UPDATE Ioan Niculae respiră aer de libertate. Magistraţii i-au dat drumul din închisoare, după ce magnatul le-a spus că este un om nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milionarul Ioan Niculae urmează să fie eliberat din Penitenciarul din Găeşti, după ce judecătorii de la Tribunalul Dâmboviţa au acceptat vineri, 18 iulie, argumentele apărării, care susţine că omul de afaceri este un deţinut-model, un cetăţean ce s-a reabilitat.


UPDATE: Ora 19.50
Ioan Niculae a plecat acasă. A fost aşteptat la Penitenciarul Mărgineni de mai multe multe maşini în care erau rude şi prieteni ai magnatului. Niculae nu a dorit să spună absolut nimic la ieşirea din închisoare, acolo unde, a petrecut 1 an şi şase luni nu tocmai grele, fiind vorba de un penitenciar în regim deschis. 

UPDATE 16.30 Magistraţii Tribunalului Dâmboviţa au acceptat vineri, 18 iulie, cererea de liberare condiţionată a omului de afaceri Ioan Niculae, condamnat în dosarul ”Mită la PSD”. Decizia judecătorilor este definitivă.

Omul de afaceri, încarcerat la Penitenciarul Găeşti, a apărut vineri, 15 iulie, în faţa judecătorilor de la Tribunalul Dâmboviţa, cerându-le acestora clemenţă pentru liberarea sa din puşcărie.

Susţinut de avocaţii apărării, Ioan Niculae a declarat că este un deţinut-model, activ şi implciat în toate activităţile penitenciarului, că şi-a însuşit lecţia privării de libertate pentru faptele sale de corupţie şi că este pe deplin reabilitat.

Totodată, Niculae a adus ca argument faptul că şi-a îndeplinit fracţia obligatorie de pedeapsă: o treime din condamnarea de 2 ani şi 7 luni.

Apărarea a mai adus în discuţie aportul lui Niculae la economia naţională prin investiţiile făcute aici, nu în străinătate. Este a patra încercare a magnatului de a fi liberat din puşcărie. El se numără printre autorii de cărţi ştiinţifice scrise după gratii.

"Tribunalul Dâmboviţa constată că există suspiciuni cu privire la posibilitatea condamnatului de a elabora cinci lucrări ştiinţifice, de câte o sută dar şi peste o sută de pagini într-un timp foarte scurt alocat în penitenciar de numai 74 de ore şi 45 de minute", explică judecătorii de la Tribunalul Dâmboviţa, precizând că "numai lecturarea lucrărilor ştiinţifice scrise de autori străini care au constituit surse de inspiraţie necesită un timp mai îndelungat decât cel alocat de către condamnat la elaborarea lucrărilor ştiinţifice, chiar şi pentru persoane cu titluri universitare. Multe lucrări ce au stat la baza inspiraţiei pentru elaborarea lucrărilor ştiinţifice nu se găseau în bibliotecile din penitenciare", se precizează în motivarea magistraţilor.

Totodată, magistraţii susţin că prin elaborarea lucrărilor ştiinţifice pentru reducerea pedepsei "s-a denaturat scopul şi spiritul reglementării legale şi s-a ajuns la situaţia în care nu se mai realizează scopul şi funcţiile pedepsei privative de libertate, acela de prevenire al săvârşirii de noi infracşiuni, de formare a unei atitudini corecte faţă de muncă, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire sociale ale condamnatului".

Decizia instanţei a fost luată ţinându-se cont de ordonanţa de urgenţă privind suspendarea articolului de lege care prevedea ca persoanele condamnate care elaborează lucrări ştiinţifice obţin 30 de zile de libertate.

"Considerăm că cele 150 de zile câştigate ca urmare a elaborării a celor cinci lucrări ştiinţifice de către condamnat nu mai pot fi luate în considerare la calculul pedepsei executate, ca urmare a dispoziţiilor legale în acest sens", mai spun judecătorii.

În dosarul "Mită la PSD", în 2 aprilie 2015, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe Ioan Niculae la doi ani şi şase luni de închisoare, pe Gheorghe Bunea Stancu la trei ani de închisoare, pe Gheorghe Teodorescu şi Viorel Bărac la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare.

Procurorii arătau, în rechizitoriu, că în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Brăila pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

Pe aceeaşi temă:

Ioan Niculae, la a treia încercare de eliberare condiţionată. Procurorii se opun cu înverşunare

Gafă de miliardar: Ioan Niculae a uitat lista cu off-shore-urile pe biroul său

Tribunalul Dâmboviţa: Există suspiciuni referitoare la lucrările scrise de Ioan Niculae

Ioan Niculae şi Bunea Stancu, trimişi în judecată de DNA pentru fapte de corupţie

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite