Turcia suspendă temporar Convenţia privind Drepturile Omului. Urmează reintroducerea pedepsei cu moartea?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Turciei, Recept Erdogan
Preşedintele Turciei, Recept Erdogan

Turcia va suspenda temporar Convenţia Europeană privind Drepturile Omului, în urma declarării în ţară a stării de urgenţă, luând exemplul Franţei, a declarat joi vicepremierul turc Numan Kurtulmus, potrivit postului de televiziune NTV, transmite Reuters.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat miercuri introducerea stării de urgenţă pentru trei luni, în urma tentativei de lovitură de stat din seara zilei de 15 iulie, afirmând că astfel autorităţile vor putea să acţioneze mai eficient pentru a-i aduce pe cei vinovaţi în faţa justiţiei.

Franţa a declarat starea de urgenţă în urma atacurilor de la Paris, din 13 noiembrie anul trecut.

Numan Kurtulmus a adăugat că starea de urgenţă din Turcia ar putea fi ridicată după o lună — o lună şi jumătate. El a identificat „probleme structurale şi individuale“ în timpul loviturii de state eşuate şi a precizat că în prezent se fac eforturi pentru restructurarea armatei turce. 

Starea de urgenţă anunţată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, ce va permite autorităţilor să ia măsuri rapide împotriva celor consideraţi responsabili de tentativa de puci eşuată din 15 iulie, a intrat în vigoare joi, la ora locală 01:00 (miercuri, 22:00 GMT), odată cu publicarea în Monitorul Oficial, transmite Reuters.

Instaurarea stării de urgenţă a fost anunţată de preşedintele Erdogan miercuri seară, într-o intervenţie televizată, după o reuniune de aproape cinci ore a Consiliului de securitate naţională.

image

Preşedintele Erdogan, care a declanşat epurări în masă în instituţiile de stat după tentativa eşuată de puci, a insistat că instaurarea stării de urgenţă este în deplină conformitate cu Constituţia şi nu încalcă statul de drept sau libertăţile cetăţeneşti fundamentale.

Măsura le va permite preşedintelui şi guvernului să ocolească parlamentul în adoptarea de noi legi şi să limiteze ori să suspende drepturi şi libertăţi atunci când consideră necesar.

Conform Constituţiei, guvernul turc poate declara stare de urgenţă după consultări cu Consiliul naţional de securitate, după cum explică DPA.

Potrivit articolului 120 din Constituţie, această măsură poate fi luată în situaţii de „acte de violenţă şi distrugere pe scară largă împotriva ordinii democratice” sau de „grav colaps al ordinii publice”. În timpul stării de urgenţă, preşedintele are dreptul de a conduce şedinţele guvernului.

Starea de urgenţă poate fi declarată pe întreg teritoriul ţării sau doar în părţi din teritoriu, pentru o perioadă de cel mult şase luni, care poate fi prelungită.

Ordinul este trimis direct parlamentului, care, dacă se află în vacanţă, este convocat imediat. Marea Adunare Naţională poate ridica starea de urgenţă, îi poate modifica durata sau, la solicitarea guvernului, o poate prelungi cu patru luni.

Imediat după intrarea în vigoare a măsurii, guvernul — condus în continuare de preşedinte — poate emite decrete cu putere de lege, ce trebuie înaintate parlamentului în aceeaşi zi şi care nu pot fi contestate la Curtea Constituţională.

Articolul 15 din Constituţie prevede că, în timpul stării de urgenţă, drepturile fundamentale pot fi suspendate integral sau parţial.

Pot fi introduse măsuri care contravin garanţiilor constituţionale fundamentale, cu condiţia însă a respectării dreptului internaţional.

Rămâne în vigoare interdicţia execuţiilor sumare şi pedepsei capitale, cu excepţia situaţiilor de război.

De asemenea, rămâne ilegală obligarea cetăţenilor de a-şi face publice afilierea religioasă, obiecţiile de conştiinţă sau opiniile, ca şi aplicarea de pedepse pentru acestea.

Pedepsele nu pot fi aplicate retroactiv, iar prezumţia de nevinovăţie rămâne în vigoare, nicio persoană neputând fi declară vinovată decât în urma unui proces. 

Parlamentul turc i-a acordat joi seara preşedintelui Recep Tayyip Erdogan noi puteri, considerabile, pentru a-i permite să extindă epurările în urma puciului eşuat din weekend, relatează The Associated Press.

Legislativul turc a aprobat - cu 346 de voturi la 115 - starea de urgenţă, pe o perioadă de trei luni, instituită de Erdogan miercuri noaptea.

MAE îndeamă la vigilenţă turiştii români

În acest context şi având în vedere că situaţia de securitate din Turcia se menţine instabilă, cu precădere în aria capitalei Ankara şi a oraşului Istanbul, MAE reiterează avertismentul adresat cetăţenilor români aflaţi sau care se deplasează în această ţară de a rămâne extrem de precauţi şi vigilenţi, evitând implicarea în orice manifestaţii sau alte evenimente publice care ar putea degenera în violenţe.

De asemenea, este necesară informarea permanentă asupra evoluţiei interne din acest stat şi verificarea disponibilităţii mijloacelor de transport înspre sau dinspre Turcia.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot apela telefonic Ambasada României la Ankara şi Consulatele Generale ale României din Istanbul şi Izmir prin intermediul Centrului de Contact şi Suport pentru Cetăţenii Români din Străinătate, care funcţionează în regim de permanenţă, la numerele +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.

image

Erdogan spune că va reintroduce pedeapsa cu moartea, în ciuda opoziţiei UE 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că va aproba o măsură parlamentară de reintroducere a pedepsei cu moartea, chiar dacă acest lucru ar pune în pericol eforturile Turciei de a adera la Uniunea Europeană, notează miercuri agenţia DPA, preluată de agerpres.ro. 

„Lumea nu este doar Uniunea Europeană. Nu aveţi pedeapsa capitală în SUA, Rusia, China şi în alte multe ţări? Da", a declarat el postului de televiziune Al Jazeera la Ankara, vorbind prin intermediul unui translator, întrebat dacă va semna o astfel de măsură în ciuda obiecţiilor clare ale UE, care interzice pedeapsa capitală.

„Dacă parlamentul ia această decizie, atunci datoria autorităţilor este de a deschide calea pentru ca această pedeapsă să fie reintrodusă", a spus el, adăugând că:

„Oamenii au cerut-o. Ei au ieşit în stradă şi au continuat să strige «pedeapsa capitală, pedeapsa capitală, pedeapsa capital㻓. 

Turcia a ratificat CEDO din 1954

Într-o postare pe blogul APADOR-CH de pe adevarul.ro, juristul Dan Mihai explica de ce Turcia nu ar putea reintroduce pedeapsa cu moartea: „Toate statele membre ale Consiliului Europei – din care face parte şi Turcia încă din anul 1950 – au semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), întrucât nu este posibil să fii membru al Consiliului Europei, care are ca scop promovarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, şi să nu semnezi CEDO. Din acest motiv, Turcia a ratificat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) încă din anul 1954.“

„Dacă Turcia va reintroduce pedeapsa cu moartea, indiferent pentru care infracţiune şi pentru care situaţie, oricât de grave ar fi infracţiunea sau situaţia, ea se va autoexclude din Consiliul Europei şi dintre statele aflate sub jurisdicţia CEDO.“

Cu toate acestea, Erdogan este dispus să se îndepărteze de Europa pentru a reintroduce pedeapsa cu moartea în Turcia. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite