Sarmale de post cu ciuperci şi nuci: secretul preparării celor mai gustoase bucate din Postul Sfintelor Paşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarmale de post cu ciuperci şi nuci FOTO laurasava.ro
Sarmale de post cu ciuperci şi nuci FOTO laurasava.ro

Sarmalele de post sunt puse la loc de cinste în perioada sărbătorilor pascale, fiind un preparat extrem de îndrăgit de cei care se abţin de la mâncăruri „păcătoase”. De aceea, vă recomandăm o reţetă savuroasă de sarmale de post cu ciuperci şi nuci.

Sarmale de post cu ciuperci şi nuci: ingrediente 

– o căpăţână de varză acră (mare)

– 200 de grame de orez

– 5-6 linguri de ulei

– 2 cepe mari

– 2 linguri de pastă de ardei cu roşii (opţional)

– un morcov

– o jumătate de ţelina, mică (opţional)

– 300-400 de grame de ciuperci

– sare şi piper după gust

– o linguriţă de boia dulce

– o legătură mărar

– o linguriţă cimbru

– 4 linguri de nuci măcinate

– 500 de mililitri de bulion sau 8 linguri de pastă de roşii

Sarmale de post cu ciuperci şi nuci: mod de preparare

Spălăm varza cu apă călduţă, de mai multe ori, după care o desfacem foaie cu foaie. Cotoarele se toacă fideluţă. Tocăm apoi ceapa mărunt şi o călim în uleiul încins, alături de morcovul şi ţelina date pe răzătoare şi de pasta de ardei cu roşii. Le lăsăm pe foc aproximativ cinci minute, după care adăugăm şi ciupercile tăiate lamele. Amestecăm des, pentru ca acestea să nu se lipească de tigaie. Condimentăm apoi cu sare, piper şi boia şi le punem deoparte. 

Se adaugă apoi orezul, spălat în prealabil, verdeaţa tocată şi nucile şi se amestecă totul foarte bine. Se pune apoi cu o lingură compoziţia în foiţele pentru sarmale – în fiecare câte o lingură – se rulează foaia şi se îndeasă la capete, potrivit blogului culinar laurasava.ro.

Într-o oală adâncă se pune puţin ulei pe fund şi se presară din varza tocată. Pe această bază se aşează apoi, una câte una, sărmăluţele rulate, iar la final se aşterne un alt strat de varză tocată. Se toarnă apă în vas, cât să acopere varza, şi se lasă la fiert aproximativ 15-20 de munute, la foc mediu. 

Preparăm sosul din pasta de roşii sau din bulion, adăugând cimbru, sare şi piper după gust, pe care îl turnăm peste sarmale, care fierb la foc mic încă 20-30 de minute. Pentru un gust şi mai intens, puneţi-le încă 15 minute la cuptor. Cei care preferă sarmalele mai picante pot adăuga 2 frunze de dafin şi piper la fiert. În umplutură se mai pot adăuga stafide, felii de măr uscare sau crude date pe răzătoare, iar orezul se poate pune la fiert împreună cu ceapa şi celelalte legume. 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite