Povestea satului cu doar 13 locuitori. Cum trăiesc oamenii o viaţă de vis, fără magazin, utilităţi sau transport public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nici 25 de kilometri de Bistriţa, într-un loc aproape sălbatic, întâlnim ceea ce defineşte perfect liniştea. Satul Neţeni are doar 13 locuitori, nu are magazine, utilităţi sau mijloace de transport, însă îţi oferă o comuniune cu natura cum rar ţi-e dat să vezi.

Un drum neasfaltat de ţară, care-şi face loc printre coline, ne duce spre Neţeni, satul cu doar 13 locuitori. Din localitatea Domneşti facem doar câteva minute până în Neţeni, iar din Bistriţa cam jumătate de oră.

Dăm întâi de cimitirul satului, urcat pe un deal, care poate fi cuprins, fără efort, într-o singură fotografie. Satul Neţeni are o singură uliţă, pe care sunt înşiruite nu mai puţin de 42 de case.

Odată ce ajungi acolo îţi dai seama că puţin peste 10 mai sunt locuite. Locul de întâlnire este bisericuţa proaspăt renovată care a fost sfinţită de curând, lângă care stă căminul cultural, amenajat în fosta şcoală, căci de şcoală nu mai au cei 13 locuitori ai satului Neţeni, mulţi trecuţi bine de 70 de ani. 

La bisericuţa proaspăt renovată slujeşte părintele Lucian Blaga, coincidenţa de nume nu este întâmplătoare, preotul jucându-se cu cuvintele la fel de bine ca şi mai celebrul poet, dramaturg şi filozof căruia îi împrumută numele.

Cu zâmbetul pe buze recunoaşte că îşi cunoaşte enoriaşii foarte bine şi că prezenţa la slujbă este de 100%. 

image

A început cu 27 de enoriaşi şi s-a trezit cu doar 13 

Părintele Lucian Blaga, care are 36 de ani, slujeşte în Neţeni de 10 ani. Deşi vine doar o data pe lună în satul cu 13 locuitori spune că nu ar renunţa să îşi ţină slujba nici dacă numărul lor ar scădea la 3. Sătenii din Neţeni pot să meargă în biserică şi când nu este preotul în zonă, aceştia având cheia lăcaşului de cult.

„Sunt preot în Neţeni de 10 ani. Am început cu 27 de enoriaşi, iar, din păcate, astăzi mai sunt doar 13 credincioşi. Restul au trecut la cele veşnice, din pricina bătrâneţii. Nădăjduim că, până la urmă, fiind foarte aproape de oraş să vină lumea să repopulăm”, spune preotul Lucian Blaga. 

În ciuda costurilor ridicate, preotul i-a convins pe locuitorii satului Neţeni să-şi salveze bisericuţa, care datează din anul 1722 şi care a fost construită la Deda şi adusă iniţial în Monor şi mai apoi în Neţeni. Bisericuţa a fost cumpărată de către credincioşi în `90, adusă în Neţeni şi asamblată tot aici. 

La reabilitarea bisericii numită şi „călătoare” au contribuit financiar inclusiv trei ciobani care îşi păşteau oile în zonă. Unii dintre cei care au susţinut bisericuţa încă de la primele lucrări din anul 2014 nu au mai trăit să o vadă şi pictată şi sfinţită. 

„În 2014 a întrat în reabilitare. O puteam pierde. Mulţi îmi spuneau că nu cred că vor mai trăi să vadă bisericuţa sfinţită şi pictată. Lucrurile frumoase se săvârşesc cu mult sacrificiu. Mulţi au apucat să o vadă însă o parte dintre ei nu au mai apucat s-o vadă sfinţită şi finalizată”, mai spune părintele.

Cel mai tânăr locuitor are 34 de ani, cel mai în vârstă 94 

Diferenţa dintre cel mai tânăr locuitor din Neţeni este de fix 60 de ani. Mihai este cel mai tânăr, dar şi cel mai scump la vorbă. Acesta lucrează în agricultură şi a ales să rămână în casa părintească. 

Spune că se înţelege foarte bine cu vecinii, dar că, în timpul liber are activităţi pe care le desfăşoară singur, cum ar fi mersul pe bicicletă, întrucât vârsta nu le permit celorlalţi să-l însoţească. 

Întrebat cum va reuşi să îşi convingă viitoarea soţie să se mute în Neţeni, Mihai spune: „Soţia nu va veni aici, cred că voi fi nevoit eu să plec atunci”. 

image


Mihai, cel mai tânăr localnic (Foto: Bianca Sara)

Cel mai în vârstă locuitor, domnul Toader întrebat câte primăveri are, ne întâmpină cu o întrebare capcană: „Câţi îmi dai?”. Domnul Toader a locuit toată viaţa sa în Neţeni, a şi făcut naveta ani buni.

Acesta îşi aminteşte cum a rămas satul cu aşa puţini locuitori. Înainte de Revoluţie, mai era 200-300, însă aceştia au fost împuţinaţi de decizia soţilor Ceauşescu de a-i muta în comună, în blocuri. Această hotărâre însă nu a mai fost pusă în practic niciodată, satul fiind „salvat” de Revoluţie. 

image

Domnul Toader a ajuns la 94 de ani şi încă se mişcă bine (Foto: Bianca Sara)

„Din 1936 locuiesc în Neţeni, aici m-am născut, aici am luat la CAP. Am lucrat şi în Bistriţa şi făceam naveta. Aici aveam o cărare, peste un deal, prin pădure. Porneam la 4 şi jumătate dimineaţa şi veneam înapoi seara. 23 de ani am făcut naveta. Am fost controlor poartă la Banca Naţională. De acolo am ieşit la pensie în `99, iar de când am ieşit la pensie tot aici am fost”, povesteşte Ioan Bilegan, care toamna aceasta va împlini 80 de ani. 

Pensionarea îi aduce înapoi în Neţeniul fără magazin, utilităţi şi transport 

Deşi se află la doar 20 de kilometri de Bistriţa, satul Neţeni nu are canalizare, apă sau gaz. Transportul lipseşte, iar magazinul sătesc la fel. Cu toate acestea, oamenii au găsit o metodă de a se aproviziona: au convins o brutărie să lase ocazional pâine şi aici, iar la alimente, fac cu rândul. Cine merge la magazinul din comună cumpără alimente pentru tot satul.

Zilele de naştere se sărbătoresc cu tot satul, în şcoala transformată în cămin cultural. Calculator există unul singur în sat, la fel şi Internet. 

image

În ciuda acestor neajunsuri, oamenii continuă să se întoarcă după pensionare în satul natal. Caută liniştea şi pacea pe care le-o oferă acest mic colţ de rai. Printre ei se numără şi unii care şi-au făcut aici case de vacanţă. Şeful Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Dan Ilieş Alexandru şi-a făcut casă de vacanţă aici. La fel şi artistul Mircea Mocanu sau scriitorul Dan Coman. 

Aceştia, numiţi de localnici vecini de ocazie,  îşi şi propun să revitalizeze acest sat cu tabere culturale, cu cămine pentru bătrâni sau foste cadre ale armatei. Deocamdată, acestea sunt doar planuri, în ce măsură vor fi puse în practică, vom vedea anii următori. 

Vă mai recomandăm:

FOTO Un story cum nu aţi mai văzut: doi tineri au renunţat la Belgia, la o carieră de vis şi trăiesc în sălbăticie, în România. Povestea de viaţă a salvatorilor de cai

Românul care trăieşte în vârful muntelui între zeci de animale. Cum a apărut „grădină zoologică“ departe de civilizaţie

Satul unde, de secole, cireşele pun pâinea pe masa a 500 de familii. Localnicii au dezvoltat 50 de soiuri, unele aduse din Rusia sau America

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite