E oficial: Deţinuţilor li se vor scădea doar 20 de zile din pedeapsă indiferent cât scriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a adoptat, marţi, ordonanţa de urgenţă prin care deţinuţilor li se scad 20 de zile din pedeapsă, inclusiv în cazul pedepselor contopite, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice sau al invenţiilor realizate, urmând ca actul normativ să intre în vigoare la 31 august.

Guvernul a adoptat, marţi, ordonanţa de urgenţă prin care deţinuţilor li se scad 20 de zile din pedeapsă, inclusiv în cazul pedepselor contopite, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice sau al invenţiilor realizate, urmând ca actul normativ să intre în vigoare la 31 august. Dacian Cioloş a mers pe varianta propusă de ministrul Justiţiei. Raluca Prună a propus ca indiferent de numărul de cărţi scrise, persoanele aflate după gratii să primească un bonus de 20 de zile. În schimb, CSM a susţinut că deţinuţii ar trebui să beneficieze de o reducere de 20 de zile din pedeapsă pentru fiecare carte scrisă.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă, adoptată aseară, în afară de modificarea articolului privind  bonusul pentru cărţile scrise, s-a mai introdus un articol privind procedura elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii brevetate de deţinuţi. Potrivit noului articol, caracterul ştiinţific al lucrărilor elaborate de către deţinuţi este stabilit de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS), cu sprijinul logistic al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).

Abia după validarea caracterului ştiinţific al lucrării, respectiv brevetarea invenţiei, Comisia pentru liberare condiţionată, ia la cunoştinţă de acordarea caracterului ştiinţific, respectiv brevetarea invenţiei, şi verifică respectarea procedurii de elaborare. „Pe durata elaborării de lucrări ştiinţifice sau de invenţii pot fi desfăşurate activităţi lucrative, fără ca acestea să se suprapună şi fără ca, însumată, durata desfăşurării tuturor acestor activităţi să depăşească durata prevăzută în legislaţia muncii!, a arătat aseară Guvernul.

Lazăr: proiectul este „raţional”

Pocurorul general al României, Augustin Lazăr,  declara ieri că proiectul Ministerului Justiţiei este „raţional”, având în vedere modul în care au fost interpretate anterior prevederile privind lucrările scrise în detenţie. „Propunerea Ministerului Justiţiei mi se pare a fi raţională. Faţă de modul în care au fost interpretate anterior dispoziţiile sau faţă de ceea ce s-a întâmplat, nu cred că ar fi bine să se acorde mai mult de 20 de zile faţă de asemenea chestiuni”, a declarat Augustin Lazăr, ieri, la finalul şedinţei de plen a CSM.

La rândul lui, procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, spune că nu este atât de important dacă deţinuţii aflaţi în executarea unei pedepse beneficiază de o reducere de 20 sau de 30 de zile pentru lucrările ştiinţifice redactate în detenţie, ci dacă aceste cărţi aduc cu adevărat ceva nou. „Ar trebui văzut dacă scriu cărţi cu adevărat, ar trebui verificată fiecare lucrare în parte pentru a vedea dacă, într-adevăr, are vreo valoare ştiinţifică. Aici seamănă foarte mult cu lucrările de doctorat. Până la urmă, este foarte important să vezi dacă ai ceva nou de spus în toate economia asta şi dacă lucrarea ajută cu adevărat alte persoane”, a spus Horodniceanu.

Plângerile membrilor CSM

În timpul şedinţei plen, membrii CSM  au semnalat faptul că proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost trimis în grabă, în condiţiile în care a fost programat să se dezbată în forul magistraţilor în aceeaşi zi cu discutarea în şedinţa de guvern.  „Poate că n-ar fi fost lipsit de interes să vedem şi să se stabilească ce persoane pot fi capabile de astfel de lucrări. Dacă, în ceea ce priveşte invenţiile şi inovaţiile, avem un organism, OSIM, care spune clar şi acolo nu avem îndoieli că OSIM-ul îşi face datoria întotdeauna, în ceea ce priveşte capacitatea de a scrie cărţi, aici cred că putea fi găsită o soluţie care să fie inclusă în lege înainte de a lăsa pe oricine. S-ar putea să se înscrie la o astfel de posibilitate oameni care să nu poată scrie după dictare. Astfel de situaţii s-au mai remarcat în practică”, a comentat şi preşedintele CSM, Mircea Aron, în şedinţa plenului.

Setea de scris

Milionarul George Copos (63 de ani) este primul deţinut, eliberat condiţionat pentru „opera ştiinţifică” scrisă în puşcărie, care a fost acuzat oficial de plagiat.  Cazul lui George Copos, acuzat că ar fi plagiat în timp ce executa o pedeapsă în penitenciar, nu este singular. Pofta deţinuţilor de publica cărţi, pentru a câştiga zile de libertate, a devenit o modă în România. Penitenciarul Rahova era un adevărat focar de ştiinţă: 46 de lucrări pretins ştiinţifice erau în redactare în luna ianuarie. Potrivit datelor transmise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi în ultimii doi ani.
Dan Voiculescu, Dan Diaconescu, Ioan Niculae, George Copos, Gigi Becali şi Cătălin Voicu se numără printre condamnaţii celebri care s-au ocupat susţinut de scrierea de cărţi în penitenciar, dovadă multiplele titluri publicate, valorând fiecare o lună de detenţie în minus. Presa a dezvăluit că o parte din aceste cărţi erau plagiate. Pe 3 februarie, Guvernul a dat o ordonanţă prin care a suspendat articolul care le permitea deţinuţilor reducerea pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică.

Voiculescu beneficiază de veche lege

Deţinuţii care au scris cărţi până în data de 3 februarie 2016, când a fost suspendată prevederea, vor putea folosi zilele câştigate atunci când vor cere eliberarea condiţionată. De exemplu, mogulul Dan Voiculescu va câştiga în baza vechii prevederi câte 30 de zile pentru fiecare dintre cele 10 cărţi scrise în perioada detenţiei până pe 3 februarie
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite