Cine ar putea fi noul ministru al Culturii? Cel mai probabil, Corina Şuteu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Şuteu, foarte posibil noua ministreasă a Culturii    FOTO: Eduard Enea
Corina Şuteu, foarte posibil noua ministreasă a Culturii    FOTO: Eduard Enea

Cel mai vehiculat nume pentru a-l înlocui pe Vlad Alexandrescu la conducerea Ministerului Culturii este cel al Corinei Şuteu, propusă chiar de ministrul demisionar pentru a asigura continuitatea viziunii sale. O astfel de numire ar calma spiritele şi în interiorul mediului cultural, în care susţinătorii lui Vlad Alexandrescu se pregătesc pentru a doua zi să iasă în stradă, în scopul de a-l readuce înapoi pe ministrul demisionar.

În cursul zilei de 28 aprilie, Vlad Alexandrescu a propus-o la portofoliul Culturii pe Corina Şuteu, în prezent secretar de stat la minister, unul dintre managerii culturali apreciaţi în mediile intelectuale, după ce a condus ICR New York vreme de câţiva ani, în timpul directoratului lui Horia-Roman Patapievici, până la „lovitura de stat“ din vara anului 2012.

Conform surselor „Adevărul“, Corina Şuteu este, într-adevăr, numirea cea mai probabilă la şefia ministerului, în locul demisionarului Vlad Alexandrescu. O astfel de mişcare din partea premierului Dan Cioloş ar rezolva simultan două probleme: ar asigura continuitatea viziunii manageriale a lui Vlad Alexandrescu, Corina Şuteu fiind până acum, cum s-ar spune, „mâna sa dreaptă“, şi ar potoli spiritele printre susţinătorii intelectuali ai ministrului demisionar, care afirmă că vor ieşi în stradă până când Vlad Alexandrescu va fi readus înapoi.

Dacă doamna Corina Şuteu va fi aleasă, va fi prima femeie ministru al Culturii de la demisia din 2005 a Monei Muscă încoace.

Reformatori, mediocraţi, tehnocraţi şi tribalişti

Nu este, însă, singurul nume vehiculat, în aceste „zile fierbinţi“, pentru a-l înlocui pe Vlad Alexandrescu. Printre variante se află şi oameni care clar ar reprezenta o restauraţie mediocrată, precum actorul George Ivaşcu (a cărui soţie, Alice Barb, este una din principalele colaboratoare ale lui Robert Negoiţă la primăria PSD a Sectorului 5), dar şi profesionişti respectaţi, precum Sergiu Nistor, consilier pe probleme de patrimoniu şi cultură la Palatul Cotroceni. Un nume ca Ion Caramitru, deşi apreciat pentru ministeriatul său din timpul Convenţiei Democrate, este văzut totuşi în prezent ca un reprezentant al trecutului, acum câteva zile el cerând public - în mod strategic - demisia / demiterea lui Vlad Alexandrescu. Contactat de „Adevărul“, fostul ministru al Culturii şi de Externe Andrei Pleşu a spus că este prima oară când aude de posibilitatea readucerii sale la Cultură, nimeni contactându-l până acum oficial.

Pe de altă parte, Vlad Alexandrescu a vorbit, joi, despre importanţa continuării reformei pe care a iniţiat-o: ”Aceste reforme trebuie să continue, ar fi foarte grav ca reforma să se oprească aici. Din toată puterea mea, am încercat să duc reforma mai departe, la un moment dat am întâmpinat rezistenţă şi această rezistenţă m-a împiedicat sa îmi duc misiunea până la capăt”, conform News.ro.

Întrebat la ce anume se referă atunci când vorbeşte despre rezistenţă, Alexandrescu a indicat grupurile de interese din ”zona patrimoniului”, pe care a fost evident că ”le-a deranjat” (referindu-se, probabil, la includerea Roşiei Montana în zona de patrimoniu UNESCO).

În această seară, într-o postare pe facebook-ul personal, Vlad Alexandrescu a scris:

„În momentul de faţă, din pricina rezistenţelor surde şi din ce în ce mai încrâncenate ale sistemului, reforma este pe cale de a se opri. Acest lucru se manifestă prin multe semnale, atât în lumea instituţiilor de spectacol, după cum aţi observat la Operă, în lumea muzeelor, unde am declanşat concursuri cu jurii internaţionale, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în România, şi managerii în funcţie au început să se opună şi să facă front comun împotriva ministrului Culturii, cât şi în domeniul restaurării patrimoniului şi al grijii pentru monumentele istorice“.

Cine este Corina Şuteu?

Corina Şuteu şi-a început cariera în calitate de critic de teatru în România. În 1991, a devenit director al Uniunii Teatrale din România (UNITER), iar în 1995 a devenit director al Mastere Specialisee Europeen en Management des entreprises culturalles (Dijon, Franta) şi preşedinte al Forumului reţelelor culturale europene. În 1998 a fondat asociaţia ECUMEST.

Între 2005 - 2006 a editat cartea "Arts Politics and Change" (ca urmare a programului "Policies for culture"), publicată la Amsterdam, şi a lansat la Columbia University volumul "Another Brick in the Wall, a Critical Overview of Cultural Management in Europe". A ocupat funcţia de director al Institutului Cultural Român din New York în perioada 2006 - 2012.

Corina Şuteu s-a implicat în numeroase proiecte culturale, cel mai recent fiind "Bucureşti - Capitală europeană a culturii 2021".

Cine sunt contracandidaţii Corinei Şuteu?

Totodată, Vlad Alexandrescu a recomandat rămânerea în minister a lui Mihai Ghyka, care să gestioneze în continuare campania pentru achiziţia ”Cuminţenie Pământului”.

În spaţiul public, au fost înaintate alte două nume, actorul George Ivaşcu şi consilierul pe probleme de patrimoniu şi cultură de la Cotroceni, Sergiu Nistor, fără ca executivul să le asume.

George Ivaşcu (născut pe 15 februarie 1968, Bucureşti) este un actor român. Din 1993 a activat ca actor la Teatrul de Comedie. Din 1996 a activat ca actor la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”, Bucureşti (TNB). Din 2007 este director al Teatrului Metropolis, din Bucureşti.

Preşedintele României Ion Iliescu i-a conferit actorului George Ivaşcu la 13 mai 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

Manager mediocru la Teatrul Metropolis, George Ivaşcu are însă „tinicheaua“ Alice Barb, soţia sa, fostă regizoare de teatru, actualmente principală colaboratoare a primarului PSD Robert Negoiţă la Sectorul 5, prin Centrul Cultural Casa Artelor. Ar rezulta astfel un conflict de interese de toată frumuseţea.

Pe de altă parte, Sergiu Nistor - în prezent consilier pe probleme de patrimoniu şi cultură la Palatul Cotroceni - este un profesionist respectat, pe chestiuni de patrimoniu şi management cultural. Printre altele, Sergiu Nistor este unul dintre principalii artizani ai evenimentului Sibiu 2007 - Capitală Culturală Europeană, pe vremea când se afla, în calitate de secretar de stat, la ministerul Culturii condus de compozitorul Adrian Iorgulescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite