Moartea patronului Hexi Pharma. Identificarea lui Condrea, făcută de 3 rude. Ce se ştie despre tragicul accident

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Condrea a decedat duminică seara într-un accident rutier FOTO Adevărul
Dan Condrea a decedat duminică seara într-un accident rutier FOTO Adevărul

Ancheta în cazul accidentului în care a murit patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, continuă. Poliţiştii au fost şi luni la locul accidentul de unde au ridicat probe. Dosarul a fost preluat de Parchetul General, de acelaşi procuror care anchetează şi dosarul dezinfectanţilor diluaţi din spitale. Condrea urma să se prezinte luni la Parchet pentru a fi pus sub urmărire penală.

UPDATE Bărbatul mort în accidetul produs duminică seara în Ilfov este Dan Codrea, identitea lui fiind confirmată de partenera acestuia, dar şi de doi membrii ai familiei, arată Digi24.

Cei trei l-ar fi recunoscut pe Condrea după semne particulare.

UPDATE Necropsia în cazul lui Dan Codrea va continua şi marţi, când va fi analziat cordul.

„Mâine (marţi - n.r.) terminăm o primă etapă în analiza cadavrului, necropsia, cu analiza cordului. Au fost recoltate multe serii de probe care vor fi analizate la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) «Mina Minovici», din Bucureşti”, a directorul Serviciului Judeţean de Medicină Legală Ilfov, Bogdan Mălinescu, citat de news.ro. 

Potrivit medicului, cadavrul avea leziuni multiple la cap, torace, abdomen şi membre.

„Erau leziuni profunde, extrem de grave. Aş putea asemăna acest cadavru cu al miliardarului (Nae Nicolae - n.r.) care a murit în 2013 după ce maşina în care se afla a fost lovită de tren”, a mai spus directorul Mălinescu.

Legat de identificarea victimei în vederea înhumării, directorul SJML Ilfov a spus că această sarcină revine Poliţiei. 

„Cadavrul va putea fi ridicat în baza unui proces verbal de identificare emis de Poliţie. Aşa că identificarea aparţine Poliţiei. Noi vom face testele ADN", a mai spus Bogdan Mălinescu.

UPDATE 11.10 Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus preluarea de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, dosarului privind accidentul rutier. „Dosarul a fost înregistrat, iniţial, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă”, arată comunicatul în care se mai precizează că au fost identificaţi doi martori oculari care au fost audiaţi.

„În cauză s-a dispus efectuarea necropsiei, urmând a se dispune efectuarea unei expertize tehnice auto pentru stabilirea dinamicii şi a împrejurărilor producerii accidentului, autoturismul fiind ridicat şi transportat la sediul organelor de poliţie în vederea efectuării de cercetări”, se mai arată în comunicat.

„Din primele verificări şi acte efectuate a rezultat că, la data de 22 mai 2016, ora 18:30, în timp ce conducea un autoturism marca Opel din direcţia Buftea către Corbeanca, conducătorul auto a ieşit în afara carosabilului, izbindu-se violent de copacii de pe marginea drumului. Accidentul s-a soldat cu decesul conducătorului auto”, explică anchetatorii.

UPDATE 10.40 Medicii legişti de la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Ilfov fac, în acest moment, autopsia cadavrului. Aceştia vor face inclusiv teste toxicologice, pentru a vedea dacă Dan Condrea a consumat alcool sau alte substanţe înainte de a urca în maşină. Rezultatele preliminare ar putea fi făcute publice luni, însă rezultatele finale ale necropsiei vor fi aflate în câteva săptămâni, au arătat specialiştii. Potrivit acestora, luni se va face o nouă identificare, una amănunţită.

UPDATE 10.00 Augustin Lazăr, procurorul general al României, a precizat  luni dimineaţă că în cazul privind scandalul dezinfecatnţilor nu era nevoie de un filaj.

„Ştiţi că procedeele acestea sunt exclusiv dispuse de procurori şi ele sunt făcute cunoscute la momentul potrivit, spre sfârşitul anchetei. Nu cred că ar fi fost necesar chiar filajul într-o astfel de situaţie, dar există măsuri care pot să ţină în supraveghere pe cineva fără să fie filat”, a spus Lazăr.

Întrebat dacă ancheta din dosarul „Scandaul dezinfectanţilor” va fi îngreunată din cauza decesului lui Dan Condrea, acestea a răspuns: „Avem resursele necesare. Ancheta nu va fi împietată de faptul regretabil al accidentului care s-a produs”.

Luni dimineaţă, procurorul general al României a precizat că sunt indicii foarte puternice care sugerează că victima incidentului de la Buftea este Dan Condrea, patronul Hexi Pharma.

„Este vorba de o cercetare în curs şi nu ar fi bine să comentăm în acest sens, deşi indiciile sunt foarte puternice în acest sens, adică este vorba de autoturismul acestei firme, de o persoană care are asupra sa documentele respective şi sunt indicii puternice că este vorba de acea persoană, care este însă în procedură de identificare”, a declarat, luni dimineaţă, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Potrivit acestuia, la faţa locului au venit şi anchetatori de la Institutul Naţional de Criminalistică al Poliţiei Române.

„Există o metodologie de cercetare în aceste situaţii, iar poliţiştii şi procurorii care au mers acolo la faţa locului au efectuat cercetarea, pas cu pas, conform acestei proceduri care este în curs şi, întrucât a intervenit acum seara, ea a fost reluată în această dimineaţă cu resurse superioare, adică vreau să vă asigur că ceea ce fac organele Poliţiei Judiciare şi procurorii la faţa locului este ceva care e profesionist şi au făcut nenumărate astfel de cercetări, nu este o problemă extrem de complicată să cercetezi un accident de circulaţie”, a arătat procurorul general.

Ancheta la faţa locului continuă

Concret, poliţiştii veniţi luni de dimineaţă la faţa locului au evaluat din nou întreaga zonă unde şi-a pierdut viaţa Dan Condrea şi au refăcut măsurătorile cu părţile componente ale maşinii care nu au fost luate în calcul de colegii lor de la IPJ Ilfov, cei care au făcut primele cercetări, duminică seară. Oamenii legii beneficiază şi de un laborator criminalistic mobil care îi ajută să poată recolta mai uşor probele de la locul accidentului.

Surse judiciare au arătat că Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, urma să fie reaudiat joi de procurorii Parchetului General în dosarul dezinfectanţilor diluaţi şi că aceştia urmau să îl pună sub urmărire penală, dar şi să ia o măsură administrativă faţă de acesta, arată Agerpres. Încă de vineri, Dan Condrea ar fi fost înştiinţat că trebuie să se prezinte la Parchet, în contextul în care noi probe au fost adunate de anchetatori.

„Am dispus, în această seară, preluarea instrumentării cauzei de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. Vă pot confirma că la faţa locului s-a deplasat procurorul competent de la Buftea, împreună cu organale poliţiei judiciare, s-a făcut cercetare la faţa locului, s-a ridicat autoturismul şi a fost deplasat şi conservat la sediul Inspectoratului de Poliţie Ilfov. Se fac cercetări pentru a stabili care dintre cele două variante ar fi: un accident de circulaţie în contextul stresului sau ar fi varianta unei sinucideri, în contextul în care la faţa locului nu s-au găsit urme de frânare”, a declarat Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului General, adăugând că incidentul nu va împiedica mersul anchetei cu privire la Hexi Pharma, firma fiind deja pusă sub acuzare de procurori.

Condrea ar fi plecat supărat de acasă

Moartea patronului a ridicat însă multe semne de întrebare, esenţiale pentru anchetă fiind inclusiv declaraţiile celor care l-au văzut ultima oară în viaţă, respectiv un biciclist, dar şi un şofer, acesta din urmă precizând că Dan Condrea, care conducea o maşină înregistrată pe numele tatălui său, l-a depăşit cu o viteză de peste 100 de kilometri la oră.

Chiar şi paznicii complexului rezidenţial în care locuia Dan Condrea au declarat, pentru Digi24, că bărbatul a plecat de acasă în jurul orei 17.00 şi că părea nervos şi supărat. Tot paznicii au confirmat că patronul Hexi Pharma a plecat cu un autoturism pe care nu-l conducea în mod obişnuit. Accidentul a fost anunţat la ora 18.47 şi a avut loc în satul Tamaşi din Buftea.

„Din primele informaţii şoferul a pierdut controlul volanului şi a intrat într-un copac, în accident fiind implicat un singur autovehicul. La faţa locului a fost găsit trupul unui bărbat de 39 de ani, dar identitatea şoferului va fi confirmată după ce se fac testele ADN”, au arătat poliţiştii.

Lele: Ar mai trebui luată în calcul o variantă, determinarea sinuciderii

„Ceea ce mă miră este faptul că se încearcă găsirea unui răspuns doar din perspectiva a două infracţiuni, fie omor, fie accident din culpă care ar fi urmare a unei idei de sinucidere. Cred că există şi o a treia variantă, care, din punctul meu de vedere, ar trebui cel mai serios luată în considerare, respectiv determinarea sinuciderii, pentru că suntem în prezenţa unei afaceri foarte mari şi cel care a decedat a avut un monopol. Ori, un astfel de monopol nu se acordă cuiva doar pentru ochii lui frumoşi”, a spus fostul procuror în cazul „Panait” Alexandru Lele, la Digi24. 

La rândul lui, specialistul criminolog Dan Antonescu susţine că varianta sinuciderii este cea mai firească în acest caz. Asta pentru că patronul Hexi Pharma ştia că procurorii urmau să îi schimbe încadrarea juridică.

„Intervenise acea înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, pedeapsa fiind de la 3 la 15 ani. Având în vedere că sunt mai multe infracţiuni cercetate, conform noului cod penal la fiecare infracţiune se stablişte o pedeapsă, o treime din ea se adaugă la sentinţa principală şi astfel se ajunge la un număr foarte mare de ani de închisoare. O astfel de perspectivă te poate duce cu gândul la sinucidere”, a explicat Dan Antonescu.

Potrivit specialistului, sunt şanse mari ca patronul Hexi Pharma să-şi fi premeditat sinuciderea. „Acea viteză duce cu gândul spre intenţia de suicid”, a completat Antonescu, precizând că dacă a existat o problemă la frâne, ea va fi descoperită la expertiza tehnică a autoturismului. În plus, Dan Antonescu a declarat că mai poate fi luată în calcul şi apariţia unei afecţiuni medicale, care să-l fi împiedicat pe Condrea să manevreze corespunzător autoturismul.

Autoturismul, supus unei expertize

Făcut zob, autoturismul a fost dus, încă de duminică seara, la Poliţia Ilfov pentru a fi supus unei expertize. În urma impactului, motorul maşinii a zburat la aproximativ 30 de metri de locul impactului. Maşina a fost ridicată de poliţişti şi dusă pentru a  fi expertizată.

Oamenii legii au arătat, imediat după accident, că Dan Condrea ar fi fost identificat de fosta lui soţie, după hainele în care era îmbrăcat, însă au cerut teste ADN pentru a confirma dacă cel care şi-a pierdut viaţa în accidentul rutier este, într-adevăr, Dan Condrea. Anchetatorii mai spun că cel mai probabil Dan Condrea nu folosea centura de siguranţă, pentru că a fost găsit lângă maşină. Urmează o serie de expertize tehnice care ar putea elimina sau întări ipoteza că accidentul s-a produs din cauza unei defecţiuni a autoturismului.

Necropsia acestuia este făcută, luni, la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Ilfov, aflat la subsolul Institutului Naţional de Medicină Legală Mina Minovici, după cum au declarat ieri surse medicale pentru „Adevărul”. „Pentru ADN testele durează câteva zile, dar sunt şi alte metode prin care poate fi recunoscut mai rapide, poate fi reconstruit”, au declarat sursele citate.

Echipa de filaj să facă public filmul accidentului

Sebastian Ghiţă, membru în Comisia de Control a SRI, a declarat, pentru Cătălin Tolontan, mai mult sau mai puţin direct, că se teme pentru viaţa lui, şi că luni se va întruni Comisia Parlamentară pentru controlul SRI, potrivit unui scurt interviu publicat pe blogul jurnalistului.

„Mâine ne vom întruni în Comisia Parlamentară şi vom cere ca echipa de filaj să facă public raportul şi filmul accidentului”, a declarat Ghiţă. Întrebat dacă este sigur că exista o echipă de filaj, deputatul a răspuns: „Cum să nu existe?! După un asemenea scandal public să nu existe este imposibil. Aici nu vorbim despre cineva care a furat din raţia de mâncare, ci care a participat la o operaţiune criminală de pe urma cărora au murit, probabil, zeci de mii de oameni prin infecţiile nosocomiale. Cum să nu fie urmărit în fiecare moment?”.

În ceea ce priveşte eventualitatea ca SRI să nu aibă legătură cu acest caz, Ghiţă a subliniat că ”nu ne putem asuma riscul ca România să fie considerată un stat mafiot!”.

„Nu pot muri oameni fără o explicaţie clară. Eu am avut mereu încredere în instituţii, dar acesta este un caz care se cere lămurit! Era un caz de siguranţă naţională! Dar indiferent cine l-a făcut, Parchetul, DNA, cei de la MI sau SRI, echipa de filaj trebuie să spună oamenilor ce s-a întîmplat. Este fără precedent în România şi nu putem fi consideraţi un stat mafiot. Mâine se poate întîmpla oricui!”, a mai spus Sebastian Ghiţă.

Şi vicepreşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, Octavian Marius Popa, cere, alături de Sebastian Ghiţă, convocarea unei şedinţe a Comisiei, afirmând că moartea lui Dan Condrea ridică multe semne de întrebare.

SRI: Dan Condrea nu era filat

Reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii spun că patronul Hexi Pharma, Dan Condrean nu era filat în momentul accidentului în care şi-a perdut viaţa, acest lucru fiind interzis în urma unei decizii a Curţii Constituţionale. „Conform deciziei CCR, SRI nu mai poate asigura supraveghere operativă pentru dosarele de urmărire penală, în concluzie SRI nu are cum să fi făcut filaj domnului Condrea”, spun reprezentanţii instituţiei.

Şi fostul premier Victor Ponta a reacţionat pe Facebook: „Dumnezeule! Chiar e şocant! Ce se întâmplă în ţară noastră?!? Cum e posibil aşa ceva?!? Cine are putere să facă aşa ceva?!? Ce ştia acest om şi cine se temea de ce ştia el?!? Din păcate România în 2016 înseamnă frică, suspiciune şi forţe nevăzute care, de fapt, ne decid viaţa!“

Alis Grasu: „A murit pe loc”

Într-o intervenţie telefonică pentru B1 TV, Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, a declarat că bărbatul aflat la volanul maşinii a murit pe loc.

”Noi putem să spunem că e vorba despre un bărbat de aproximativ 40 de ani, decedat în momentul impactului. Leziunile erau extrem de grave, nu s-a mai putut face nimic. Era decedat din momentul impactului. Au ajuns acolo două echipaje. Bărbatul era singurul ocupant al autoturismului, asta au văzut cei de la Ambulanţă”, a declarat Alis Grasu.

FOTO Ştirile Protv

Accident Dan Condrea - masina FOTO Stirileprotv

Ancheta şi audierile

Patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, a fost audiat, în 10 mai, timp de patru ore, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul dezinfectanţilor folosiţi în spitale. Compania Hexi Pharma, implicată în scandalul dezinfectanţilor diluaţi folosiţi în spitale, a renunţat, marţi, la cererea de insolvenţă pe care a depus-o, pe 11 mai, la Tribunalul Bucureşti, instanţa luând act de solicitarea firmei.

Decizia companiei vine după ce, luni, Judecătoria Sectorului 5 a hotărât ca Hexi Pharma să nu poată începe, timp de două luni, procedura de dizolvare sau lichidare, să nu înstrăineze activele, să nu diminueze capitalul social şi să nu facă niciun fel de transferuri băneşti sau plăţi, cu excepţia salariilor şi a plăţilor la utilităţi, în această perioadă fiind interzisă orice vânzare de produse biocide.

Instanţa a admis astfel cererea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) de suspendare a dizolvării sau lichidării firmei Hexi Pharma, acuzată de participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.
Cererea procurorilor  a fost înregistrată în 13 mai la Judecătoria Sectorului 5, după ce Hexi Pharma şi-a cerut, în 11 mai, insolvenţa la Tribunalul Bucureşti.

Alexandru Dan Condrea controla sau era acţionar în România la cel puţin şase firme, majoritatea din domeniul serviciilor medicale. Afacerile cumulate ale companiilor sale au depăşit 30 milioane de lei în 2014.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite