Surpriza de la percheziţii: şeful de la Fisc  avea ascuns, într-un seif din pivniţă, carneţelul cu  şpăgile pentru PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Ardelean
Mircea Ardelean

Mircea Ardelean, fostul şef al Fiscului din Satu –Mare era meticulos când era vorba de banii pe care i-a dat PSD-ului,pentru că a fost promovat şi menţinut în funcţii de conducere. Potrivit însemnărilor, el a făcut plăţi la negru pentru campanile electorale a PSD,  a dotat cu plasma sediul partidului şi chiar a achitat prestaţia rapsodului Dumitru Farcaş, la un eveniment organizat de PSD.

Detaliile inedite apar în dosarul în care vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Mircea Govor (PSD) a fost trimis în judecată pentru corupţie. Cu sprijin de la „centru“, Govor numea după bunul plac şefii instituţiilor locale, inclusive la Fisc. Aşa a făcut şi cu finul său. Mircea Ardelean este trimis în judecată în două dosare de corupţie, iar în cazul naşului său, Mircea Govor, el a avut calitatea de martor.

Mircea Ardelean a fost recunoscător naşului Govor pentru numirea la şefia AJFP Satu Mare. El a deţinut  funcţia de director executiv interimar al DGFP Satu Mare (august 2012-31 iulie 2013), cât şi după reorganizarea ANAF, când a deţinut funcţia de şef administraţie al AJFP Satu Mare (1 august 2013 – 1 noiembrie 2014).

Carneţelul buclucaş

Într-un carneţel de culoare albastră, pe care Ardelean l-a ascuns într-un seif cu cifru în subsolul casei în care locuieşte, acesta şi-a notat, cu meticolozitate, tot ce i-a dat lui Mircea Govor, persoanelor cu anumite funcţii de conducere din OJ PSD sau partidului care l-a propulsat la conducerea unei instituţii deconcentrate extrem de importante, în perioada 23 noiembrie 2012 – 04 noiembrie 2014.

Astfel, la pagina 19 (faţă+verso), apar sume substanţiale de bani pe care suspectul le-ar fi dat lui „Mircea” (se referă la Mircea Govor- potrivit DNA) în perioada decembrie 2012-martie 2013(în total, aproximativ 28.000 lei), lui „Valer” suma de 1.100 lei (se referă la Valer Marian, fostul preşedinte al PSD Satu Mare- potrivit DNA), lui Dumitru Fărcaş suma de 2.500 lei, 2.800 lei constituie „sponsorizare”, 1.000 lei „Manuela” (se referă la Manuela Rogoz,persoană cu funcţie de conducere în cadrul PSD Satu Mare, fiind şi consilieră a lui Mircea Govor în cadrul CJ Satu Mare), urmând ca acei bani să fie folosiţi pentru acoperirea cheltuielilor de mâncare pentru deplasarea de la Constanţa, unde în acea perioadă s-a desfăşurat Şcoala de Vară a TSD  (Tineretul Social Democrat).

DNA: Bani către liderii PSD

La diferite date din anul 2014 apar sume de 10.000 lei, 2.500 lei, 2800 lei, 5.000 lei etc., cu privire la care nu sunt indicate persoane, potrivit DNA există indicii că acele sume de bani au fost date de Mircea Ardelean fie unor persoane cu funcţii de conducere în partid, fie pentru finanţarea partidului din care face parte, ca şi „recompensă” a faptului că a fost sprijinit pe linie politică de Mircea Govor pentru accederea şi menţinerea pe postul de conducere în cadrul AJFP Satu Mare.

Donaţii către şcolari din confiscări

O parte din aceste foloase remise au fost recunoscute chiar şi de către Mircea Ardelean. Pentru data de 05 decembrie 2013, el a menţionat „100 buc.pulovere”, cu privire la care a declarat că în decembrie 2013, AJFP Satu Mare a donat bunuri din confiscări,respectiv pulovere pentru copii în beneficiul unei biserici ori a unei unităţi şcolare. Tot în aceeaşi perioadă, Mircea Ardelean a arătat că  AJFP Satu Mare a donat câte un autoturism primăriilor Socond şi Bârsău (unde sunt primari PSD), aceste autovehicule provenind din confiscări (a se vedea în acest sens adnotarea „noiembrie-primar Socond+Bârsău”, „donaţie maşini”, documentele justificative ridicate de la AJFP Satu Mare, declaraţia lui Ciurdaş Traian, primarul Comunei Bârsău, care a declarat că a obţinut acel autoturism pentru primărie în urma unei discuţii purtate cu Govor). Cu privire la suma de „1100 lei Valer – curent electric”, martorul a declarat că a remis acea sumă de bani împrumut lui Valer Marian, care apoi i-ar fi restituit, motivând că o terţă persoană îi ceruse lui Valer Marian (preşedintele OJ PSD Satu Mare în acea perioadă) acea sumă de bani pentru a plăti curentul electric.

Mircea Ardelean a mai recunoscut la DNA că menţiunile „15.05.2014-2 maşini pentru campanie” şi ”04.11.2014 – 2 maşini caravană” se referă la faptul că acesta a pus la dispoziţia partidului PSD, cu ocazia desfăşurării campaniei privind alegerile europarlamentare şi parlamentare parţiale care s-au desfăşurat în perioada aprilie – iunie 2014, a pus la dispoziţia partidului autoturismul personal pentru caravana electorală, la indicaţiile lui Raul Băbţan - directorul de campanie.

Bani pentru Dumitru Farcaş

Cu privire la menţiunea „15.02.2013 – 2500 Fărcaş Dumitru”, o persoană care se afla în anturajul Lui Mircea Govor şi Valer  Marian în acea perioadă, a confirmat că şi acea menţiune corespunde realităţii, declarând următoarele:
„Doresc să menţionez faptul că, potrivit celor relatate de Mircea Govor în cursul anului 2013, Valer Marian a participat  însoţit de Dumitru Fărcaş, la un eveniment organizat de o firmă de pe raza municipiului Carei.

Valer Marian i-ar fi cerut lui Mircea Govor, să-l determine pe administratorul  firmei respective să achite contravaloarea prestaţiei artistice a lui Dumitru Fărcaş, invitat de Valer Marian în acest scop, lucru pe care administratorul l-a refuzat. În final contravaloarea prestaţiei artistice a lui Dumitru Fărcaş  a fost achitată de Ardelean Ioan Mircea, prezent fiind şi el la acel eveniment. Cunosc din aceleaşi relatări, că Ardelean Ioan Mircea nu a avut asupra lui suma respectivă de bani, dar totuşi în final a achitat contravaloarea actului artistic”.

Mircea Ardelean a recunoscut că ar plătit acei 2.500 lei lui Dumitru Fărcaş, însă la un eveniment desfăşurat în oraşul Satu Mare, unde au participat mai mulţi membri PSD Satu Mare.

Plasme şi frigider pentru partid

În ceea ce priveşte menţiunile ”05.12.2013 TV PLASMA”, „frigider -19.03.2014” şi „07.05.2014 Tv plasmă”, potrivit declaraţiei date, în calitate de martor,  de Cecilia Marinescu (secretar general adjunct al organizaţiei judeţene PSD Satu Mare) rezultă că astfel de bunuri de uz casnic au apărut în sediul PSD Satu Mare exact în perioadele mai sus menţionate, fără a exista acte de provenienţă în acest sens.

De asemenea, Rorica Tătaru (contabilul PSD Satu Mare) confirmat că a evidenţiat aceste bunuri extracontabil, deoarece Mircea Govor, preşedintele organizaţiei, nu i-a putut pune la dispoziţie documente justificative în acest sens (contracte de vânzare cumpărare, facturi, acte de donatie etc.).

„Coroborând toate aceste mijloace de probă cu faptul că toate aceste bunuri mobile au fost identificate la sediul PSD Satu Mare cu ocazie efectuării percheziţiei domiciliare, putem concluziona că singura explicaţie plauzibilă cu privire la provenienţa bunurilor respective o constituie faptul că Ardelean Ioan Mircea este persoana care a furnizat aceste bunuri partidului din care face parte, în sensul că fie le-a achiziţionat, fie au provenit din confiscările efectuate în acea perioadă de instituţia pe care o conducea, fie i-au fost remise de terţe persoane”, susţine DNA.

DNA: Bani la negru pentru PSD

În ceea ce priveşte menţiunile „11.05.2014 – 10.000 lei” şi „15.05.2014 – 10.000 lei”, având în vedere şi declaraţia martorului Tătaru Rodica, mandatarul financiar al campaniei electorale PSD pentru alegerile parlamentare parţiale, respectiv europarlamentare din perioada aprilie-iunie 2014 (cele două campanii s-au suprapus), care a arătat că îşi aminteşte că şi-a notat atât olograf, cât şi pe un tabel în format excel, Mircea  Ardelean a donat sau urmează să doneze suma de 10.000 lei, coroborat şi cu faptul că în actele contabile ale partidului nu se regăseşte o astfel de donaţie, procurorii DNA arată că rezultă că Mircea Ardelean a donat suma totală de 20.000 lei în două tranşe, la negru, pentru a sprijini financiar acele campanii electorale. DNA arată că aceeaşi concluzie se poate desprinde şi din menţiunile „04 noiembrie 2014 5000 lei”, (cu deosebirea că acea sumă de bani a fost remisă pentru a sprijini la negru PSD în campania electorală privind alegerea preşedintelui României din perioada noiembrie 2014), respectiv „2 maşini caravană” (menţiune ce apare imediat după cea în legătură cu cei 5000 de lei).

Cazuri similare

Acest caz aminteşte de una dintre probele DNA în cazul senatoarei Doina Tudor este o agendă care a aparţinut milionarului Ilie Carabulea, patronul Carpatica Asig. Acesta îşi nota meticulos în acest document fiecare cadou, băuturi fine sau produse alimentare, pe care le-ar fi dat unor demnitari.

Procurorii DNA au fotografiat întreaga agendă a lui Ilie Carabulea, iar din această probă rezultă că printre beneficiarii diverselor cadouri făcute de acesta,  constând în produse alcoolice şi alimentare, erau oameni politici sau funcţionari publici, între care figurează şi Marian Ovidiu.

De altfel, mai mulţi demnitari, magistraţi sau afacerişti de top au făcut greşeli copilăreşti atunci când dădeau sau primeau şpagă, sau când puneau la cale tunuri financiare. Gafele acestora au ajuns probe-cheie în ancheta procurorilor DNA.

Un alt caz este cel al afaceristului Gheorghe Paltin-Sturdza, cel care voia să retrocedeze fraudulos aproximativ 40.000 de hectare de pădure, cu ajutorul deputaţilor PSD Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc. Cazul lui Paltin-Sturdza este identic cu cel al lui Gheorghe Penescu, patronul magazinelor Pic, cel care îşi nota cu minuţiozitate pe un stick de memorie toate şpăgile.

Un caz similar s-a întâmplat şi în dosarul lui Horea Uioreanu, şeful CJ Cluj. Consilierul politicianului, Răzvan Pop , ţinea în calculatorul lui o agendă în care apar toţi banii pe care i-a încasat de la diverşi oameni de afaceri şi sponsori.

Nu doar în cazurile de corupţie se întâlneşte o astfel de agendă. Numele a zeci de oameni de afaceri care au luat bani cu camătă de la interlopii din clanul Cămătarilor au fost găsite între coperţile agendei lui Sile Cămătaru. Agenda a fost ridicată cu ocazia percheziţiei din data de 13 decemrbie 2012, efectuată în celula unde se afla încarcerat Vasile Balint, zis "Sile Cămătaru”.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite