De ce România lui Piedone e altfel: „Mi s-a părut prea mare tevatura pentru Colectiv. Dumnezeu să-l ajute să câştige!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Popescu Piedone, aproape nelipsit de la sediul de campanie. FOTO: Paula Căbescu
Cristian Popescu Piedone, aproape nelipsit de la sediul de campanie. FOTO: Paula Căbescu

În dimineaţa celei de-a treia zi de strângere de semnături pentru a-şi asigura candidatura la Primaria Sectorului 4, sediul fostului primar Cristian Popescu Piedone era destul de gol. Susţinătorii treceau destul de rar să semneze, dar erau foarte hotărăţi să-şi pună numele pe foile lui Piedone.

 Alţii veneau pentru a doua oară să-şi dea semnătura, dezamăgiţi că prima depunere a candidaturii a celui care le-a fost primar timp de aproape două mandate i-a fost respinsă. O parte dintre ei spuneau că au fugit de la serviciu pentru a-şi susţine candidatul, iar alţii se trezeau în faţa listelor, atraşi de pe stradă de verdele puternic al sediului de campanie.

„Aici se semnează pentru Piedone?”. Odată captaţi, veneau să se asigure că acolo se strâng iscălituri. Cei mai mulţi, care aveau buletinul cu ei, rămâneau să se înscrie pe lista de susţinători, iar cei cărora le lipsea cartea de identitate erau curioşi dacă nu ar putea să o facă şi fără actele de identitate, dezamgiţi că nu se poate asta. La fel de dezamăgiţi erau şi cei care au aflat că nu pot veni doar cu buletinele rudelor, pentru a le trece pe aceleaşi liste.

„Dumnezeu să-l ajute să câştige şi acum!”

Vineri, până la amiază, sediul de campanie nu părea să fi fost vizitat de mai mult de 50 de susţinători. Cei care reuşeau să se înscrie pe liste plecau fericiţi. Urările de „Succes!”, „Doamne ajută!” sau „Dumnezeu să-l ajute să caştige şi acum!”, nu lipseau din gurile celor ce ieşeau pe uşă. Mulţi fani de-ai primarului demisionar fugeau de declaraţii, iar unii au ales şă-şi spună opiniile şi motivele de susţinere sub protecţia anonimatului: „Am votat dintotdeauna cu dânsul, suntem aici aproape, la doi paşi, suntem mulţumiţi de parcuri, de parcări, de drumuri, avem aleile frumoase între blocuri”.

Locuitorii din sectorul lui Piedone nu îl mai consideră vinovat pentru Colectiv, iar tragedia din toamna trecută este pentru mulţi un subiect tabu. „Nu discutăm despre asta. Sincer, nu! Asta vi-o zic direct, că doar n-a dat el foc acolo”, ne spune unul dintre fanii lui Piedone. Mai toţi cei care trec pragul sediului de campanie au aceeaşi părere: îl vor înapoi pe cel pe care, în urmă cu mai puţin de jumătate de an, îl huiduiau şi îi cereau demisia zeci de mii de oameni, după tragedia din Club Colectiv.

De ce îl vor înapoi? „A avut un necaz”

Pensionarul Constantin, cum ni se recomandă, ne lămureşte scurt că nu face poze, pentru că familia nu-l lasă. Cu toate aceastea, ne spune părerile lui despre de c ear trebui Piedone să revină la Primărie:

„A avut un necaz pe care nu l-a dorit nimeni din România asta şi mie mi-ar părea rău să nu mai funcţioneze proiectele pe care le-a început dânsul pentru că erau excepţionale. Înaintea dânsului, niciunul dintre primarii care nu au fost, nu au avut atâta interes pentru locuitorii Sectorului 4. Niciunul. Dânsul a început cu exact ce era mai important, cu igienizarea. Ne afecta sănătatea, stăteau gunoaiele... A ordonat cât de cât parcările, fiecare îşi făcuse magazie în garaj, în garajele alea era o mizerie de nedescris, şobolani...

Înaintea dânsului aveau posibilitatea să facă şi domnul Inimăroiu, şi domnul Lis, nu s-a văzut nimic. Cei dinaintea lui nici măcar lucrurile astea mărunte, de amenajre a parcurilor n-au făcut. Acum ţi-e mai mare dragul, unii poate nici în casă nu au aşa de curat cum este în sector. Însă, mai sunt rău făcători. Dacă vrei să ieşi în parc şi cu copilul şi cu câinele, poţi. A făcut şi locuri unde joacă copiii mingea, a pus bănci pentru bătrâni, pensionari”.

Pensionarul Constantin mai crede că totul se va rezolva la vot: „Să lăsăm să vedem voinţa poporului, în ciuda a ceea ce au spus judecătorii. Să iasă la vot. Poporul este mai presus decât legea. Dacă tot sectorul ăsta, sau 80%, 70% sau 60% spune că noi îl vrem, atunci orice judecători ar trebui să înţeleagă lucrul ăsta”. Sub nicio formă, nu consideră că fostul primar ar fi vinovat pentru tragedia în care au murit 64 de oameni:

„Acum ştim cu toţii despre necazul şi nenorocirea care a dat peste el. Eu cred că n-a avut nicio vină. Este părerea mea, în sensul în care legislaţia, uneori, poate să mai fie şi o bâjbâială. Era atribuţia ISU ca instituţie independentă să controleze, indifent că a semnat primarul, că a semnat preşedintele. Era obligaţia lor să meargă din proprie iniţiativă. ISU a fost deja acolo şi a văzut, putea să contramandeze aprobarea. Şi mai cu seamă că au fost acolo, puteau să spună: „Domn’ primar, ai semnat dumneata? Eh, eu îţi spun că nu e bine!”. 

Despre tinerii din Sector, pensionarul spune că aceştia nu îl vor pe Piedone pentru că sunt supăraţi şi manipulaţi: „Tineri sunt şi manipulaţi repede. Mai ales din cauză că, odată cu necazul ăsta, li s-au mai redus dughenele, cluburile astea de distractie, dar ei nu îşi dau seama că tot Lipscaniul e putred şi trebuie de mult închis. Ei zic că din cauza lui ăsta (Cristian Popescu Piedone – n.r.), că a semnat şi că a făcut şi a dres, ei văd altfel lucrurile. Asta este problema lor, că li s-a îngradit pe ici, pe colo, că după asta s-au luat nişte măsuri”.

piedone

„Apropo de Colectiv, ce vină are el?”

Soţii Şerban au venit împreună. Rodica are 67 de ani, iar Şerban 70. Cei doi au un copil, rocker, dar şi ei spun că iubesc muzica rock, încă din tinereţe. De altfel, doamna rodica Rodica a venit la sediul de campanie, pentru a semna pe listele lui Piedone, îmbrăcată într-un tricou negru, cu o chitară pe el: „Iar acum, apropo de Colectiv, ce vină are el? El a dat aprobare pentru o încăpere care intră 80-90 de oameni. Trebuia să stea primarul la uşă ca să vadă cum se organizează, câţi intră? Nu trebuia să facă treaba asta cei care organizează? Şi noi avem copil care e rocker şi care trebuia să se ducă acolo. Nu suntem dintre cei cărora muzica rock le displace. Copilul nostru e din în alt sector, dar îl suţinea când a stat aici, chiar l-a votat”.

Soţii Rodica şi Şerban Şerban

Ei spun că lipsa lui Piedone de la Primărie s-a simţit mai ales în această iarnă: „Anul ăsta, la deszăpezire, că n-a fost Piedone, a fost primul an când nu s-a băgat plugul pe stradă. În anii trecuţi, la două sau la trei zile se ieşea, era neagră strada”. Nu neagă că, la fel ca orice primar, este posibil ca şi Piedone să fi avut avatanje materiale sau chiar să şi fi furat, ba chiar că a făcut şi greşeli, însă lucrurile bune făcut sunt mult mai multe, cred cei doi soţi: „E om, se vede ce a făcut aici. A făcut numai lucruri bune. Dacă vedeaţi cum arăta cartierul înainte şi cum este acum... Curăţenie, spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii. În faţa blocurilor a pus gărduleţe, aspersoare care funcţioneză tot timpul. Erau maldăre de gunoi... Parcurile... Orăşelul Copiilor... Şi în relaţiile cu cetăţenii, cel puţin din partea blocului, când s-a făcut o scrisoare, în maxim o săptămână s-a primit răspuns. Era o disciplină. Şi REBU trebuie pus la punct. Acum nu mai are cine să te asculte şi în acelaşi timp să şi rezolve. Piedone este acel om. Ştiţi de câte ori a venit aici? Câte scrisori se puneau în cutie şi se rezolvau?”.
 

„A fost bun înainte şi va fi şi de acum încolo”

Marius Dima are 40 de ani şi nu a dorit să stea la poze. El a venit pe grabă la sediu ca să semneze, împreună cu fiul cel mic pe aceleaşi liste: „Este singurul pentru care merg la vot de atâta timp. Eu stau în sectorul 4 din 1975, dacă nu staţi în 4, e o zonă aici între Huedin şi Izvorul Rece, să vedeţi ce frumos e, ce frumos a făcut. Cred că nu e sector în Capitala asta care să aibă în grădina blocurilor fântâni, statui, gazon”. Nici Marius Dima nu crede că primarul trebuie să fie cel acuzat:

„Deloc. Imaginaţi-vă şi dumneavoastră, credeţi că vreun magazin care s-a deschis a fost vizitat de Piedone? Credeţi că întră în atribuţiile lui? Vedeţi că există o hotărâre definitivă şi instanţa spune că era abuz în seviciu dacă nu semna, dumnealui era obligat să dea autorizaţie. Deci ce vină să mai aibă?”. Singura lui aşteptare este ca Piedone să îşi continue treaba ca şi până în 2015.

Ioana Cristina Munteanu are 38 de ani şi s-a oprit, vineri, din drumul spre locul de joacă să semneze pentru primarul Piedone împreună cu cei trei copii: „A fost bun înainte şi va fi şi de acum încolo. Şi nu cred că este vinovat. Nu cred că a fost el de vină. Gândiţi-vă că a fost şi Maternitatea Bucur şi nu s-a luat nici măsură, gândiţi-vă că se putea întâmpla în orice sector, gândiţi-vă la copilul din sectorul 2 care a murit. Nu cred că este dânsul vinovat. Acuma cine să ia toate clădirile să le verifice, ca să vadă ce şi cum. Cred că sunt vinovaţi cei care au construit acolo ce au construit. Nu cred că era vina lui. Probabil că s-au semnat nişte acte, când eşti primar ai multe de semnat, le-a luat ca fiind bune, a pus ştampila şi asta a fost. Cine trebuia să se ocupe, nu s-a ocupat”.

Cele mai importante lucru pe care Cristian Popescu Piedone l-a făcut astfel încât să îi uşuereze viaţa sunt cele ce implică copiii: „A făcut multe lucruri bune pentru sector, a făcut locuri de joacă spre exemplu, a amenajat şcolile, sunt cele mai multe şcoli cu afterschool, sunt multe grădiniţe, în sectorul 6 sunt multe grădiniţe particulare, la noi sunt multe grădiniţe de stat, care sunt foarte bune şi chiar sunt locuri disponibile, nu trebuie să te duci să dai şpagă. La şcoli iarăşi, sunt cele mai multe cu afterschool. Face mult pentru copii, pentru noi contează, când n-ai cu cine să îl laşi (pe copil – n.r.), îl laşi la afterschool”.

„Legat de Colectiv, nu consider că e vina lui Piedone”

Cătălina Harbuz are 36 de ani şi a venit împreună cu soţul şi cu bebeluşul pentru a-şi da semnătura de susţinere a candidaturii lui Piedone. Dacă soţul s-a ferit de declaraţii, Cătălina ne-a spus de ce îl susţine pe fostul primar şi în ce postură îl vede vizavi de tragedia de la Colectiv. „A făcut ceva pentru acest sector. Ce înseamnă acel ceva? Iarna străzile sunt curăţate, sunt deszăpezite, curăţenie, parcuri, se vede. Nu ştiu cum este şi în celelalte sectoare, însă în sectorul nostru chiar se vede. Legat de Colectiv, nu consider că este vina lui Piedone, eu consider că el a semnat «ca primarul». El nu-şi poate verifica absolut toţi oamenii, în orice secundă. Dacă oamenii lui nu îşi fac treaba, atunci trebuie să răspundă. Este o mare tragedie, am copil, şi îmi dau seama ce ar înseamna să îţi pierzi un copil, este foarte greu, însă nu consider că este vina lui Piedone, eu consider că este vina celui care a fost acolo, s-a uitat, a văzut şi nu şi-a făcut treaba. De asta îl susţin pe Piedone”. 

„Domnul Piedone a fost tot timpul alături de oameni”

Anghela Cecilia venise să semneze pentru a doua oară, din moment ce primele liste pe care semnase fuseseră respinse. Problema ei iniţială era, însă, alta: „Eu am venit aici pentru o altă problemă. Am semnat zilele trecute, iar ieri au venit nişte fete pe stradă la mine să le dau semnătura. Le-am spus că am dat-o, iar pe cea de-a doua nu o mai dau. După ce au plecat de lângă mine, au trecut strada şi am văzut că pe spate aveau un imprimeu pe geci cu mărul şi scria Sector 6, deci erau de la PMP. Să vedeţi cum s-a ajuns. În mod sigur luau pentru Tomac (Eugen Tomac, candidatul PMP pentru Sectorul 1 – n.r.)”.

Doamna Cecilia consideră că: „Domnul Piedone a fost tot timpul alături de oameni. L-am văzut pe stradă. La mine pe stradă a venit de nu ştiu câte ori, dacă era ceva în neregulă, dumnealui chema, ori de la ADP, orice era nevoie şi rezolva probleme. Iarna, arterele principale erau curăţate. Piedone la două noaptea era pe stradă, în maşini şi dădea zăpadă mai departe. Eu nu am văzut un alt primar care să facă treaba asta. A făcut mult bine”.

Doamna Fălcuşan a venit împreună cu fiica şi ne-a spus în grabă, scurt şi la obiect, motivele pentru care şi ea îl susţine: „A făcut foarte multe pentru sector, a înfrumuseţat Sectorul 4. Înaintea dânsului, era, cred că cel mai urât sector. A făcut foarte multe parcuri de joacă pentru copii, pe oriunde a găsit un spaţiu între blocuri, Orăşelul Copiilor cu tot ce a construit prin parcul acela mare şi super de frumos”. Legat de Colectiv, nu îl consideră vinovat: „Chiar nu îl consider vinovat, nu ştiu de ce să fie“.

Dacă l-ar fi considerat vinovat, la cei 65 de ani, Viorica Atitiene nu ar mai fi venit să semneze: „Păi cică n-ar fi el. Nu este el vinovat, na! Nu e vinovat, altfel nu veneam aici. A făcut prea multe pentru noi. Noi am avut mizerie pe aicea, am avut tot felul de nesuferiţi şi el ne-a făcut curăţenie. A stat aicea (la sediu – n.r.). Veneam cu el aici, cu copiii, şi vorbeam, şi el stătea ca să facă lumea treabă, muncitorii. Şi curăţenie, nu mai spun de curăţenie”. Îl votează „pentru că a făcut foarte frumos pe aici. Ne-a făcut parcuri, ne-a făcut tot felul de dinastea pentru bătrâni, de stat, bănci, şi pentru copii, de joacă”.

„Mi s-a părut prea mare tevatura pentru Colectiv”

Maria Panait este un medic stomatolog în vârstă de 42 de ani şi a venit la sediu împreună cu fiica sa: „Păi, e primarul nostru. A făcut multe lucruri bune. Avem blocuri, parcuri, de toate. Şi este un om cu care ne-am întălnit şi pe stradă, şi în piaţă, şi discuţi cu el ca şi cum ai discuta cu fratele. Ne-am întălnit în Orăşelul Copiilor şi el stătea de vorbă, îl opreau oamenii şi îl întrebau cum stă cu dieta de slăbit. A stat de vorbă cu omul de rând. Când ai cu cine să vorbeşti, şi te ascultă. şi face, şi nu se fereşte. Şi când a fost o dată la Piaţa Sudului şi era un tataie cu o tarabă, i-a zis «Să trăiţi»”.

Maria Panait

Femeia îi mai urează lui Piedone „să îl ajute Dumnezeu să se ocupe, să termine ce început, că mai are, trebuie să ne reabiliteze şi nouă blocul, că alea de lângă arată de zici că sunt hoteluri şi la noi zici că suntem la puşcărie. Sunt multe spaţii cu verdeaţă, flori, şi fântăna de la Niţu Vasile. Să treceţi pe acolo seara să vedeţi cum arată. E frumoasă, sunt tot felul de luminiţe, zici că eşti în altă parte. Cine a fost înainte n-a făcut nimic. Vinovat pentru Colectiv nu îl văd, sincer. La câte se întămplă în ţară. Primarul îţi dă un aviz, dar acum tot de primar ţine şi ce şi-a pus nea Caisă în magazin şi că a aprins lumânări? Păi explodează un  bloc, Doamne fereşte, tot Piedone e de vină? Am văzut şi pe Facebook, mulţi în înjură, nu, nici chiar aşa. Se aruncă cu pietre într-un om... Dacă ia foc, explodează ceva, tot primarul e de vină? Şi ce se întămplă cu bebeluşii, primarul de sector e de vină? Dacă în localul ală aveau voie 100 de oameni, ce au căutat 500 şi ce au căutat artificiile? De ce nu s-a luat lumea şi de ISU? Unii în invinovăţesc, eu, nu. Asta e ca aia, te-am ajutat o viaţă întreagă şi nu te-am ajutat o dată, acum îmi dai în cap. Ce să mai vorbim despre Sorin Oprescu, că acum s-a dus în sala de operaţii şi acum operează şi n-a mai păţit nimic?”. 

Iuliana Irimescu (42 de ani), o altă bucureşteancă venită vineri la sediul de campanie al lui Piedone pentru a-şi da semnătura pe listele de susţinere, are şi ea propria judecată privind vinovăţia lui Piedone pentru tragedia din Colectiv:

„Îl susţin, pentru că eu nu l-am considerat vinovat. Asta nu decidem noi, asta se decide în momentul în care iese. Dacă iese, eu mi-am pus în gând, asta înseamnă că n-a avut nicio treabă, dacă nu iese, înseamnă că l-a considerat Dumnezeu vinovat şi de asta nu a ieşit. Poate că a fost ghinionul sau poate că a fost vinovat, dar asta v-am zis. Mi s-a părut prea mare tevatura pentru Colectiv. Acum s-a întămplat în India, la o întălnire religioasă, în care la fel, a luat foc şi au murit aproape o sută de oameni. Acolo cine a mai fost de vină? Mi-a părut rău şi îmi pare rău pentru ei, dar poate că nu a fost cineva neaparat vinovat, dar din chestia asta s-a făcut o întreagă... Că au mai fost accidente de felul ăsta”.

Piedone: „Eu decât mi-am anunţat intenţia”

Deşi merge zilnic la sediu, până la orele 14.00, fostul primar Cristian Popescu Piedone nu şi-a făcut apariţia şi vineri, până la prânz. Cu doar o zi înainte îşi găsise de dimineaţă sediul vopsit în roşu şi negru, iar pe clădire era scris: „Asasinule!”, „Criminalule!”. Joi, însă, după ce urmele acestea au fost şterse de pe clădire, Piedone şi-a întreţinut alegătorii, susţinându-i să-i dea semnăturile.

„Nu trebuie să-i conving, nu îi chem eu aici în sediul de partid, ei îşi vor pune votul, pe care este mai bun. Eu nu fac nicio campanie agresivă, eu decât mi-am anunţat intenţia să candidez, nu am să cheltuiesc un leu, n-am să fac absolut nimic, propagandă, nu-mi pun prisme, nu-mi pun bannere, nu-mi pun absolut nimic. Aştept votul din 5 iunie, cum vor hotărî cetăţenii, ei sunt peste politic, peste jocurile politice, peste absolut tot. Ei, de fiecare dată, fac diferenţa între vorbe şi fapt. Susţinerea mea vine de la oameni, nu de la partide, niciodată nu am fost dependent de partide, ele au avut nevoie de mine. În spatele meu e ceea ce îşi doresc toţi şi nu au, susţinerea populară. Asta este marea lor problemă. Şi invidia, probabil, în acelaşi timp”, ne spune Piedone. Ce nu ne spune, însă, cel care şi-a dat demisia, în noiembrie 2015, după ce sute de tineri au ars în Colectiv, e orice are legătură cu tragedia care a pus în genunchi o Românie întreagă. O Românie care părea atunci că nu-i mai vrea pe cei ca Piedone. O Românie care i-a strigat, atunci, lui Piedone să demisioneze. O Românie care, acum, pare să fi uitat. 
 

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite