Peste 200.000 de  copii au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinatate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii care au părinţii plecaţi în străinătate pot dezvolta ulburări emoţionale şi comportamentale
Copiii care au părinţii plecaţi în străinătate pot dezvolta ulburări emoţionale şi comportamentale

Conform statisticilor oficiale, peste 85.000 de copii din România au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. În realitate, potrivit datelor colectate de „Salvaţi Copiii” de la Inspectoratele Şcolare, pentru finalul anului 2015, au relevat aproximativ 212.352 de copii au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

Organizaţia „Salvaţi Copiii” a organizat, marţi, prima prima conferinţă naţională dedicată problemei copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, care a de zvăluit amploarea fenomenului copiilor lăsaţi să se dezvolte în lipsa grijii părinteşti.

Astfel, potrivit organizatorilor statisticile oficiale spun că peste 85.000 de copii din România au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, iar patru din zece dintre aceştia sunt complet lipsiţi de grija părintească. O serie de studii realizate de-a lungul ultimilor ani au arătat că datele oficiale surprind însă doar o parte din dimensiunea fenomenului, estimările studiilor indicând între 170.000 şi 350.000 de copii în această situaţie. 

Datele colectate de Salvaţi Copiii de la Inspectoratele Şcolare pentru finalul anului 2015 au relevat că 212.352 de copii au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, cu toate că cifra înregistrată în evidenţele serviciilor publice de asistenţă socială  arată că doar 85.194 de copii ar fi în această situaţie, arată un comunicat al Organizaţiei „Salvaţi Copiii”

Copiii pot dezvolta tulburări emoţionale şi prezintă risc de abandon şcolar

Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, subliniază că în contextul migraţiei, copiii rămaşi acasă în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate se confruntă cu dificultăţi de ordin emoţional, social şi educaţional. În plus, lipsa părinţilor sau a unui reprezentant legal poate duce la limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate, educaţie şi beneficii sociale. 

„Copiii ai căror părinţi sunt plecaţi să câştige bani în alte ţări resimt situaţia ca pe un abandon. Dezvoltă sentimente de nesiguranţă, de vinovăţie, de scădere a încrederii în sine. Pe acest fond de vulnerabilitate sunt expuşi mai multor riscuri de apariţie a unor tulburări emoţionale şi de comportament, de abandon şcolar, de autoizolare. În plus, lipsa părinţilor sau a reprezentantului legal poate determina şi limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate, educaţie şi la beneficii sociale", a declarat Alexandrescu, la conferinţa "Părinţi plecaţi, copii singuri acasă", potrivit agerpres.

Totodată, aceasta a spus că rezultatele impun dezvoltarea intervenţii specifice în cât mai multe locaţii afectate de migraţia economică, intervenţii care să îi ajute pe copiii rămaşi singuri acasă să se dezvolte armonios şi să devină adulţi echilibraţi şi, de ce nu, părinţi responsabili şi un sprijin real pentru proprii lor copii. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite