Secretele din spatele examenelor Cambridge English. Steve Mckenna: „Românii nu trişează la acest examen”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care susţin examenele Cambridge sunt în topul candidaţilor din toată lumea, potrivit reprezentanţilor Cambridge English, în contextul în care examenele de engleză Cambridge sunt pregătite cu minuţiozitate vreme de doi ani. Totodată, informaţiile Cambridge English Language Assessment arată că, în România, băieţii sunt mai buni decât fetele.

În fiecare an, peste 5 milioane de candidaţi din lume susţin examenele de calificare în limba engleză Cambridge English Language Assessment. Cu toate acestea, candidaţii români demonstrează performanţe de top la Cambridge English Advance (CAE) în raport cu datele înregistrate în toată lumea.

Potrivit şefului departamentului de Comunicare pe Europa de Sud, Dionysia Ioannou, doar câteva dintre ţări au rezultate mai bune din punct de vedere statistic, dar şi cei care susţin acest examen sunt mai puţini în aceste ţări.

Statisticile Cambridge English Language Assessment arată că 80% din candidaţii români au trecut examenul CAE (Advanced) în 2014. Anul anterior, rata promovării a fost de 74%. Alte ţări europene cu performanţe asemănătoare la examenul CAE au fost Olanda, Austria, Suedia, Slovenia, Germania şi Polonia.

În România, în 2015, 22,3 la sută dintre cei care au dat Profeciency au luat A, 24,3 la sută au luat nota B, 25,7 la sută au luat nota C, 9,7 la sută au fost de nivelul C1 potrivit Consiliului Europei, iar 18,2 la sută au picat. Procente mai mari la nota A au fost în Austria, unde 25 la sută dintre candidaţi au obţinut o astfel de notă, Estonia, 31 la sută, dar aici tot atât la sută reprezintă  numărul celor care au picat. În Slovenia 23,2 a sută au obţnut nota A şi au picat 21,4 la sută.

La Advanced, în acelaşi an, 16,4 la sută dintre români au luat nota maximă, 23,2 la sută nota B, 37,1 la sută nota C, 7,2 la sută au fost sub nivelul B2.

Totodată, potrivit şefului departamentului de Comunicare din cadrul Cambridge English, Steve Mckenna, românii sunt oneşti şi nu trişează la teste. ”Nu ne facem probleme în România nici în ceea ce priveşte corupţia supraveghetorilor, nici în ceea ce priveşte trişatul candidaţilor. Nu îmi aduc aminte cazuri de trişat în România”, a spus şeful departamentului de Comunicare.

În România, băieţii sunt mai buni decât fetele

Cercetările Cambridge English privind rezultatele candidaţilor la IELTS (International English Language Testing System) arată că, în România, băieţii sunt mai buni decât fetele.

”Nu am făcut cercetare specifică pentru România, dar am inclus România pentru că sunt candidaţi IELTS. Ne-am uitat la candidaţii noştri din 35 de ţări, care vor folosi examenul pentru a intra la universităţile din UK. Dacă ne uităm la rezultatele pe toate ţările, este o diferenţă, dar, luate separat, în unele ţări, fetele se descurcă mai bine decât băieţii, dar în altele, printre care România, băieţii sunt mai buni decât fetele. În Bulgaria la fel. În ţările asiatice fetele sunt mai bune. Nu este un patern consontant. Dacă fetele sunt mai bune, în general sunt mai bune la părţile de scris şi vorbit, deci partea comunicativă şi creativă a testului, iar băieţii dacă sunt mai buni, sunt mai buni la citit şi ascultat. Asta este partea constantă în toate ţările”, arată şeful departamentului de cercetare şi validare, Agnieszka Walczak.

Pregătirea unui test durează peste doi ani

Angajaţii Cambridge English Language Assessment prăgătesc testul cu minuţiozitate timp de doi ani de zile.

Primul examen de engleză organizat Cambridge pentru vorbitorii de altă limbă a fost în 1913, iar Cambridge English Proficiency dura 12 ore. În 103 ani, englezii şi-au alocat timp cu seriozitate pentru a îmbunătăţi testarea. Staff-ul  intern, cât şi colaboratorii externi lucreză timp de peste 2 ani la întrebările unui singur test, astfel încât fiecare întrebare din test să corespundă nivelului de examinare, fie Advanced, IELTS sau pentru începători.

Reprezentanţii Cambridge English Language Assessment, care este parte a Universităţii Cambridge, spun că numai în echipa de evaluare sunt 150 de oameni, dar şi peste 125 de colaoratori externi, recrutaţi şi pregătiţi de Cambridge, pentru scrierea subiectelor care compun un examen.

Potrivit managerului grupului de evaluare, Marion Dawson, există un departament de cercetare în cadrul Cambridge care studiază cum învaţă oamenii limba, care sunt diferenţele dintre diferiţii vorbitori de alte limbi care învaţă engleză, dar şi un department care validează întrebările dintr-un test, pentru ca acesta să fie echilibrat şi la nivelul pe care îl presupune examenul.

”Aşadar folosim informaţiile furnizate de către departamentul de cercetare pentru a ne da seama cum să testăm oamenii, dar recrutăm şi pregătim oameni din exterior pentru a scrie itemi în concordanţă cu cererile noastre de nivel. Aceştia lucrează cu oameni din interior. Cererile sunt legate de gramatica potrivită nivelului, cum este gramatica folosită la acel nivel, pentru că, de exemplu, condiţionalele ar fi introduse la examenul de First Certificate in English, dar nu ar fi folosite la fel ca la Advanced. Nu ne-am aştepta la aşa ceva. Aşa că vorbim nu numai despre topicurile pe care le folosim, dar vorbim despre gramatică şi cum este folosită ea, dar avem şi liste de cuvinte”, a explicat Marian Dawson, Assessment Group Manager, Cambridge English part of the University of Cambridge, responsabilă pe advanced şi proficiency

 În 2011, Cambridge English a făcut o listă de vocabular cu fiecare cuvânt folosit în examene, în care se specifică pentru ce nivel ar trebui folosite.  Aceştia decid ce cuvânt este de un anumit nivel realizând pretestări pentru citire, folosirea englezei şi ascultare şi trialing pentru scriere şi vorbire.

”Acestea sunt date în condiţii de examen cu oameni cu care se pregătesc penru examen. Apoi facem o statistic pentru a vedea cum fiecare întrebare funcţionează, dacă este prea complicată pentru un anumit grup de oameni sau este uşoară sau dacă este aşa cum ne aşteptăm noi să fie. Când facem pretestări suntem foarte atenţi la câţi oameni dau aceste pretestări. Normal spunem cam minim 150 de oameni şi un minim de three language split. Nu ne uităm la limbile de aceeaşi origine, ci la limbi cu origini diferite.Folosim aceste instrumente şi ne alocăm mult timp căutând feedback-ul, nu spunem că dacă avem rezultate bune la vorbitorii dintr-o limbă spunem că e în regulă.Cerem consultană externă, dar analizează şi membrii ai staff-ului nostru până să intre în test întrebările. Dar testul live nu este acelaşi ca pretestul, amestecăm totul iar, deci nu există riscul ca un candidat să spună : acest test ete exact la fel!Perioada dintre momentul în care începem să scriem întrebările şi pretestări variază între 4 şi 6 luni. Deci din momentul în care cineva începe să scrie întrebările înainte de rescriere, de pretestare, de analiză, înainte de construcţia testului este de peste 2 ani”. Marian Dawson, Assessment Group Manager, Cambridge English part of the University of Cambridge, responsabilă pe advanced şi proficiency.

Depozitul Cambridge, o fabrică suprasecurizată a foilor de examen

Depozitul Cambridge English Language Assessement unde sunt printate testele şi de unde acestea sunt trimise mai departe către centrele de examinare este un edificiu suprasecurizat. Nu oricine poate intra, iar vizitatorii oficiali trebuie să poarte veste reflectorizate, legitimaţii de vizitatori, iar dispozitivele electronice care ar putea să stocheze în vreun fel informaţii despre ce se întâmplă în interiorul zidurilor depozitului. 

Doar şeful depozitului poate înlesni intrarea. Toată hala este împărţită în departamente de verificare a documentelor, de printare, de împachetare şi codificare. Acolo sunt testele pregătite de plecare în centrele de examinare, dar şi teste rezolvate primite şi puse în cutii împărţite pe zeci de rafturi, cât şi atestate. 

Depozitul Cambridge are peste 200.000 de metri pătraţi şi procesează anual peste 500 de milioane de teste şi certificate sunt transmise către 17 de ţări. Testele pentru centrele de verificare sunt împachetate în pungi şi marcate prin coduri de bare pentru a putea a avea un control asupra locului în care ajung acestea. 

Cum recunoaşte România examenele Cambridge

În acest moment, în lume sunt 30.000 de examinatori, 2.700 de centre de examene în 130 de ţări şi 52.000 de centre de pregătire. 

Reţeaua de examinare din România numără trei centre de examinare British Council, la Bucureşti, Iaşi şi Cluj, European Examination Centre şi Eurolingua.

Cele două centre de examinare interne sunt Universitatea ”Vasile Goldiş” din Arad şi Eurognosi Piteşti.

"Centrul intern autorizat de către Universitatea Cambridge din cadrul Universităţii de Vest ,,Vasile Goldiş" din Arad pegăteşte şi administrează examenele Cambridge pentru toate nivelurile. Sunt testaţi nu doar studenţii universităţii ci şi toţi cei care, în baza unei cereri scrise şi/sau parcurgerii unui modul de pregătire, doresc sa participe la testări în cadrul universităţii locale", a explicat pentru ”Adevărul” profesorul universitar dr. Vanda Stan, directorul Departamentului Limbi Moderne Aplicate UVVG Arad.

Totodată, peste 20.000 de organizaţii din lume recunosc atestatele Cambridge.

În România un atestat Cambridge English poate oferi unui copil posibilitatea de admitere la cursurile de engleză intensivă clasa a V-a fără examen, de admitere în clasa a IX-a de liceu la o specializare bilingvă fără examen şi te poate scuti de examenul de Bacalaureat la limba engleză. Totodată, trebuie spus că în România există 7 centre de examinare şi nu mai puţin de 400 de centre de pregărire Cambridge English.

Instituţia oferă şi posibilitatea examinării prin intermediul Computerului. Astfel, examenele Cambridge English disponibile în varianta computer includ: Cambridge English Key şi Key pentru şcoli, Preliminary şi Preliminary pentru şcoli, First şi First pentru şcoli, Business English Certificate: Preliminary, Vantage şi Higher, Advanced, Proficiency şi Teaching Knowledge Test.

Cinci elevi suceveni au fost declaraţi admişi la universităţi britanice de top. Aceştia trebuie să obţină medii de peste 9.50 la Bacalaureat

Cât costă examenul Cambridge. Tot ce trebuie să ştii despre cele mai importante examene de limbă engleză: Cambridge, IELTS şi TOEFL

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite