Andrei Şerban: „Nu e adevărat că am refuzat directoratul Operei. Refuzul e al politicienilor, nu al meu, şi e tragic!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Şerban anunţă că "se comite o crimă în cultură, un genocid cultural" la Opera Naţională Bucureşti (ONB)                                                FOTO: Daniela Dima
Andrei Şerban anunţă că "se comite o crimă în cultură, un genocid cultural" la Opera Naţională Bucureşti (ONB)                                                FOTO: Daniela Dima

Regizorul Andrei Şerban infirmă zvonurile conform cărora a refuzat propunerea de directorat la Opera Naţională Bucureşti (ONB), în urma crizei profunde cu care se confruntă această instituţie de trei săptămâni. „Am cerut condiţii radicale, juste, care s-ar putea obţine, desigur, în mod excepţional printr-o derogare de guvern. Dacă politicienii ar fi interesaţi de o viziune nouă, totul ar fi posibil“, a declarat Andrei Şerban pentru „Adevărul“.

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu i-a propus lui Andrei Şerban să devină director la Opera Naţională Bucureşti, însă, ulterior, au apărut ştiri care anunţau un refuz al celebrului regizor de teatru şi operă.

„Nu e adevărat că am refuzat, dimpotrivă, am spus Ministrului că sunt singurul care poate aduce o viziune nouă, adevarată, pentru a pune Opera Naţională din secolul  XIX în secolul XXI.

Am  fi putut împreună reface Opera, cum am refacut cu succes Teatrul Naţional după Revoluţie. Refuzul e al lor, nu al meu şi  e tragic!, a declarat Andrei Şerban pentru "Adevărul".

"Am cerut condiţii radicale, juste, care s-ar putea obţine, desigur, în mod excepţional printr-o derogare de guvern.
Dacă politicienii ar fi interesaţi de o viziune nouă, totul ar fi posibil", a subliniat regizorul.

"Dar cei care pierd nu suntem noi, ci Arta cu A mare, calitatea e cea care pierde. E  crimă ce se comite în cultura autohtona azi! Un genocid cultural", a concluzionat Andrei Şerban.

Andrei Şerban, născut pe 21 iunie 1943, în Bucureşti, a intrat la IATC la Actorie, dar s-a transferat la Regie, după care, student fiind, montează „Iuliu Cezar“ la Teatrul Bulandra, bucurându-se de un mare succes.

În 1969, primeşte o bursă la Teatrul La MaMa din New York şi rămâne în America, unde începe o carieră strălucită ca regizor de teatru şi de operă, lucrând cu mari personalităţi ale teatrului şi fiind discipol al lui Peter Brook.

Din 1990 până în 1993, conduce Teatrul Naţional din Bucureşti.

Andrei Şerban a mai colaborat cu ONB. În stagiunea 1995-1996, opera Oedipe a revenit pe scena Operei Naţionale Bucureşti într-o viziune de avangardă, care a iscat mari controverse, pe plan politic, la vremea respectivă. La pupitrul dirijoral s-a aflat Cornel Trăilescu, costumele au fost semnate de Viorica Petrovici, maestru de cor a fost Stelian Olariu, iar coregrafia spectacolului a fost realizată de Răzvan Mazilu.

La Bulandra, a montat în ultimii ani „Ivanov“, „Lear“,„Omul cel bun din Seciuan“ şi „Carusel“.

În prezent, e profesor de teatru la Universitatea Columbia din New York. 

Andrei Şerban a regizat spectacole de teatru şi operă pe cele mai mari scene ale lumii, două dintre ele fiind Opera Garnier din Paris, Metropolitan Opera din New York.

La Iaşi, Andrei Şerban a transpus pe scenă opera balet „Indiile Galante” — de Philippe Rameau (2012), „Troienele” — de Euripide (2013), „Lucia di Lammemoor” — de Gaetano Donizetti (2014).

La Adevărul Live:  Regizorul Andrei Şerban, despre muzică în viaţă, operă şi teatru

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite