Visul unui olimpic care trăieşte într-un centru de plasament: „Vreau să se vadă că nu am muncit degeaba“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Ţurcă se pregăteşte pentru faza finală a olimpiadei FOTO Florin Jbanca
Vasile Ţurcă se pregăteşte pentru faza finală a olimpiadei FOTO Florin Jbanca

Vasile Ţurcă, elev la Colegiul Tehnic Forestier din Piatra Neamţ, şi-a câştigat dreptul de a concura la faza naţională a Olimpiadei „Tehnologia fabricării produselor din lemn“. Băiatul a fost abandonat de părinţi şi locuieşte într-un centru de plasament.

Vasile Ţurcă (18 ani), elev în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic Forestier din Piatra Neamţ, se pregăteşte de provocarea vieţii lui după ce a reuşit să se califice la faza naţională a Olimpiadei la disciplina „Tehnologia fabricării produselor din lemn“. Tânărul provine dintr-o familie dezorganizată şi, de la vârsta de 8 ani, trăieşte în centre de plasament, unde a ajuns din cauza neînţelegerilor dintre părinţi. 

„Am copilărit la Roman, iar clasa I am făcut-o la şcoala generală din satul Cuci, comuna Bozieni, de unde e tata. Mai am o soră mai mare cu un an, Lenuţa, şi una mai mică, de 17 ani, Maria. Părinţii mei nu s-au mai înţeles şi fiecare şi-a văzut de viaţa lui, dar nu au divorţat cu acte. Când aveam 8 ani, tata ne-a luat pe mine şi pe sora mai mare şi ne-a dus la nişte rude de-ale lui din Ploieşti. Nu am stat decât două luni acolo, după care am fost daţi la o casă de copii din Neamţ, din comuna Dobreni“, şi-a început Vasile povestea. 

„Tata mă mai vizitează“

În mintea băiatului, etapele vieţii sunt marcate de date exacte, dar fără prea multe amintiri frumoase. „Pe 26 iunie 2006 am ajuns la centrul de la Dobreni, iar pe 17 octombrie 2011 am plecat de acolo. Am stat timp de cinci ani la un centru al unei fundaţii care colabora cu statul elveţian. Nu eram mulţi acolo, cred că vreo 14 copii, toţi din Neamţ.

Pentru că fundaţia nu s-a mai putut ocupa de acel centru, în octombrie 2011 am ajuns la Complexul de Servicii «Elena Doamna» din Piatra Neamţ, unde sunt şi acum“, a mai spus băiatul. A avut-o aproape pe sora sa, Lenuţa, dar anul trecut, în timpul clasei a XI-a, fata a renuţat la studii şi a părăsit şi centrul de plasament.

„La centrul «Elena Doamna» e ca la un campus, avem educatori care au grijă de noi şi în rest ne descurcăm singuri cu şcoala. Tata mă mai vizitează, am fost şi eu pe la el“, a explicat Vasile. Despre mamă vorbeşte cu greu, numai dacă e întrebat.

„O singură dată am mai văzut-o pe mama. Când eram în clasa a IX-a, la iniţiativa unei doamne asistent social, am vizitat-o pe mama în comuna Văleni, de lângă Roman. Trăieşte cu cineva de acolo şi cu ei e şi sora mea cea mică, Maria. A fost o întâlnire cam rece, chiar dacă la sfârşit ne-a spus mie şi surorii Lenuţa să mai trecem pe la ea. Deşi mi-a fost greu, m-am obişnuit să-mi port singur de grijă“, şi-a amintit liceanul. 

Vasile Ţurcă FOTO Florin Jbanca 

Turca

Creează pe hârtie mobila perfectă

Vasile Ţurcă învaţă într-o clasă care are profilul „Fabricarea produselor din lemn“. După ce va absolvi liceul, s-ar putea angaja ca tehnician-proiectant produse finite din lemn la fabrici de mobilă. 

„Am făcut şi practică într-o fabrică de mobilă din Piatra Neamţ, dar după ce voi termina liceul aş vrea să dau la o facultate cu profil economic. Îmi place mult domeniul afacerilor şi cred că m-aş descurca. De altfel, eu iniţial am dorit să urmez cursurile Liceului Economic Administrativ, la Comerţ, dar am avut media 7,18 şi ultimul elev a fost admis cu 7,19. Nu-mi pare rău“, a povestit Vasile. 

Vasile Ţurcă este elev la Colegiul Tehnic Forestier din Piatra Neamţ FOTO Florin Jbanca

Turca

În ceea ce priveşte viitorul şi fuga de trecut, elevul spune că ar vrea să dea la facultate la Timişoara sau la Cluj-Napoca, nu la Iaşi, pentru a cunoaşte şi altfel de oameni. 

Participarea la Olimpiada de „Tehnologia fabricării produselor din lemn“ a venit la iniţiatia profesorului Constantin Dunăre, cel care a văzut în Vasile Ţurcă un elev silitor şi cu potenţial de a face performanţă. La faza judeţeană, Vasile a avut de trecut o probă teoretică dificilă, pe 25 februarie, dar şi una practică, pe 3 martie, în care a făcut dovada măiestriei şi îndemânării sale, iar acum se pregăteşte intens pentru etapa naţională, care este programată în perioada 18-22 aprilie, la Odorheiu Secuiesc, în judeţul Harghita. 

Vasile Ţurcă şi profesorul Constantin Dunăre FOTO Florin Jbanca

Turca

„La proba practică facem desen tehnic. La faza judeţeană a trebuit să desenez maşina de îndreptat lemn. Mai pe înţeles, desenăm elemente de mobilier, cu perspective din faţă, din lateral, de sus, secţiuni şi detalii de ansamblare. Cel mai complex element de desenat este o piesă de mobilier care are şi sertare“, a spus Vasile. 

Profesorul lui Vasile: „Îmi pun mari speranţe în el“

Tânărul ştie că orice greşeală poate fi decisivă în obţinerea unui rezultat bun la faza naţională, unde judeţul Neamţ mai este reprezentat la această disciplină de o elevă de clasa a XII-a de la Liceul „Mihail Sadoveanu“ din comuna Borca. „Întotdeauna, ca un desen să fie reuşit, trebuie să fii atent să pui la scară elementul şi să-l aşezi bine în pagină. Dacă nu respecţi cele două coordonate, rişti să greşeşti. La problemele de la probele teoretice lucrăm cu indicatori economici de debitare a lemnului precum indicele de utilizare, consumul specific sau randamentul lemnului. Ar fi ideal pentru mine să obţin un premiu la olimpiada naţională, să se vadă că nu am muncit degeaba anul acesta“, a mai spus Vasile Ţurcă.     

Profesorul Constantin Dunăre spune că l-a plăcut din prima pe Vasile. „M-a impresionat încă de când l-am întâlnit. Mi-am dat seama că este un elev receptiv, care ar vrea să facă performanţă în domeniu. Am găsit în el interes şi asta m-a făcut să mă ocup mai mult de el şi să aplic toate metodele, să pun tot sufletul. În faza finală a olimpiadei îmi pun mari speranţe, deşi el nu are experienţa unor astfel de concursuri, dar aş vrea să fim undeva în primii cinci pe ţară“, a declarat Constantin Dunăre. 

Profesorul Constantin Dunăre are încredere în succesul elevului său FOTO Florin Jbanca

Turca

Supercopiii din centrele de plasament

Mai mulţi copii aflaţi în grija centrelor de plasament din Piatra Neamţ şi-au depăşit condiţia şi au rezultate de excepţie în diverse domenii. Pentru Complexul de Servicii Comunitare „Ion Creangă“, motiv de mândrie este campionul naţional de seniori la lupte greco-romane Mihai Mihuţ, în prezent student la Universitatea din Arad şi speranţa României pentru Olimpiada din acest an. Anul trecut, Mihai a reuşit să devină campion naţional la categoria 66 de kilograme şi a urcat pe treapta a treia a podiumului la Campionatul Mondial din Brazilia, devenind astfel component al lotului olimpic pentru Olimpiada de la Rio de Janeiro.

De asemenea, Ionuţ Ursu, tânărul implicat în acţiuni de voluntariat şi la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti, şi în misiuni umanitare, cum a fost cea din Nepal, de după cutremurul din aprilie 2015, provine din  Complexul de Servicii Comunitare „Elena Doamna“, unde a ajuns după ce a fost abandonat de mama naturală.   

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite