Românii din jurul graniţelor n-au murit!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specie pe cale de dispariţie, uitaţi şi ignoraţi intenţionat, românii din nordul Bucovinei, Timoc, Bugeac sau Transcarpatia nu au murit, sunt vii şi în acest sfârşit de săptămână vor veni cu toţii la Bucureşti, la Muzeul Satului şi în Herăstrău, unde pentru prima dată se marchează Ziua Românilor de Pretutindeni.

Titlul ştirii este cât se poate de semnificativ pentru situaţia în care se află românii din jurul graniţelor. Pe lângă cel de-al doilea stat în care trăiesc majoritari români - Republica Moldova (80% conform ultimului recensământ), noi avem comunităţi eterogene semnificative ca număr în toate statele din jur, după cum urmează să aflaţi dacă veţi merge sâmbătă la Muzeul Satului, unde vor fi expuse obiecte populare specifice românilor din vecinătatea României (port popular, ceramică, obiecte sculptate în lemn etc.) şi vor avea loc scurte demonstraţii de confecţionat obiecte populare: cusături, împletituri, sculptură în lemn susţinute de meşteri populari din Ucraina (regiunea Maramureşul istoric), Serbia (Timoc), Bulgaria, Republica Moldova.

image

Ansambluri populare din aceleaşi zone vor susţine pe scena în aer liber a Muzeului Satului „Dimitrie Gusti”, de la ora 15.30, un spectacol de muzică şi dansuri populare specifice regiunilor din care provin.

image

Vor evolua şi artişti din România: Doina Lavric, ansamblul de copii „Căluşarii Slatinei” (solistă Denisa Popescu), condus de Iliuţă Brăileanu şi interpreta de muzică populară Roxana Croitoru.

„România este o ţară înconjurată de români.” (Nicolae Iorga)

Ucraina

Conform recensământului din 1989, în Ucraina locuiesc 459.000 de români, împărţiţi în mod arbitrar de autorităţi în 324.000 „moldoveni” şi 135.000 „români”.

Bulgaria

Unii istorici şi specialişti bulgari apreciază că, în prezent, pe teritoriul bulgar trăiesc aproximativ 125.000-150.000 de români, concentraţi în partea de nord. Minoritatea română este, astfel, a doua minoritate ca importanţă şi număr din Bulgaria, după cea turcă.

Macedonia

Populaţia aromână, cunoscută mai mult sub numele de vlahi, însumează între 150.000-180.000 persoane, trăind în grupuri compacte în Bitolia, Ohrid, Prilep precum şi pe Valea Vardarului.

image

Albania

O statistică a UNESCO consemna cca.10 000 de vorbitori ai dialectului aromân. Alte estimări sunt de la 50 000 la 200 000 de oameni, sau despre cca. 15% din populaţia Albaniei. Potrivit celor mai recente estimări oficiale, în Albania s-ar afla 100.000 de aromâni.

Serbia

Românii/vlahii timoceni locuiesc în 154 de sate cu populaţie compact românească şi în alte 48 de localităţi cu populaţie mixtă. Numărul lor total depăşeşte 300.000 de persoane. Spre deosebire de comunitatea românilor din Voievodina (circa 60.000 de suflete), nu au drepturi naţionale întrucât sunt asimilaţi sârbilor sau sunt numiţi vlahi, ca etnie distinctă faţă de români.

Ungaria

Grupuri compacte de români trăiesc în mai multe aşezări rurale din apropierea graniţei cu România, în oraşul Jula (maghiară Gyula), precum şi în capitala Budapesta. Rezultatele recensământului din 2001 indică 8.000 de persoane care s-au declarat români, respectiv 8.482 de cetăţeni ai Ungariei care au considerat că limba lor maternă este româna. Conform surselor provenind din interiorul comunităţii, populaţia românească din Ungaria numără 20.000 – 25.000 locuitori, mult peste datele oficiale.

Grecia

Diferite surse estimează că în Grecia trăiesc între 700.000 şi 1.200.000 de cetăţeni de origine aromână. Aceşti sunt consideraţi greci romanizaţi.

Toţi aceştia vor fi sâmbătă la Muzeul Satului, iar duminică, în Parcul Herăstrău - Grădina de Vară a Teatrului „Constantin Tănase”, tot în cadrul Zilei Românilor de Pretutindeni va avea loc concertul formaţiei VUNK, invitaţi: Natalia Barbu şi Cătălin Josan din Republica Moldova.

image

Este pentru prima dată când se vor reuni la Bucureşti reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din vecinătatea României şi Balcani (meşteri, interpreţi şi instrumentişti populari) şi figuri remarcabile ale diasporei române, care promovează imaginea României în lume pentru Ziua Românilor de Pretutindeni şi când instituţiile cu atribuţii pe aceste zone (Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" şi Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni) îşi unesc forţele.

Nu îi uitaţi pe românii uitaţi, fiţi alături de ei sâmbătă şi duminică!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite