Cazul fotbalistului Patrick Ekeng. Medicul de pe Ambulanţă, acuzat de ucidere din culpă. „Nu a făcut nimic să-l ajute, deşi ştia că nu are puls”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul de la Ambulanţa Puls care l-a preluat pe tânărul fotbalist Patrick Ekeng de pe stadionul Dinamo pe 5 mai, când s-a prăbuşit fără suflare în timpul unui meci, este acuzat de ucidere din culpă. Procurorii bucureşteni i-au adus azi la cunoştinţă Mihaelei Duţă acuzaţiile.

Mihaela Duţă a ajuns la sediul Parchetului Capitalei cu puţin înainte de ora 10.00 şi a părăsit sediul instituţiei în scurt timp. Ea a fost citată pentru a i se aduce la cunoştinţă faptul că a fost pusă sub urmărire penală pentru ucidere din culpă.

„Defibrilatorul are memorie şi a înregistrat faptul că doctoriţa a fost informată că fotbalistul nu are puls şi cu toate acestea doctoriţa nu a luat nicio măsură de resuscitare”, au explicat anchetatorii.

      

Potrivit unor surse judiciare, medicul Duţă a ajuns la Patrick Ekeng în puţin peste 2 minute. Ea a aşteptat semnalului arbitrului deoarecere regulamentul prevede că ambulanţa poate intra pe teren numai cu acordul arbitrului.

Duţă i-ar fi pus defibrilatorul care a arătat că fotbalistul era în fibrilaţie ventriculară. Pacienţii cu fibrilaţie ventriculară îşi pierd conştienţa deoarece organele vitale nu mai sunt perfuzate. Un astfel de atac apare brusc, fără să existe semne şi simptome premonitorii, spun specialiştii.

„Cu ajutorul unui DAE (defibrilator automat externe) se poate corecta ritmul cardiac anormal prin folosirea şocurilor electrice. Dacă salvatorii încep manevrele de defibrilare şi resuscitare la câteva minute după ce s-a produs stopul cardiac, şansele de supravieţuire pe care le are victima cresc”, se arată în Manualul european de prim ajutor.

Acuzaţiile procurorilor

Potrivit unui comunicat emis de Parchetul Capitalei, Mihaela Duţă este acuzată că, fără a evalua complet starea pacientului, nu a iniţiat şi nu a dispus iniţierea niciunei manevre de resuscitare, acesta fiind urcat în ambulanţă pentru a fi transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti de lângă stadion. 

Mai mult decât atât, spun anchetatorii, în drumul spre spital, deşi i-ar a instalat defibrilatorul din ambulnaţă şi a văzut că Ekeng era în fibrilaţie ventriculară, medicul nu ar fi iniţiat nici de această dată manevrele de resuscitare potrivit protocoalelor medicale aplicabile în cazul intervenţiei medicale de urgenţă. Aceasta doar ar fi asigurat predarea fotbalistului către Unitatea de primiri urgenţe a spitalului unde, în ciuda manevrelor de resuscitare iniţiate, nu s-a mai putut asigura supravieţuirea pacientului.

„În acest context, deşi în mod evident, dintre cauzele care au determinat decesul lui Patrick Ekeng fac parte şi afecţiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului Duţă Elena - Mihaela de a nu efectua protocolul de resuscitare prespitalicească, în condiţiile în care a constatat sau trebuia să constate că Patrick Ekeng se afla în fibrilaţie ventriculară, anulând astfel, prin inacţiunea sa nejustificată, orice şanse de supravieţuire a pacientului, se înscrie între cauzele care au determinat decesul pacientului”, se arată în documentul citat.

Ce spune raportul medico-legal

Concluziile raportului medico-legal de necropsie întocmit de specialişti din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” precizează că moartea lui fotbalistului Ekeng a survenit în urma unei fibrilaţii ventriculare apărută pe fondul unei patologii cardiace preexistente (cardiomiopatie de non-compactare cu tulburare de repolarizare precoce, cardiomiopatie hipertrofică apicală) asociată cu anomalii coronariene, favorizată de existenţa unui proces miocardic în remisiune şi precipitată de un efort fizic.

De altfel, din datele medicale puse la dispoziţia anchetatorilor nu rezultă faptul că a fost efectuat un protocol de resuscitare cardio-pulmonară prespitalicească. „Acordarea de prim ajutor în cazul unui stop cardiac trebuie efectuată cât mai repede, fiecare minut de întârziere duce la o scădere a şanselor de supravieţuire”, mai spun sursele citate.

Ekeng ar fi avut peste 95% şanse să trăiască

În raportul de necropsie se mai arată că, în cazul atleţilor care suferă de tahiartimie, cum a fost şi cazul lui Patrick Ekeng, mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilaţi supravieţuiesc dacă defibrilarea se face în primul minut de stop cardiac. Şansele de supravieţuire scad cu 5,5 % pe minut. 

Patrick Ekeng a murit în timpul meciului de fotbal

Patrick Ekeng, în vârstă de 26 de ani, a murit pe 5 mai după ce s-a prăbuşit pe teren, în minutul 70 al meciului dintre Dinamo şi FC Viitorul. Dinamovistul a fost dus cu o ambulanţă Puls la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o oră şi 30 de minute, însă nu a mai putut fi salvat.

Fotbalistul camerunez Patrick Ekeng nu a fost resuscitat nici pe terenul de fotbal şi nici în ambulanţa care l-a transportat la Spitalul Floreasca unde tânărul de 26 de ani şi-a dat ultima suflare.

O întrebare esenţială la care încearcă să răspundă acum autorităţile este de ce tânărul nu a primit primul ajutor de la medicul echipei şi de la cadrele medicale de pe ambulanţă. 

Tocmai din acest motiv, anchetatorii strâng documente care să arate, concret, ce obligaţii au serviciile de ambulanţă atunci când participă la evenimente sportive de mare amploare şi care sunt situaţiile în care se face resuscitare cardio-pulmonară.

Dosar penal pentru ucidere din culpă

În urma decesului lui Patrick Ekeng, Parchetul Capitalei a început urmărirea penală in rem pentru ucidere din culpă. În acest caz au fost ridicate mai multe documente, ambulanţa cu care a fost transportat jucătorul dinamovist a fost sigilată, alte două ambulanţe aflate la stadion au fost examinate criminalistic, iar înregistrările video care surprind momentul prăbuşirii jucătorului pe teren şi acordarea primului ajutor medical vor fi analizate.

De altfel, mai multe persoane au fost audiate până în acest moment de procurori, printre aceştia numărându-se şi Mircea Rednic, antrenorul echipei FC Dinamo Bucureşti, dar şi colegii de echipă al lui Ekeng.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite