseze tehnologic, ceea ce le-ar permite să crească nu doar producţia pe cap de locuitor exprimată la paritatea puterii de cumpărare, dar şi valoarea producţiei pe cap de locuitor.

La polul opus, cu cele mai mari costuri orare cu forţa de muncă se clasează Danemarca (41,3 euro/oră), Belgia (39,1 euro/oră), Suedia (37,4 euro/oră) şi Luxemburg (36,2 euro/oră).

Bugetarii români s-au „scumpit“ cel mai mult

Cele mai mari creşteri ale costului orar cu forţa de muncă au fost înregistrate în sectoarele de sănătate şi asistenţă socială, unde salariile au fost majorate cu 25% de la 1 octombrie 2015.

În ultimele luni ale anului trecut s-au aplicat mai multe majorări consistente ale salariilor în sectorul bugetar.

De la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul de sănătate şi în domeniul asistenţei sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie  s-au majorat cu 15% salariile din învăţământ şi cu 10% salariile celorlalţi bugetari.

Potrivit datelor publicate la începutul lunii martie de Institutul Naţional de Statistică, industria extractivă este singurul sector în care s-a înregistrat, la finalul anului trecut, o scădere a costului forţei de muncă comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, cu 2,7%.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite