Mica şi săraca Românie râvneşte la marea şi bogata Basarabie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Nu există interese ascunse ale statului român în legătură cu actuala Republică Moldova”
„Nu există interese ascunse ale statului român în legătură cu actuala Republică Moldova”

Cu ipocrizia caracteristică, unul dintre „stataliştii” Republicii Moldova de azi a „avertizat” asupra riscurilor izbucnirii unui război civil peste Prut, din cauza dorinţei „românilor” de a face Unirea.

În realitate, lucrurile sunt mult mai simple. Republica Moldova a mai trecut printr-un război civil, cel declanşat în 1992 de separatiştii transnistreni. Atunci nici nu se punea problema Unirii. Separatiştii, discret susţinuţi de „stataliştii" de la Chişinău, au declanşat războiul civil doar pentru că Basarabia şi-a proclamat independenţa, a revenit la limba română şi la alfabetul latin.

Iar scopurile urmärite de declanşatorii acestui război civil au fost atinse. Limba română se vorbeşte în Basarabia, dar în Constituţie e numită în continuare „limba moldovenească", deşi fără statut oficial, rusa domină audiovizualul, publicitatea şi presa scrisă, iar independenţa e atent supravegheată, astfel încât să nu fie utilizată în nici un mod care ar putea aduce beneficii basarabenilor.

E uşor de dedus cine are interesul să declanşeze un război civil în Basarabia şi de ce. În nici un caz „românii care doresc Unirea”.

De asemenea, la fel de simple sunt lucrurile şi în ce priveşte eventuala declanşare a unui război civil. „Statalistul" care nu mai poate de grija bietului cetăţean uită, din păcate, că nu mai suntem în 1992. Spaima de război civil e mereu aceeaşi, numai că acum e democraţie, iar lumea civilizată a creat - după dezastrul din fosta Iugoslavie - mecanisme prin care cei care declanşează războaie civile plătesc, mai devreme sau mai târziu, pentru faptele lor. Dacă o majoritate a cetăţenilor unui stat va decide că doreşte ceva, iar o minoritate va declanşa, în replică, un război civil, instigatorii lui vor plăti.

Trebuie să spunem răspicat cetăţeanului Republicii Moldova şi că România susţine necondiţionat Basarabia, dar atât. Nu există interese ascunse ale statului român în legătură cu actuala Republică Moldova. Pragmatic vorbind, România trăieşte deja în altă lume. E stat membru al UE şi NATO, a reînceput să se dezvolte, are ritmuri înalte de creştere economicä şi, deşi are în comtinuare destule probleme, greul a cam trecut. Ideea că un stat de nivelul şi dezvoltarea României unelteşte pentru a pune mâna pe dezastrul din Basarabia e demnă de tenebrele KGB-ului din Tiraspol.

Sunt convins cä basarabenii înşişi ştiu asta. Dorinţa lor de apropiere de Uniunea Europeană nu e rezultatul unui complot, al României sau al unor astre neprecizate, ci al nemulţumirii crescânde cu privire la situaţia lor. Şi la absenţa oricărei perspective.

De altfel, când recurgi la ameninţarea cu bau-baul războiului civil, e limpede că nu ai (şi nici nu ai avut niciodată) vreo soluţie. Una concretă, care să-i ajute pe oameni - indiferent de etnia lor - să-şi plătească facturile, să se îmbrace şi să mănânce cumsecade. Măcar atât.

Şi, dacă nici măcar atât nu poţi, cu ce tupeu pretinzi să vorbeşti în numele cetăţenilor?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite