Facebook a intrat la guvernare. Cum combate Dacian Cioloş tăierile ilegale cu ajutorul mediului online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Dacian Cioloş şi alţi miniştri din Cabinetul său urmăresc cu atenţie nemulţumirile pe care oamenii le varsă pe Facebook, oferind de multe ori şi soluţii. Vorbim de primul Guvern conectat cu adevărat la mediul online

Premierul Dacian Cioloş, încă de la instalare, a arătat o mare deschidere către reţelele sociale. A conversat cu fanii, a răspuns certurilor şi laudelor, iar acum îi susţine pe cei care se implică civic. Ultimul caz: transportul ilegal de lemne. „Astăzi mi-am dedicat trei ore din vacanţa mea în ţară şi o găleata de benzină ca să testez eficacitatea sistemului Inspectorul Pădurii prin care cetăţenii obişnuiţi pot verifica în trafic transporturile ilegale de lemn. M-am aşezat la o cafea pe marginea E576, în zona Câmpulung Moldovenesc, în inima Bucovinei. În jurul meu, dealurile pleşuve în care lemnul se răreşte pe zi ce trece, ca prin minune, drăcia dracului!“, a scris Adrian Chiriţă pe Facebook, care a explicat, detaliat, cum poate fi driblat sistemul. „Apare un camion cu lemn rotund SV38EUR şi remorca SV29EUR. La cautare în sistem, transportul este neînregistrat şi nici nu are istoric de transporturi de lemn în ultima perioadă. Ca sa vezi… Imediat, la 12:18, sun la 112, mă prezint şi raportez transportul. La 12:46, printr-o magie ocultă, camionul şi remorca apar în sistem“, a mai arătat bărbatul, care vine şi cu o oncluzie: „Este clar că metoda folosită e simplă: ne înregistrăm în sistem doar când ne opreşte Poliţia şi zicem că n-am avut acoperire de date (la telefon- n.r.) până atunci. Aici dl Dacian Cioloş trebuie să facă ceva, pentru că sistemul e găunos“.

Răspunsul premierului
Tot pe Facebook, premierul Dacian Cioloş i-a dat dreptate lui Adrian Chiriţă. „Procedura actuală are, într-adevăr, unele vulnerabilităţi, existând încă loc pentru abuzuri. Modul de lucru actual permite completarea ulterioară a avizului de însoţire, într-un interval orar de 12 ore. Astfel, pe distanţe scurte, poate exista posibilitatea efectuării mai multor transporturi de material lemnos, cu cantităţi identice, prin utilizarea aceloraşi documente. În plus, accesul la reţeaua de telefonie/date al mobilului pe care se generează codul online poate fi restricţionat în mod deliberat, până în momentul apropierii unei activităţi de control“, a scris Cioloş, care a anunţat că Inspectoratul de Poliţie Suceava şi Garda Forestieră Suceava vor verifica activitatea comercială a societăţii care deţine vehiculul respectiv. „Îi mulţumesc domnului Chiriţă pentru spiritul civic şi pentru implicare şi vă asigur că lucrurile semnalate nu vor rămâne fără urmări pentru cei care încalcă legea. Aplicaţia Inspectorul Pădurii a fost lansată în testare timp de o lună de zile tocmai pentru a primi feedback de la cetăţenii care o utilizează şi pentru a o îmbunătăţi. Avem în continuare nevoie de ajutorul dumneavoastră şi de al celor cărora le pasă de pădurile noastre“, a îndemnat Cioloş pe Facebook.

Explicaţii pentru guvernare
Exemplul de mai sus nu este singular. Încă de la începutul mandatului, premierul Dacian Cioloş a avut discuţii permanente în mediul online. În luna februarie, după ce Guvernul a lansat pachetul naţional anti-sărăcie, un utilizator  - Marin Ion- i-a scris: „Mă dezamagiţi profund, domnule prim-ministru. Dacă vă preocupaţi de săraci, săracii se vor înmulţi. Doar programele liberale vor aduce bogăţie în ţară. Luati exemplul chinez de dezvoltare economică“. Iar Cioloş i-a răspuns: „Domnule Marin, poate vă dezamăgesc, dar nu vreau să-mi dezamăgesc conştiinţa. Săracii aceştia sunt oameni, nu nişte numere. Nu vreau să fiu emoţional, dar când începem să gândim doar în terneni macro, uitând de oameni, probabil că suntem un pic prea departe de realitate“.

Cristian Ghinea s-a apărat mai întâi pe Facebook
Practica de a comunica pe Facebook s-a răspândit şi către unii miniştri. După ce deputatul Sebastian Ghiţă l-a acuzat pe ministrul Fonduriloe Europene (MFE), Cristian Ghinea, că ONG-ul pe care l-a fondat au încasat milioane de euro din bani publici, televiziunea B1TV i-a trimis lui Ghinea o serie de întrebări pentru a lămuri situaţia. Înainte de a trimite răspunsurile televiziunii, Cristian Ghinea le-a postat pe Facebook, fără a mai folosi nunaţele de lemn specific limbajului oficial. Spre exemplu, Cristian Ghinea a fost întrebat : „Cum comenteaza punctual domnul ministru Cristian Ghinea acuzaţia deputatului Sebastian Ghiţă: «ministrul Ghinea se ocupa în MFE doar de interesele sale personale şi nu lucreaza la altceva decât la noile scheme prin care să poată să sifoneze fonduri UE prin POSDRU»? Răspunsul lui Ghinea, pe Facebook: „O prostie“. Răspunsul lui Ghinea către televiziune: „Declaraţia potrivit căreia «ministrul Ghinea se ocupă în MFE doar de interesele sale personale şi nu lucrează la altceva decât la noile scheme prin care să poată să sifoneze fonduri UE prin POSDRU» nu se bazează pe nimic real“.

Medicamente pentru leucemie, tot online
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a răspuns prompt, după ce o persoană a întrebat pe Facebook cum poate găsi medicamente „de negăsit“ pentru un bolnav de leucemie în vârstă de doar 30 de ani. „Vă rog să solicitaţi spitalului să solicite medicamentul Unifarm. Astăzi de dimineaţă mai erau 3 pe stoc. Poimâine soseşte o nouă livrare dacă nu greşesc”, a scris ministrul. Mai mult, reprezentantul ministerului a îndemnat persoana să îi scrie pe reţeaua de socializare, dacă întâmpină probleme. Răspunsul a devenit imediat viral.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite