De ce cade părul după tratamente oncologice. Medic: „Chimioterapia este cea mai periculoasă medicaţie umană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele diagnosticate cu cancer care urmează şedinţe de chimioterapie sau de radioterapie se confruntă frecvent cu pierderea podoabei capilare.

Oncologul Lucian Miron, de la Institutul Regional de Oncologie, a explicat că persoanele diagnosticate cu cancer îşi pierd părul din cauză că medicamentele folosite pentru distrugerea celulelor canceroase neutralizează, în acelaşi timp, şi celulele cu creştere rapidă cum sunt cele ale părului.

Profesorul a arătat că majoritatea persoanelor care urmează şedinţe de chimioterapie îşi pierd părul după aproximativ trei săptămâni.

Unele persoane se pot confrunta cu pierderea părului în smocuri sau cu rărirea acestuia pe creştet. Potrivit oncologului, efectele adverse se manifestă diferit de la o persoană la alta.

„Cancerul fiind o patologie atât de complexă nu poate fi abordat printr-o singură modalitate terapeutică. Boala canceroasă are două tipuri de tratamente: cele locale sau loco-regionale şi cele sistemice. Primele tratează organul afectat: sânul, plămânul, colonul sau prostata. Aceste terapii locale sunt de două tipuri: chirurgia oncologică şi radioterapia, adică tratament prin radiaţii”, a precizat oncologul Lucian Miron.  

Profesorul a arătat că radioterapia concentrează un fascicul de radiaţii pe o tumoră localizată la un organ, în timp ce a doua categorie de tratament este utilizată pentru că boala canceroasă nu mai este o afecţiune care aparţine unui singur organ.

„Tratamentul la stadiile III şi IV de boală nu mai poate fi doar local şi avem nevoie de o categorie mare de medicamente care să circule în întreg organismul şi să atace tumora peste tot. Aceste medicamente sunt sistemice. Progresele în cancer sunt determinate exclusiv de medicamentele sistemice care privesc cancerul ca o boală a întregului organism”, a mai spus profesorul.

Oncologul Lucian Miron a subliniat că prima terapie sistemică a fost chimioterapia citotoxică, terapie prin care pacientul urmează o schemă medicamentoasă cu „nişte otrăvuri” care acţionează asupra celulelor tumorale. Acestea au, însă, şi efecte secundare importante, distrugând şi multe celule normale.

„Efectele chimioterapiei sunt devastatoare pentru toate sistemele: cardiac, pulmonar, renal, endocrin. Nu există sistem în organism care să nu fie practic afectat de chimioterapie. Această terapie atacă şi celulele normale, şi cele canceroase. De aceea, chimioterapia este cea mai periculoasă medicaţie umană cunoscută. Cu chimioterapia poţi să omori foarte uşor un om, respectând dozele din ghiduri şi protocoale”, a conchis specialistul.

Potrivit medicului, primul chimioterapic uman a fost inventat din gazul de luptă folosit în Primul Război Mondial. Efectele adverse ale terapiilor aplicate pacienţilor diagnosticaţi cu cancer încetează după finalizarea şedinţelor. Specialiştii subliniază că părul începe să crească din nou după tratamentul final de chimioterapie. De regulă, după terapie, podoaba capilară poate creşte altfel decât înainte, mai des, mai ondulat sau de o altă culoare.
 

Citeşte şi:

INTERVIU Lucian Miron, oncolog: „Am pierdut războiul cu cancerul. Ratele de supravieţuire au rămas foarte reduse“

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite