Analiză STRATFOR: Brexitul declanşează un lanţ de evenimente care vor schimba fundamental viitorul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123RF
FOTO 123RF

Într-un referendum istoric, britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană şi, pentru prima oară de la jumătatea anilor '50, blocul comunitar va pierde un membru, mişcare care va declanşa un lanţ de evenimente resimţit la nivel global, va împinge Marea Britanie şi UE într-o lungă perioadă de incertitudini şi va schimba fundamental viitorul continentului, potrivit unei analize Stratfor.

Implicaţiile referendumului vor deveni clare în etape. Pe termen scurt, pieţele reacţionează negativ la rezultatul referendumului, lira a scăzut deja cu circa 9% faţă de dolar şi este pe cale să înregistreze cel mai amplu declin din ultimii 45 de ani.

În afara Marii Britanii, monedele de pe pieţele emergente şi preţurile petrolului sunt în scădere, iar bursele globale au urmat o evoluţie similară, banii migrând spre plasamente considerate sigure, cum sunt yenul japonez şi aurul.

În ultimele zile, bursele reacţionaseră pozitiv la sondajele care indicau un uşor avans al susţinătorilor rămânerii Marii Britanii în UE. După vot însă, indicele japonez Nikkei, de exemplu, a înregistrat cel mai grav declin într-o singură zi, după cel produs în urma incidentului de la centrala nucleară Fukushima, în 2011.

În funcţie de amploarea reacţiilor pieţelor, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Angliei ar putea activa acordurile pentru situaţii de urgenţă (cum ar fi operaţiunile swap între liră şi euro, pentru a oferi lichidităţi băncilor) discutate în ultimele săptămâni.

Oficialii BCE se vor întruni vineri pentru a discuta viitoarele măsuri.

Probabilitatea ca Marea Britanie să intre în recesiune este ridicată, iar Banca Angliei va trebui să opteze între reducerea dobânzilor, într-o încercare de atenuare a contracţiei economice, cu riscul de a afecta şi mai mult lira şi de a genera riscuri inflaţioniste,  şi majorarea dobânzilor pentru susţinerea lirei, care ar sufoca creşterea.

Următoarele zile vor fi marcate de incertitudini, care vor influenţa deciziile financiare şi economice ale investitorilor şi populaţiei, în întreaga lume.

Randamentele obligaţiunilor din statele periferice ale zonei euro este probabil să crească, pe măsură ce investitorii se vor îndrepta către obligaţiuni cum sunt cele germane, considerate sigure.

În funcţie de presiunile asupra acestor ţări, va fi testat angajamentul BCE de „a face tot posibilul“ pentru a proteja zona euro, prin intervenţii pe pieţele de obligaţiuni.

Ca urmare a demisiei premierului David Cameron, care a susţinut puternic rămânerea britanicilor în UE, şi a fricţiunilor din interiorul Partidului Conservator, Stratfor consideră că nu poate fi exclusă organizarea de noi alegeri în Marea Britanie, înainte de sfârşitul acestui an.

Rezultatul referendumului va readuce în discuţie dorinţa de independenţă a Scoţiei şi, într-o mai mică măsură, a Irlandei de Nord.

Referendumul nu are efect obligatoriu, ceea ce însemană că Parlamentul de la Londra ar putea, din punct de vedere tehnic, să nu îl respecte, dar acest fapt ar însemna să ignore votul a peste 33 de milioane de cetăţeni.

Evoluţia evenimentelor politice din Marea Britanie va determina când vor începe negocierile dintre Londra şi Bruxelles referitoare la retragere.

Potrivit tratatelor UE, statele care doresc să iasă din blocul comunitar trebuie să anunţe oficial Bruxellesul, dar momentul exact al anunţului este decis de ţara respectivă.

Susţinătorii ieşirii din UE au spus că nu este nevoie ca anunţul să fie făcut imediat şi că Londra şi Bruxellesul trebuie să aibă la dispoziţie ceva timp pentru negocieri informale.

Declararea oficială a intenţiei de retragere va deschide o perioadă de negocieri de doi ani, timp în care Marea Britanie şi restul ţărilor membre vor stabili termenii divorţului şi cadrul legal al relaţiilor lor.

Pe parcursul negocierilor, Marea Britanie va rămâne membru cu drepturi depline al UE.

Libera circulaţie a bunurilor, serviciilor, capitalului şi persoanelor între Marea Britanie şi continent ar trebui să rămână neschimbată cel puţin până la jumătatea lui 2018.

Orice acorduri între Londra şi Bruxelles vor fi ratificare de statele membre UE, precum şi de Parlamentul UE şi cel al Marii Britanii.

Acest fapt ar putea întârzia şi mai mult procesul de ieşire. Într-un astfel de eveniment fără precedent, negociatorii vor decide procedurile în primul rând în funcţie de interesele lor, indiferent de ce prevăd tratatele, consideră analiştii Stratfor.

Marea Britanie va dori să îşi păstreze accesul la piaţa comună, având în vedere că circa 45% din exporturile ţării merg în state UE şi 53% din importuri provin din blocul comunitar.

Accesul comercial al Marii Britanii va trebui însă negociat. Amploarea accesului Marii Britanii la piaţa comună va determina măsura în care ţara va trebui să respecte reglementările europene.

Din momentul în care normele UE nu vor mai fi aplicate, Parlamentul britanic va trebui să reintroducă, să amendeze sau să abroge legile aflate în vigoare în prezent.

Londra şi Bruxellesul mai trebuie să negocieze statutul cetăţenilor UE care locuiesc în Marea Britanie şi pe cel al cetăţenilor britanici din statele comunitare.

Liderii UE vor adopta probabil un ton optimist legat de viitorul blocului comunitar. În următoarele zile, statele membre, în frunte cu Germania şi Franţa, vor da mesaje de unitate şi ar putea spune chiar că votul britanicilor este o oportunitate pentru a continua integrarea continentală.

Votul din Marea Britanie este însă cel mai dramatic eveniment dintr-un lung proces de fragmentare politică din UE.

Partidele eurosceptice din Europa vor prezenta Marea Britanie ca un exemplu de urmat şi, în funcţie de aploarea impactului economic asupra Marii Britanii, rivalii lor moderaţi vor fi presaţi să facă propuneri similare.

Una dintre ţările care trebuie urmărite atent este Franţa, unde vor avea loc alegeri în 2017 şi unde partidul eurosceptic Frontul Naţional cere deja organizarea unui referendum similar.

În timp ce Marea Britanie se pregăteşte de ieşire, cu cât Franţa se va îndepărta de nucleul UE, cu atât fundaţia UE se va fărâma.

Pe termen lung, principalul efect al referendumului britanic va fi geopolitic. Fără Marea Britanie, din UE va lipsi un membru liberal, prietenos pieţelor, fiind posibil ca balanţa să se încline spre economiile mai protecţioniste din sud. Acest fapt ar putea amplifica tensiunile dintre nord şi sud, regiuni care sunt deja în dezacord în probleme precum Schengen şi managementul zonei euro.

O Uniune Europeană fără Marea Britanie va fi mai puţin relevantă la nivel internaţional, întrucât blocul pierde unul dintre puţinii membri care deţine o prezenţă globală reală, în domeniul militar, diplomatic şi economic.

La încheierea negocierilor de separare dintre Londra şi Bruxelles, blocul comunitar va arăta foarte diferit faţă de cum arată astăzi, conchide Stratfor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite