UPDATE Tragedia din Colectiv. Artificierul Marian Moise, pus sub control judiciar pentru ucidere din culpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marian Moise, care a pus artificiile în clubul Colectiv pe 30 octombrie, a fost miercuri la Parchetul General pentru a fi audiat într-un dosar disjuns de cel deschis imediat după tragedia de anul trecut. Moise, care nu a putut fi audiat până acum pentru că a fost rănit, a fost pus sub control judiciar pentru ucidere din culpă.

După aproape trei ore de audieri, Marian Moise a plecat de la sediul Parchetului General fără a declara în faţa presei ce acuzaţii îi sunt aduse şi dacă în cazul său a fost luată o măsură preventivă.

Cu toate acestea însă, surse judiciare au precizat că Moise a fost pus sub control judiciar pentru ucidere şi vătămare corporală din culpă şi nerespectarea măsurilor de securitate în muncă, arată news.ro.

Artificierul Moise, care pe 30 octombrie 2015 a fost trimis de firma Golden Ideas Fireworks Artists să pună artificiile în clubul Colectiv, la concertul trupei Goodbye to Gravity, a ajuns la sediul Parchetului General cu în jurul orei 10.10, fiind însoşit de o persoană. 

El a refuzat să dea declaraţii în faţa presei.

Surse judiciare au precizat că acesta a fost citat să dea dclaraţii într-un dosar disjuns din dosarul Colectiv, care în 28 aprilie a fost trimis în instanţă, arată news.ro.

Tragedia din Colectiv. Bilanţul a ajuns la 64 de morţi 

În urma incendiului din 30 octombrie 2015, din clubul Colectiv, şi-au pierdut viaţa 64 de persoane - 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate. Incendiul a izbucnit în timpul unui concert susţinut în clubul Colectiv de trupa rock Goodbye to Gravity. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit.

În urma acestei tragedii au fost deschise trei dosar penale, 

În primul dosar, cel instrumentat de Parchetul General, cei trei patroni ai clubului Colectiv, patroana firmei de artificii şi unul dintre angajaţii acestei societăţi sunt acuzaţi de ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai multor persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. În plus, patroana firmei de artificii este judecată şi pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri. 

Şi societăţile Colectiv Club SRL şi Golden Ideas Fireworks Artists SRL sunt judecate pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, în formă agravată.î

Un al doilea dosar a fost deschis de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) care au început urmărirea penală a fostului primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone şi a două angajate din primărie, Luminiţa Ganea şi Aurelia Iofciu, pentru abuz în serviciu, după ce au autorizat clubul Colectiv în absenţa avizului de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov privind siguranţa la incendiu. Şi acest caz a fost trimis în judecată.

În plus, la Secţia militară a DNA a fost deschis un alt dosar, pe numele căpitanilor Antonina Radu şi George Matei de la ISU Bucureşti-Ilfov, tot pentru abuz în serviciu, aceştia fiind acuzaţi că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor de prevenirea şi stingerea incendiilor. Matei şi Radu au fost trimişi în judecată în 4 decembrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite